Política

Estrenar centralitat

El districte ha consolidat la seva candidatura a ser una punt de referència amb el 22@ i l'encara inacabada reforma de les Glòries mentre la inseguretat, les diferències amb entitats veïnals i l'atur són temes pendents

Pel regidor del districte de Sant Martí, Francesc Narváez, el balanç a fer del mandat deixa poc marge al debat. Segons assegura, el compliment del PAM és d'un 90%, amb la construcció de 64 nous equipaments públics. Destaca, sobretot, la feina feta al nou districte tecnològic anomenat 22@, el qual, segons recorda, no va començar a arrencar fins al curs 2003/2004, i per tant, assegura el regidor, en aquests quatre anys “ha calgut fer molta feina”. Per Narváez, el 22@ ha propiciat que el barri del Poblenou s'hagi convertit “en un dels més desitjats a Barcelona”.

El representant del govern municipal a Sant Martí afegeix a la llista de punts acomplerts la millora de la via pública, la reconversió de molts carrers en plataforma única i la potenciació de l'urbanisme comercial, com els eixos Sant Martí, el Clot i la Verneda. Entre les diferents remodelacions de vies urbanes, Narváez destaca el carrer de Sant Ramon de Penyafort i la rehabilitació feta al barri del sud-oest del Besós, portada a terme a través del pla de barris. També s'ha avançat, explica, en el front litoral, amb la connexió amb el Fòrum.

Pel que fa a la remodelació de la plaça de les Glòries, el regidor del PSC assegura que s'ha complert la paraula donada als veïns: “No hem aturat mai les obres, l'hem començat i l'acabarem”, assegura. Justifica així els retards i els reajustaments en el fet que es tracta d'una gran inversió i assegura que la nova plaça es convertirà en un pol d'atracció turística i econòmica.

Respecte a un altre dels projectes que ha provocat més controvèrsia els darrers temps, l'antic espai artístic can Ricart, Narváez assegura que l'Ajuntament està fent la seva part, que és l'ampliació i rehabilitació de l'Hangar, però expressa els seus dubtes sobre la continuació de la Casa de les Llengües, a càrrec de la Generalitat, que podria quedar aturada per les retallades en el pressupost.

Projecte esgotat

Des de l'oposició, el representant del grup de CiU, Eduard Faixedas, creu que s'ha assistit a un mandat “continuista d'un projecte esgotat”, i acusa l'equip de govern d'haver “mantingut a la cua” alguns dels barris que configuren el districte: “No discutirem els percentatges aconseguits en el compliment del PAM, però sí que posem en qüestió si no s'han equivocat les prioritats a l'hora de fer les inversions”. Pel portaveu de CiU no s'han tingut en compte les necessitats socials i, tot i reconèixer l'elevat nombre de nous equipaments, assegura que no s'han situat on eren més necessaris. D'altra banda, Faixedas destaca que al districte hi ha un alt índex d'atur, i que els veïns continuen queixant-se de la inseguretat que es viu als diferents barris.

Aquest darrer aspecte preocupa també el conseller del PP, Manel Gallardo, el qual reconeix al regidor Narváez “una gran capacitat de gestió urbanística gràcies al pla Zapatero”, però li retreu que, segons creu, no s'hagin tingut en compte les preocupacions dels veïns: “La manca de seguretat en alguns barris és terrible, i hi ha avis que no volen portar els seus néts a l'escola per por que els atraquin pel camí”, assegura Gallardo, que afegeix: “Les festes il·legals, l'incivisme als carrers, els mercats ambulants irregulars, tot això és el que s'hauria d'haver solucionat”.

La representant d'ERC, Esther Capella, creu que la inseguretat és el resultat directe de l'incompliment en el calendari de les grans obres com les Glòries: “En molts casos s'ha trencat el pacte a què s'havia arribat i s'han incomplert paraules donades, i això ha provocat frustració entre els veïns”. Segons Capella, les obres es poden titllar de “maquillatge”.

Per la seva part, el representant d'ICV i EUiA, Josep Vallhonesta també reconeix que cal millorar les relacions amb alguns sectors dels ciutadans, però coincideix amb Narváez a destacar l'elevat nombre d'equipaments nous realitzats l'últim mandat, l'obra feta i a valorar positivament el bon funcionament dels consells de barri.

La batalla per la localització dels equipaments

clara ribas

Aquest ha estat un mandat ple d'inauguracions de nous equipaments al districte, que no sempre han acomplert les expectatives dels veïns que els havien sol·licitat. De tres casals de barri s'ha passat a vuit, i de sis escoles bressol, a vint tot el districte. Però en diversos casos, la biblioteca o el casal d'avis acabats d'estrenar s'han construït en un lloc allunyat d'on havien estat reclamats, i també en alguns casos, han comportat el tancament d'un altre equipament que funcionava adequadament i cobria les necessitats del barri. El més sonat d'aquests casos ha estat el casal Casanelles, que, tot i que semblava que es mantindria obert, ha acabat tancant i ha estat substituït.

També Can Felipa ha quedat destinat a més serveis socials, i això ha fet perdre espai a les entitats que l'ocupaven. Finalment, un dels projectes més polèmics ha estat el de la instal·lació de la biblioteca del barri del Clot, repetidament reclamada pels veïns d'aquesta zona, al flamant edifici del Museu del Disseny. Cal destacar que aquest no es troba al barri del Clot, sinó al Parc i la Llacuna del Poblenou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.