Política

JORDI AYMAMÍ

CANDIDAT DEL PSC A IGUALADA

“Són moments difícils i ens hem d'arremangar”

L'alcalde destaca que el govern ha complert els seus compromisos, malgrat la crisi econòmica

Tot i el trencament de l'Entesa, confia a obtenir un suport majoritari

Experiència
Una moció de censura el va convertir en el primer batlle socialista de la ciutat, el 1992. Va ocupar l'alcaldia tres anys i no va tornar a governar fins al 1999, amb l'Entesa. Als 52 anys, destaca el resultat positiu de l'obra realitzada en el seu mandat.

Ha encapçalat durant 12 anys l'Ajuntament al capdavant de l'Entesa per Igualada (PSC i ICV), coalició que els ecosocialistes han decidit trencar. Jordi Aymamí torna a presentar-se sota les sigles del PSC, amb l'objectiu d'aconseguir una majoria suficient per governar.

S'ha fet pregar per confirmar que es presentava a la reelecció...
Hem complert el calendari que teníem previst. Diguem que algú s'ha avançat.

Què el motiva a continuar?

La vocació del servei a la ciutat i el compromís amb la gent que ha dipositat la confiança en el nostre projecte. Són moments difícils i els que creiem en la política local com a instrument de transformació de les nostres ciutats ens hem d'arremangar.

Els perjudicarà el trencament de l'Entesa?

No, perquè ha estat un trencament acordat. ICV ha pres la decisió legítimament per presentar-se a les eleccions amb les seves sigles. Tenim la il·lusió que l'obra realitzada té un resultat positiu i estem convençuts que podrem guanyar la confiança majoritària de la ciutadania.

Tot i així, no descarta un pacte postelectoral amb ICV...
No ens tanquem a cap opció ni a cap proposta prèvia. El nostre referent és la modernització i la transformació progressista d'Igualada i, si hem de buscar acords, ho farem amb aquells que coincideixin amb aquesta visió de la ciutat.
Pot semblar que ha arrencat marcant distàncies amb el socialisme...
Aquest és un element que s'ha introduït en el debat interessat. Nosaltres valorem l'acció de govern realitzada i la concentrem en la figura de l'alcalde, però de cap manera marcant distàncies amb el nostre partit. Portem el PSC al cor i ens hi sentim compromesos. Volem que el nostre sigui un projecte obert, sempre ho ha estat, en el qual es puguin sentir còmodes persones que en altre tipus d'eleccions puguin votar opcions diferents de la que representa el PSC.

Quin balanç fa del mandat?

Hem assolit el nostre compromís electoral perquè hem continuat en la línia d'una ciutat més humana i propera, completant els equipaments pendents. Cal dir, però, que hem estat sempre sota la boirina de la crisi.

Quines són les seves assignatures pendents?

Hem fet un gran avenç en infraestructures, però queden pendents l'eix diagonal –entre Igualada i Manresa–, l'aeroport corporatiu de Catalunya i l'eix ferroviari transversal. També haurem de treballar molt la disponibilitat de sòl industrial i donar suport a les iniciatives econòmiques que ens permetin desenvolupar projectes que comportin ocupació, ja que ens aproximem al 17% d'aturats.

I el pla d'ordenació urbanística?

El POUM s'ha estroncat de la pitjor manera possible. L'oposició es va posar d'acord i es va trencar en la fase de participació ciutadana, una decisió singular i inapropiada políticament. Tenim un problema important perquè el pla actual és del 1986; està caducat. Per això hem creat un Consell Urbanístic Assessor, un espai de discussió per arribar al moment de debatre el POUM amb la feina feta.

També s'ha criticat la construcció de la zona residencial al barri de Fàtima...
A Fàtima, nosaltres defensem el desenvolupament d'una àrea residencial estratègica que comportarà l'emplaçament de 6.000 m² d'activitat econòmica, ja sigui comercial o de serveis. Pensem que és un bon model perquè, a més, hi ha una necessitat real d'accés a habitatge protegit al nostre municipi. Hi ha altres opcions polítiques que consideren que l'actuació que s'hauria de fer en aquest entorn és una altra i, a última hora, fins i tot hi ha alguna formació que defensa l'emplaçament d'un polígon industrial, amb la qual cosa estem absolutament en contra perquè pensem que aquests espais ja estan definits i estructurats al pla director de la conca d'Òdena.

L'oposició, doncs, els ha fet les coses molt difícils?

Hi ha hagut agredolços. L'oposició de CiU i ERC, que governen en coalició al Consell Comarcal, ha estat dura, de pals a les rodes. Però hem tingut la sort de tenir una oposició en el PP que ha permès la governabilitat a l'hora de tirar endavant les idees i els projectes.

La situació econòmica de l'Ajuntament és preocupant?
Tan preocupant com la situació de les empreses i de les famílies de la nostra ciutat i del nostre país. La nostra capacitat de gestió de la despesa ordinària ha estat raonada, però no podem defugir una realitat del país: la majoria d'administracions, per no dir totes, afrontem moments difícils des del punt de vista econòmic.
Diu que vol una ciutat millor, a què es refereix?
Una ciutat millor és una ciutat ben equipada, amb serveis públics de qualitat, de proximitat i amb un govern que tingui una sensibilitat molt específica cap als sectors que més ho necessiten, com ara la infància, els joves o la gent gran. Quan diem millorar volem dir transformar en positiu, modernitzar, posar la ciutat a l'espai que creiem que li pertoca en aquest principi de capitalitat del territori. Hem de buscar la nostra singularitat, aquells elements que ens permetin tenir una ciutat més humana i propera, on es pugui continuar vivint bé i on ens puguem sentir orgullosos del sentiment de ser igualadins.

La llista serà molt oberta?

Serà oberta i plural, amb l'aportació de persones independents. Tindrà ben fonamentada l'experiència, però hi haurà nova sang i noves il·lusions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.