Política

Alemanya paralitza les seves set centrals més antigues

La mesura s'allargarà almenys durant els tres mesos de moratòria decretada per verificar la seguretat de les instal·lacions

Les nuclears que aturaran l'activitat són anteriors a l'any 1980

Decidida a liderar el replantejament mundial sobre l'energia nuclear arran dels incidents a la central de Fukushima, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va anunciar ahir la paralització immediata de les set plantes més antigues del país, construïdes abans del 1980.

La mesura durarà almenys els tres mesos de moratòria decretats dilluns per verificar la seguretat de les disset instal·lacions que hi ha en sòl alemany. “L'energia atòmica no està preparada per fer front a la violència natural”, va constatar Merkel.

En un context preelectoral permanent i pressionada per les reticències creixents entre la població al perllongament de la vida de les nuclears, la cancellera va reunir ahir els caps de govern dels cinc länder amb instal·lacions d'aquest tipus –tots ells, de la CDU de Merkel– i els ministres de Medi Ambient i Economia. Dimarts es tornaran a reunir els mateixos actors per abordar amb més precisió l'abast de la moratòria i prendre les mesures oportunes. L'anunci arriba l'endemà que la Unió Europea va decidir sotmetre a examen les 143 centrals comunitàries.

Un sondeig de la cadena pública ARD dut a terme després de la primera explosió a Fukushima revela que el 80% dels alemanys estan a favor del tancament definitiu de les centrals nuclears. Durant la campanya electoral del 2009, la cap de govern es va comprometre a prolongar la vida de les nuclears dotze anys de mitjana. L'anterior canceller, Gerhard Schröder, va programar fa una dècada el tancament progressiu de les instal·lacions fins al 2021.

En concret, les centrals que es paralitzen són Unterweser, Biblis A i B, Philipsburg I, Isar I, Neckarwestheim I i Brunsbüttel. Tal com estava previst, la planta de Krümmel, que data del 1983, no reprendrà l'activitat després de la moratòria a causa de diverses avaries. El titular de Medi Ambient, Norbert Röttgen, va recordar que el tancament provisional de les set centrals és una mesura “preventiva”. El tancament de les centrals s'ha decidit per decret governamental, sense cap acord amb les operadores.

A l'estat de Schleswig-Holstein, dos dels seus tres reactors s'aturaran i no es tornaran a posar en marxa si no hi ha l'absoluta certesa que són segurs, segons va garantir el cap de govern regional, Peter-Harry Carstensen.

LA XIFRA

17
són els reactors
que hi ha actualment en funcionament arreu d'Alemanya i que seran sotmesos a revisió

L'oposició veu electoralista el gest

L'oposició al govern d'Angela Merkel va qualificar ahir d'electoralista la paralització de les nuclears, tenint en compte que diumenge hi ha unes eleccions considerades crucials per a la governant CDU al land de Saxònia-Anhalt. En dues setmanes també hi haurà convocatòria electoral a Renània-Palatinat i Baden-Württemberg, on les enquestes vaticinen una altra derrota per a Merkel. La Unió Cristianodemòcrata governa a Baden-Württemberg des de fa seixanta anys. La moratòria expira d'aquí a tres mesos, fet que fa sospitar l'oposició que quan passin les conteses electorals es podria reprendre sense tanta pressió els plans d'allargament de la vida de les nuclears.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Àsia

Ajut a l’Afganistan malgrat tot

Barcelona
Andreu Absil (Andy)
Alcalde de Montgat (PSC)

“No vull mirar enrere i ens toca fixar-nos en el futur i el 2027”

Montgat

La porta d’entrada al Maresme

Montgat
estats units

L’FBI investiga com un “intent d’assassinat” contra Trump el tiroteig en el seu camp de golf

barcelona
guerra a gaza

Un míssil balístic disparat des del Iemen activa les alarmes en el centre d’Israel

barcelona
amèrica del sud

L’arrest de dos bascos a Veneçuela eleva el nivell de la crisi diplomàtica

barcelona

Caça major contra l’amnistia

Barcelona
política

Núria Navarro, nova diputada del PSC al Parlament de Catalunya

girona
Dídac Manresa Molins
Alcalde de Breda (ERC)

“Un dels objectius de legislatura és enllestir la redacció del POUM”

Breda