Romeva acusa eurodiputats socialistes de predicar «el discurs de la insolidaritat» dels catalans

Es reuneix amb quadres sobiranistes d'ICV i declara superada l'Europa dels estats

Després de presentar la campanya electoral identificant la crisi econòmica amb la dreta, ICV va carregar ahir contra els socialistes. Primer va ser el secretari general, Joan Herrera, qui, al matí, va fer una crida a l'electorat descontent amb les promeses del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Al vespre, Romeva acusava els socialistes de predicar a Brussel·les el discurs que Catalunya és insolidària amb la resta de l'Estat. En aquest sentit, va denunciar l'existència dins del PSOE, i particularment entre els seus diputats a l'eurocambra, de figures tan combatives contra el nacionalisme català com el vicepresident primer del Parlament Europeu i expresident del PP a Catalunya, Alejo Vidal-Quadras.

Romeva, el segon eurodiputat més actiu a Estrasburg, feia aquestes consideracions davant d'un auditori format pel sector sobiranista d'ICV, entre els quals hi havia l'alcalde de Cerdanyola del Vallès, Antoni Morral, o l'exdiputada al Congrés Carme Garcia. En aquest marc, Romeva va mostrar-se partidari d'un «lobby català» a la Unió Europea (UE) i va reclamar el trencament de la circumscripció única actual, amb la delimitació d'àrees electorals que englobin, per exemple, els Països Catalans o l'antiga Corona d'Aragó. «Si es vol, es poden buscar moltes fórmules», va apuntar.

En un intent de queixalar en l'electorat potencial de CiU i d'ERC, Romeva també va declarar superada «l'essència del concepte d'estat-nació, que està en qüestió, no dóna més de si, no funciona», en part pel transvasament de competències cap a institucions subestatals i supraestatals. L'eurocandidat va dibuixar el futur del club europeu com «un mosaic» de sensibilitats i identitats lingüístiques, nacionals i culturals que transcendeix la cotilla dels estats, i ho va exemplificar amb la llengua catalana, parlada també «a França, Andorra i Itàlia». Romeva va recordar que «13 o 14» eurodiputats espanyols parlen en català i va explicar les dificultats dels seus col·legues d'Estrasburg, fins i tot els del seu propi grup parlamentari (els Verds/ALE) per entendre les realitats nacionals no estatals que sovint identifiquen amb l'euroescepticisme o la ultradreta dels seus estats d'origen. «Jo els insisteixo en la singularitat del cas català», va dir Romeva.

Presidència espanyola

L'ecosocialista va destacar la importància de treballar «des d'ara» per aconseguir que la presidència espanyola de torn de la UE, el primer semestre de l'any que ve, serveixi per visualitzar les reivindicacions de Catalunya. Romeva confia que les carpetes catalanes pendents amb les institucions comunitàries es podran desencallar més fàcilment quan Zapatero presideixi temporalment la UE, que no pas quan la capitanegi un altre estat europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.