Política

Oberts a qualsevol possible pacte

En l'últim mandat el municipi ha viscut el seu primer pacte d'esquerres, però els candidats, que repeteixen com a caps de llista, no es tanquen a res

Si en alguna cosa coincideixen tots els partits a Sant Hilari és que al municipi no li falten equipaments. Això fa que ningú parli de grans obres per al futur, però sí de la gestió d'aquests equipaments, atesa la delicada situació econòmica. Un bon exemple és la piscina coberta, que té entre 600 i 800 abonats segons la temporada, una xifra prou alta per a un municipi de 5.385 habitants però insuficient per cobrir les despeses de manteniment, que es calculen al voltant de 350.000 euros l'any. El PIG (Partit Independent de les Guilleries) creu que s'ha d'apostar per un canvi en la gestió (actualment la gestiona la UFEC) i un canvi de model energètic, com ara una planta de biomassa.

El cap de llista d'ERC i actual alcalde, Joan Garriga, creu que s'ha d'aprofitar l'equipament i l'atractiu turístic de la zona perquè vinguin equips a fer-hi estades esportives, i en aquest sentit, coincideix amb Robert Fauria (CiU), que aposta per oferir campus i estades a l'estiu i creu que en els pròxims anys s'haurà de treballar amb energies renovables per reduir despeses. Però Fauria defensa que no es pot parlar de la piscina només des del punt de vista del seu elevat manteniment, i és conscient que quan se'n parla des de l'equip de govern s'apunta a CiU com a “culpable” d'haver plantejat un equipament que potser estava pensat per a poblacions més grans. “Tenim molts equipaments, d'ensenyament, culturals i esportius i tot és car de mantenir, però la gent de Sant Hilari hi ha de viure, no podem dir només que és car, perquè tot és car de mantenir i si ho tanqués tot, la gent aniria a viure a altres llocs”, opina.

L'exalcalde creu que el que cal és buscar un model de gestió més eficaç, i troba que en això ha fallat l'equip de govern durant aquest mandat. CiU basarà el seu programa en aquests punts de gestió, en un projecte al centre tecnològic basat en les energies renovables i en el turisme.

Per l'alcaldable del PIG, Joan Ramon Veciana, el seu grup tindrà la clau en les properes eleccions. Valora que les “grans decisions han estat bastant encertades i consensuades amb ERC”, però en els últims dos anys s'han sentit “decebuts”. “El pacte a les eleccions passades ens va sortir de'una manera molt natural, però en el proper voldrem que sigui molt més detallat, i no ens tanquem portes amb ningú”, explica. Fauria discrepa amb Veciana i creu que no tenen la clau de res perquè qualsevol pacte és possible. El PIG treballarà en quatre grans línies: un pla integral de gestió de l'Ajuntament, un canvi de model energètic, reactivació econòmica a través del centre tecnològic i una política més participativa.

El turisme també és una de les claus del programa d'ERC, i Garriga diu que s'ha fet molt i que es treballa amb el Consorci de Viles Termals de Catalunya perquè Sant Hilari en sigui el centre. Destaca que en aquest mandat s'han invertit 7 milions d'euros al municipi, dels quals un 74% eren subvencionats, que s'està acabant el centre tecnològic i s'ha fet una escola bressol nova.

LES CLAUS
Reactivació econòmica.
Amb la crisi general i els crèdits demanats per a inversions, la gestió marcarà el debat. La piscina se situa al centre d'aquest debat, pel PIG i ERC, pel seu elevat cost de manteniment. Per CiU, no es pot veure la piscina com una càrrega.
Els pactes.
Sembla que qualsevol pacte és possible perquè ningú no es tanca a res. Pel PIG –amb dos regidors a les passades eleccions–, ells tenen la clau de la governabilitat.
Robert Fauria
CiU
Va ser alcalde del 1999 fins al 2007. En les últimes eleccions va ser la força més votada però el pacte entre ERC i el PIG va situar el seu grup a l'oposició. Va ser president del Consell Comarcal durant dos anys i actualment n'és el president adjunt.
Joan Garriga
ERC
S'ha estrenat com a alcalde en aquest mandat, en què el seu grup ha governat amb els dos regidors del PIG com a socis. En les dues últimes eleccions municipals, el seu grup s'ha mantingut amb cinc regidors, i va ser la segona força amb més vots.
Joan Ramon Veciana
PIG-EPM
Aquestes són les seves segones eleccions municipals com a cap de llista del Partit Independent de les Guilleries, tot i que és amb aquesta formació des que el grup va néixer, a les eleccions del 2003. És enginyer industrial i treballa en una empresa del sector de la il·luminació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.