Política

Arreplegar els vots d'AM2000

Arenys de munt · La dissolució dels independents afins a ICV, que han encapçalat el govern els últims dotze anys, obre un panorama insòlit per saber qui podrà atraure ara aquests votants

El que ha passat a Arenys de Munt no és gens habitual. A pocs mesos de les eleccions la principal força política, Arenys de Munt 2000, anunciava la seva retirada tot i liderar durant els últims dotze anys el govern municipal. La formació independent, que sumava per ICV, anunciava la seva fi i assegurava que encetava una nova etapa per participar dels moviments socials i polítics del país. El comiat de l'alcalde, Carles Móra, al capdavant de la formació que havia assolit la majoria absoluta gràcies a Andreu Majó, suposa un nou i insòlit panorama polític. Per primera vegada els grups que participen un cop més en les eleccions estan a l'expectativa de què passarà i com es repartiran aquests votants que cada quatre anys eren fidels a AM2000. Això explicaria que fins a última hora ICV hagi intentat de presentar candidatura, però finalment s'ha descartat esperant formar llista en les properes eleccions. En canvi sí que pot treure rèdit d'aquest buit que deixa AM20000 el candidat de CiU, Alfons Molons, l'únic que s'ha mantingut al costat de la plataforma independent des del 2003 convertint-se en la seva mà dreta. Al capdavant de l'àrea d'Urbanisme ha afrontat una de les obres més importants al municipi com és la canalització de la riera. Un projecte que un cop superades les molèsties als veïns i comerciants no s'ha acabat de resoldre bé i té actuacions pendents. Durant el mandat s'ha materialitzat el pavelló esportiu, un dels grans projectes heretats de l'anterior mandat i criticat també pel seu elevat cost. L'altre soci de govern, el PSC, que també havia format part del primer govern d'AM2000, no s'ha entès aquesta vegada amb la resta de socis i els ha plantat cap a final de mandat. Presenten un candidat nou, Santi Morell, però no és desconegut, per la feina feta al capdavant de Sanitat i Benestar Social mentre eren al govern. El trencament del PSC va coincidir amb l'organització de la consulta independentista que va promoure la CUP i que va comptar amb el suport de la resta de grups menys els socialistes.

L'impacte de les consultes sobiranistes que després d'Arenys de Munt s'han estès arreu del país també tindrà una repercussió a les urnes. El qui ha obtingut més popularitat és el seu màxim ideòleg i promotor, el candidat de la CUP, Josep Manel Ximenis. La CUP va obtenir representació els passats comicis quan es va presentar per primer cop. El fenomen sobiranista podria fer augmentar la representació de la CUP després d'un mandat a l'oposició en què ha liderat altres iniciatives com la preservació de les masies de ca l'Espàrrec. ERC, que ha fet una oposició dura al govern, confia també treure profit d'aquesta onada independentista. El seu cap de llista, Joan Rabasseda, ja va millorar resultats i va aconseguir un tercer regidor en les passades eleccions, situant-se com la segona força amb més vots després d'AM2000 i superant CiU. La força que es presenta de nou amb la voluntat d'obtenir representació és el PP. Ho fa amb un nou candidat, Ramon Planas, que és veí d'Arenys de Mar amb l'objectiu d'aglutinar el seu electorat en un municipi que es presenta més que mai amb aires independentistes a les municipals.

LES CLAUS
L'obra de la riera:
S'ha portat a terme l'obra de canalització de la riera amb les molèsties que ha suposat per als veïns i comerciants. Al projecte li calen encara millores per canalitzar l'aigua que baixa de Sobirans.
La gestió de l'aigua:
Finalment l'empresa municipal Gusam es farà càrrec de la gestió de l'aigua, que a les urbanitzacions s'encaria molt, i que portava a terme l'empresa Sorea.
La consulta popular:
La CUP va promoure l'organització de la primera consulta sobiranista que va tenir lloc el 13 de setembre del 2009.
Joan Rabasseda
ERC
Es presenta per segona vegada com a alcaldable d'ERC després de mantenir-se quatre anys com a cap de l'oposició
Alfons Molons
CiU
Es presenta per tercera vegada com alcaldable de CiU. Ha estat regidor d'Urbanisme aquest mandat
Santi Morell
PSC
És el nou cap de llista socialista després de ser regidor primer de Sanitat i Benestar Social i l'últim any a l'oposició
Josep Manel Ximenis
CUP
Es presenta per segon cop com a alcaldable després d'aconseguir representació. Des de l'oposició va promoure la consulta independentista
Ramon Planas
PP
Nou candidat. El PP no ha obtingut mai representació municipal


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Kazakhstan

El president kazakh convoca un referèndum sobre la construcció d’una central nuclear

Barcelona
Estat espanyol

Detenen a França el germà del sospitós de l’atemptat contra Vidal-Quadras

Barcelona
política

Comuns prioritza la regulació dels lloguers per negociar pressupostos

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança una nova onada de míssils i drons contra Ucraïna

Barcelona
estat francès

Macron accelera els contactes per nomenar primer ministre

barcelona
política

Puigdemont no va marxar de Barcelona fins al vespre

barcelona
Guerra a Gaza

La vaga general a Israel pel retorn dels ostatges afecta carreteres i aeroports

Barcelona
judicial

El jutge de l’Audiència Nacional García Castellón es jubila

barcelona
política

Aval jurídic al congrés d’ERC el 30 de novembre

barcelona