Política

La marca de l'economia

teià. Els futurs membres del govern municipal hauran d'executar el pla de sanejament aprovat el passat gener que imposa grans retallades. Tant CiU com ERC aspiren a l'alcaldia i miren amb recel el retorn de l'exalcalde Castan

La crisi econòmica ha colpejat especialment el municipi de Teià, que en els darrers mesos ha hagut de prendre decisions difícils, com ara l'eliminació dels llums de Nadal o la reorganització del sistema de recollida d'escombraries. La baixada d'ingressos provinents de la construcció ha afectat negativament els comptes municipals fins al punt que el govern municipal ha hagut de fer un pla de sanejament per poder pagar els proveïdors, als quals devia prop de 3 milions d'euros.

Aquesta conjuntura marcarà de manera clara la campanya electoral, que presenta sorpreses, com el retorn de l'exalcalde Joan Castan al capdavant d'una candidatura independent, Gent de Teià, i la més que probable desaparició de Tots per Teià, que el 2007 van captar una part important del suport popular i que marxen després de liderar la tasca d'oposició. Una de les incògnites és saber on aniran a parar els 750 vots (25%) que va aglutinar la candidatura liderada per Antoni López Alegre i si Gent de Teià aconseguirà fer-se un espai en el plenari municipal. Si la candidatura de Castan entra amb força, l'aliança de CiU i ERC podria allargar-se quatre anys més, però en el cas d'obtenir pocs suports, i amb el PSC i el PP amb poques expectatives, convergents i republicans podrien passar a ser novament els dos blocs clarament majoritaris: un al govern i l'altre a l'oposició. El 2007, els republicans van ser la força més votada i, amb 913 vots, es van quedar a les portes del cinquè regidor. Ara, la tinenta d'alcalde Emma Peiró és la nova cap de llista en substitució d'Andreu Bosch, que va abandonar la política municipal fa dos anys, quan va passar l'alcaldia –així ho havien pactat– a Josep Botey (CiU), que arriba als comicis amb l'avantatge de ser l'actual líder del govern. Entre els seus objectius es troba el de millorar els resultats del 2007 –587 vots, 20% del total–, però l'entrada de Castan afeblirà especialment la candidatura nacionalista. La tendència dels partits també hi afectarà. En les darreres eleccions catalanes, ERC va baixar d'un 18% a un 8%; en canvi, CiU va pujar i va obtenir el 49% del suport, mentre que el 2006 havia estat del 41%. Per la seva banda el PSC aspira a superar els dos regidors i el PP a entrar de nou en el ple municipal.

Les claus
Pla de sanejament:
Obliga a grans retallades de despesa ordinària en el proper mandat.
Pla general urbanístic:
En els propers mesos s'ha d'aprovar de manera provisional el pla que marca el futur del municipi.
Emma Peiró
ERC
Actualment és la primera tinenta d'alcalde i regidora de Cultura, Educació i Medi Ambient. Llicenciada en Filosofia, té un màster en Gerontologia Social Aplicada. És cap de llista per primer cop.
Josep Botey
CIU
Torna a presentar-se per CiU, però ara ho fa arribant com a alcalde. És el tercer cop que és alcaldable. És cap d'administració del Club de Tennis Barcelona.
Mari Ángeles Montoya
PSC
Repeteix al capdavant de la llista socialista. És advocada especialitzada en dret de família i és membre del consell nacional del PSC, del consell comarcal del Maresme i del consell de federació dels socialistes a la comarca.
José Luis López
PP
Es presenta per primer cop. Graduat social, però treballa en el món immobiliari. Casat amb dos fills.
Joan Castan
Gent de Teià
Exalcalde per CiU, encara en conserva la militància. Torna després de vuit anys fora de la dinàmica de política local.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.