Política

La Generalitat paga a Calatrava fins i tot quan no compleix el contracte

Esquerra Unida revela que l'arquitecte va cobrar del projecte Centre de Convencions de Castelló tot i que no es va ajustar al que li demanaren

“Es tracta d'un contracte immoral”, critica Albiol

La Generalitat ha pagat a Santiago Calatrava un total de 2,7 milions d'euros per la redacció del master plan, l'avantprojecte i el projecte bàsic del Centre de Convencions de Castelló, tot i que admet que l'arquitecte “no ha complit” les seues obligacions contractuals.

Així ho afirma la societat pública Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana en un burofax remés a la mercantil Santiago Calatrava GMBH i donat a conéixer, juntament amb una altra documentació, per la diputada d'Esquerra Unida a les Corts valencianes, Marina Albiol.

El pagament de la part corresponent al lliurament del projecte bàsic, 1,35 milions, es realitza per “la voluntat d'entesa que Projectes Temàtics sempre ha mantingut amb el senyor Calatrava, però en cap cas, implica conformitat amb el projecte bàsic lliurat per la mercantil”, segons el mateix burofax. El projecte presentat per Calatrava era molt superior en superfície i en pressupost.

Albiol ha subratllat que Calatrava ha cobrat tot i “no haver complit les obligacions establides en el contracte”.

“Es tracta d'un projecte obscur, farcit d'irregularitats i que suposarà una despesa milionària per a les arques públics en benefici del senyor Calatrava. Hi ha, com en uns altres tants casos, sobrecostos i manca de transparència i adjudicació a dit”, ha criticat la diputada.

Segons Esquerra Unida, el contracte amb Calatrava presenta clàusules “lleonines”, com ara la bestreta del pagament d'un milió d'euros abans de començar el treball. “La Generalitat es preocupa més per tindre content Calatrava que de negociar unes condicions acceptables per a l'Administració”, assegura Albiol, que considera el contracte “absolutament immoral”.

El Centre de Convencions de Castelló va ser anunciat en 2007 i se'n va presentar un maqueta en 2008, maqueta que encara es conserva en l'Ajuntament de Castelló. El projecte està a hores d'ara paralitzat perquè els terrenys on havia de construir-se formen part d'un pla urbanístic anul·lat pel Tribunal Superior de Justícia valencià.

La Sindicatura de Comptes va denunciar que el centre ja va patir un sobrecost de 40 milions d'euros, abans fins i tot de començar les obres. De fet el contracte està signat per 60 milions però, al remat, Santiago Calatrava va presentar un pressupost de 100 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.