Política

La Unió Europea parla d'apocalipsi fora de control

Els Vint-i-set provaran la resistència de les seves 143 centrals nuclears en cas de terratrèmol, inundació, tsunami, atemptat o avaria

Brussel·les vol estendre les proves d'estrès a més països

Fukushima està “fora de control” i ja “es pot parlar d'apocalipsi”, va declarar ahir l'eurocomissari d'Energia, l'alemany Günther Oettinger, després de reunir-se d'urgència amb els responsables de les centrals nuclears europees i de les elèctriques que les exploten i els ministres del ram. Brussel·les tem “el pitjor” en “qüestió d'hores o de dies”, i fins i tot s'està plantejant si “en un futur proper es podrien assegurar les necessitats energètiques sense energia nuclear” a Europa.

Oettinger va acordar amb la indústria nuclear sotmetre les 143 centrals europees a proves d'estrès per provar si el seu disseny i estructura resistirien “terratrèmols, inundacions, tsunamis, atacs terroristes, avaries elèctriques que impedissin el subministrament d'emergència i talls en el sistema de refrigeració”. Aquestes proves, una idea d'Àustria (bastió antinuclear que fins i tot prohibeix les centrals a la seva Constitució), es posaran en marxa aquest mateix 2011, probablement després de l'estiu perquè abans cal preparar-les, i s'hi posarà al capdavant experts independents que fixin “regles severes”. Brussel·les vol “europeïtzar la seguretat nuclear”, estendre arreu dels 27 els estàndards de seguretat dels països més estrictes i fer generals les seves normes. “Si nosaltres, a Alemanya, estem revisant les plantes nuclears dels anys 80 i 90, potser la resta d'Europa hauria de fer el mateix”, va defensar Oettinger.

La Comissió Europea vol evitar que es repeteixi el bluf dels tests d'estrès a la banca, que no van detectar el forat del sistema financer irlandès (i Dublín ha hagut d'acabar demanant el rescat de l'euro per no fer fallida). Oettinger va haver d'admetre que aquests exàmens seran “voluntaris”, perquè la legislació no li permet “obligar ningú” a passar-los, més enllà de “pressionar” els que s'hi resisteixin. Tot i això, els representants de la indústria es van comprometre ahir a “treure lliçons” de Fukushima.

“Totes les centrals europees ja complim els estàndards de seguretat, però no en tenim prou amb aixòi encara volem millorar-los”, va defensar el president de l'alemanya E.ON, Johannes Teyssen, per exemple. Però encara no és clar qui pagarà les despeses d'aquest tests d'estrès i, sobretot, què passarà amb les centrals que no els superin.

Ronda de proves

Amb les 143 centrals europees no n'hi ha prou i Oettinger vol que els veïns de la UE, com Suïssa, Turquia i Rússia, també s'apuntin a la ronda de proves de resistència. El president francès, Nicolas Sarkozy, aprofitarà que ocuparà la presidència del G-20 per demanar als EUA (amb 104 centrals nuclears i una en construcció) o a la Xina (que en té 11 però en construeix 20 més) que facin el mateix.

Durão Barroso es va comprometre, també ahir, a evitar el campi qui pugui i coordinar l'ajuda dels 27 al Japó: una vintena de governs han ofert mitjans tècnics o equips de recerca i rescat de supervivents per auxiliar les autoritats nipones.

11
centrals nuclears
i 20 més en construcció té la Xina, i la Comissió també demanarà que s'hi facin proves d'estrès.
104
centrals nuclears
i una en construcció tenen els EUA, i la Comissió Europea vol que s'hi facin proves d'estrès.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.