Política

MIQUEL ALONSO

, ALCALDE DE SANT CARLES DE LA RÀPITA PEL PSC

“Un pacte entre el PSC i CiU no aniria malament”

Plega per compromís amb la família i amb el partit però podria anar de titular a les llistes del Senat

Assegura que el temps els ha donat la raó a l'hora d'aturar la urbanització marina

Els dos projectes estrella que no ha pogut tirar endavant són l'institut de recerca en energies renovables i el balneari de la Torreta

Mestre de professió, Miquel Alonso té 62 anys. Ha estat un alcalde carismàtic que va començar el 1991 amb ICV i que acaba ara sota les sigles del PSC. Al 1999 i al 2003 tots dos partits van presentar-se en coalició a les municipals de la Ràpita, però al 2007 van trencar després que Alonso es passés al PSC. Tot i la ruptura aquests últims quatre anys també han governat conjuntament.

Es va estrenar a l'Ajuntament de la Ràpita el 1991 com a regidor de Joventut, Ensenyament i Cultura en un govern de CiU, PP i ICV. Durant aquests vint anys ha patit una moció de censura (gener del 2000) i n'ha estat deu d'alcalde (dos la legislatura 1995-1999, arran d'un pacte entre ICV, PSC, ERC i Independents, els mesos previs a la moció de censura, i els últims vuit anys). Sempre ha anat de cap de llista, primer amb ICV i després amb el PSC. I ara tancarà la llista. Per què plega?

Per compromís amb la meua família, ja que ser alcalde de la Ràpita vol dir tindre pràcticament tots els caps de setmana hipotecats, i per compromís amb el partit. Els vaig dir que m'estaria vuit anys i així ho faré. D'altra banda, penso que vuit anys són prou per demostrar que es poden canviar les coses. No esgotes el projecte però sí que es poden posar les línies bàsiques. A més ara deixo un equip no nou però sí potent per continuar el projecte.

Es jubila totalment de la política?

De moment, sí. Tot i que hi havia el compromís que a les pròximes generals aniria de titular a les llistes del Senat. Fins ara només he anat de suplent. Però ara per ara no se'n sap res.

Quin balanç fa d'aquests vuit anys de govern?

Molt positiu perquè hem complert amb un percentatge altíssim els nostres compromisos. Hem democratitzat l'Ajuntament, que ha deixat de ser una institució sectària, i hem dotat el municipi d'infraestructures que estaven pendents des del 1988: la rehabilitació de l'Església Nova o la de les Casotes, on anirà el museu del mar. Hem començat la biblioteca, adjudicarem l'auditori, hem acabat el mercat, hem impulsat l'estació nàutica... Ara és el moment que l'Ajuntament pot prestar més atenció a les polítiques socials, que també n'hem fet.

I quins projectes li han quedat per fer?

L'institut de recerca en energies renovables lligat al parc eòlic marí que ara es farà davant la costa de Vandellòs. La idea va sortir d'aquest Ajuntament però no vam tindre el suport ni dels grups de l'oposició ni de la Generalitat. Un altre projecte pendent era el balneari de la Torreta. No es va fer perquè el van rebutjar tots els grups polítics, fins i tot els nostres socis de govern: ICV. Era important des del punt de vista turístic i a més ens hauria solucionat el problema del nou institut.

Amb la perspectiva dels anys creu que es va equivocar rebutjant la urbanització marina del Saliner?

Al contrari, el temps ens ha donat la raó. Ara tindríem una urbanització complicada de mantenir i amb molts habitatges per vendre.

Com veu les municipals. Després de vuit anys els grups de l'oposició diuen que el projecte del PSC i ICV ja està esgotat.

El nostre projecte no està esgotat i durant aquests vuit anys cap dels grups de l'oposició ha fet cap aportació per millorar el municipi.

Si PSC i ICV no sumen prou és possible que es queden fora del govern...

Crec que el PSC guanyarà amb una certa comoditat i a partir d'aquí hi ha diversos pactes possibles. Al 2007 ja vam intentar fer un tripartit amb ERC, tot i que des dels dos partits (PSC i ERC) van haver-hi sectors que s'hi van oposar. Potser ara seria possible. D'altra banda, tampoc no veuria malament un pacte PSC i CiU. Crec que a la Ràpita no li aniria malament perquè sumarien una àmplia majoria. Ara bé, el veig complicat [el candidat de CiU és especialment crític amb l'actual govern].

Per què va marxar d'ICV?

Perquè van qüestionar la meua honorabilitat.

Cap on creu que hauria d'anar la Ràpita?

En la direcció actual. Continuar amb la diversificació econòmica potenciant sobretot el sector turístic i el comerç local però sense oblidar la pesca i impulsant també els polígons industrials per atraure empreses. Des del punt de vista urbanístic hem de continuar creant espais per a vianants i acabar la façana marítima. I des del punt de vista social, continuar amb polítiques de cohesió social com fins ara. Tenim un 23% de població immigrant i a través de figures com l'oficina d'atenció a l'immigrant, tindre col·lectius d'immigrants agrupats i d'aquesta manera evitar conflictes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.