Política

Un puzle de difícil encaix

El tripartit que va començar el 2007 amb CiU, ICV i ERC es va acabar desmembrant i va deixar un govern convergent en minoria i una oposició dura que no ha dubtat a portar als tribunals l'alcalde

Sant Pol ha viscut un dels mandats més durs que recorda i aquests darrers dos anys han estat d'un desgast impressionant per un govern en minoria de CiU que ha acabat enfrontat entre si. El juny del 2007, però, després que els independents de Junts per Sant Pol no poguessin concretar el nombre suficient de forces per garantir l'estabilitat, CiU va convèncer ICV-EUiA i ERC perquè participessin en un tripartit que tot i la bona intenció inicial al final es va veure que tenia discrepàncies més que no pas coincidències. A aquest mar de fons dins el govern s'hi va afegir la fugida de dos dels integrants de la força guanyadora de les eleccions. Junts per Sant Pol va perdre dos dels quatre regidors obtinguts que van mantenir l'acta i es van passar al grup de no adscrits. Un d'ells, al final, acabaria entrant al govern de CiU.

A les dificultats pròpies d'intentar consensuar objectius comuns amb tres forces tan divergents com CiU, ICV-EUiA i ERC, es van anar afegint conflictes importants que marcarien un poble acostumat a sortir al carrer per defensar la seva posició. Si en el mandat 2003-2007 aquest mateix poble havia aconseguit tombar la revisió del planejament urbanístic, en aquest darrer el projecte de construcció d'una passera al front marítim tornaria a encendre els ànims. Un “incendi” al carrer que acabaria “cremant” la passera i descartant el projecte previst pel Ministeri de Medi Ambient. Un altre dels punts calents dels darrers quatre anys ha estat el conflicte per evitar que un empresa que recuperava aigües brutes s'instal·lés al polígon industrial i un tercer la sentència que obligava l'Ajuntament a indemnitzar una altra empresa del polígon amb una compensació milionària per haver-la afectat en la urbanització d'aquest àmbit industrial. Els diners pagats han hipotecat les inversions per uns quants anys. La renúncia a fer la nova biblioteca a l'edifici de les escoles ha estat el darrer episodi d'enfrontaments. D'altra banda, el paper de l'oposició ha estat dels més inflexibles i durs fiscalitzant pràcticament tots els passos del govern. La figura de l'alcalde s'ha acabat duent als tribunals i l'ambient polític s'ha enrarit sense cap esperança de millora i pensant en el mes de maig.

LES CLAUS
POUM.
Un cop tombada l'ordenació urbanística per la pressió popular, el nou govern haurà d'afrontar un nou planejament.
Inversions.
a gestió dels pocs diners públics que hi ha serà cabdal.
Joan Vigatà
Junts per Sant Pol
La llista independent va guanyar les eleccions però no va poder formar govern. El seu cap torna a repetir.
Montserrat Garrido
CiU
Substitueix Manuel Mombiela. Va ser regidora i advoca pel diàleg.
Manel Puig
ICV-EUiA
Regidor en substitució de David Bernal, agafa el testimoni com a cap de llista.
Albert Font
ERC
Regidor en el mandat 2003-2007, agafa el relleu de Joan Arnés.
Pietat Jiménez
PSC
Torna a encapçalar la proposta socialista amb l'objectiu de millorar resultats.
Albert Blasco
Solidaritat per la Independència (SI)
S'estrena com a candidat per una formació que es presenta per primer cop.
Isaac Martín
PP
Nova cara per una formació que no va de poder entrar al consistori.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.