Política

El terratrèmol genera més de 70.000 infants desplaçats

Localitzen 2.000 cadàvers a la costa de Miyagi, on deu municipis sencers haurien desaparegut a causa del tsunami

El mal estat de les vies de comunicació terrestres dificulta l'assistència de l'exèrcit

Més de 70.000 nens i nenes japonesos s'han vist abocats a les penúries de la vida de refugiat com a conseqüència del terratrèmol i del posterior tsunami de divendres passat. Molts d'ells han quedat sense pares i la majoria, sense casa seva. “S'han vist obligats a refugiar-se en centres d'evacuació, que no tenen res a veure amb una llar i els pot provocar pors i ansietat”, assegura l'ONG Save the Children.

Infants i adults han hagut de suportar fins ara tres nits sense aigua corrent ni electricitat, amb mantes –se n'han repartit 30.000– per abrigar-se del fred hivernal. Els aliments frescos comencen a escassejar, igual com l'aigua potable i els medicaments de primera necessitat.

Les xifres de la devastació continuen creixent: mig milió d'evacuats sobreviuen en centres d'emergència instal·lats en escoles i edificis públics. Només ahir es van localitzar més de 2.000 cadàvers a la costa de la província de Miyagi, una de les més afectades pel tsunami, als quals cal sumar prop de 300 cossos més trobats a la capital de la zona, Sendai, segons l'agència local Kyodo.

El darrer recompte policial era d'uns 2.000 morts i més de 3.000 desapareguts, però es calcula que la xifra final superarà amb escreix les 10.000 víctimes mortals. Sense anar més lluny, al municipi de Minamisanriku no s'ha pogut establir contacte amb 9.500 veïns, més de la meitat dels habitants d'una localitat que ha quedat arrasada per les onades de llot barrejat amb runa, bigues, arbres i cases flotants. En un altre punt, a Otsuchi, la situació és molt semblant: s'hi troben a faltar 8.000 persones. Un mínim de deu pobles podrien haver desaparegut per l'efecte de l'onada gegant. “No tenim res per menjar ni beure ni cap informació”, es lamentava l'alcalde d'Ishinomaki, Hiorshi Kameyama.

Equips de la Creu Roja s'han desplegat a la zona de la tragèdia amb una tropa de 600 metges i infermeres. L'aïllament és un dels perills més imminents: les comunicacions han quedat interrompudes. Carreteres i vies fèrries estan tallades, molts ponts han quedat destruïts i els forats esquitxen les calçades, fet que gairebé impossibilita l'assistència per via terrestre a milers i milers de refugiats. L'exèrcit japonès dirigeix la resposta d'emergència amb uns 100.000 efectius.

Crida a no viatjar al Japó

Molts països arreu del món fan crides als seus ciutadans perquè no viatgin al Japó si no és estrictament necessari. Una setantena de governs han ofert ajuda logística, amb experts nuclears, efectius de recerca i rescat, gossos rastrejadors, agents mediambientals i personal sanitari. “Estarem amb el Japó en els dies de dificultats que vénen”, reiterava el president dels Estats Units, Barack Obama. “Continuo amb el cor trencat per les imatges de devastació”, hi afegia.

100.000
soldats
estan desplegats a la zona de la catàstrofe a la recerca de supervivents i per coordinar l'ajuda.
9.500
veïns de Minamisanriku
continuen en parador desconegut, igual com 8.000 persones del municipi d'Otsuchi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La consellera d’Educació, Esther Niubó, renuncia al càrrec de regidora

Castelldefels
guerra a europa

Kíiv busca forçar Rússia amb més pressió mentre continua cedint terreny en l’est

barcelona
pròxim orient

UNRWA denuncia que Israel no dona visats als treballadors humanitaris

barcelona
Política

Madaula denuncia un intent de “perjudicar-la” en el cas d’Eduard Pujol

barcelona
política

Parlon vol “revertir la corba delinqüencial” a Catalunya

barcelona
política

El govern manté 47 dels 167 alts càrrecs

barcelona
política

Incrementen en 7 milions el programa per ajuts als ajuntaments

girona
política

Inconcret pla de regeneració de Sánchez amb intenció de reformar el delicte d’injúries o la Llei mordassa

barcelona
Societat

Lleida contra la MAT inicia la via judicial per aturar el parc solar d’Alcarràs

Lleida