Política

JOAN PIÑOL

CAP DE LLISTA DE CIU A MÓRA D'EBRE

“Treballem amb idees per a la Móra del 2020”

Creu que les autonòmiques han marcat tendència en favor de CiU, però no descarta un govern de concentració encara que la federació tingui la majoria absoluta

Nascut a Móra d'Ebre fa 43 anys, està casat i té dos fills. És diplomat en gestió i administració públiques i llicenciat en ciències del treball.

La referència són 8 anys de govern del PSC i ERC, però hi ha alcaldables nous.

No només hem de guanyar. Si volem governar, necessitem majoria absoluta. Si no, hi ha un pacte precuinat, encara que hi hagi gent nova. I que hi hagi líders nous, sobretot a ERC, també és simptomàtic d'un cert cansament.

Els candidats del PSC i d'ERC no amaguen que s'entenen.
És notori i palpable.

Quins arguments presenta contra el bloc governant sortint?

La ciutadania ha estat testimoni d'un cicle en què el bipartit no ha estat un gran encert.No s'han fet grans coses, el deute ha anat a més i, per tant, la gestió es pot millorar, tot i que som conscients que la situació és complicada. Si s'hi posen ganes i imaginació, les coses poden anar a més.

CiU confia en el canvi?

Les eleccions autonòmiques han marcat una tendència, amb uns resultats espectaculars de CiU. I també seria molt bo que l'equip de govern de Móra d'Ebre fos del mateix signe que el de la Generalitat. I això que fins ara hem tingut un govern d'Esquerra i dels socialistes que tenia un consell comarcal, una Generalitat i un govern a Madrid del mateix color i això no ha servit per a res. Altres municipis de la comarca n'han tret més rendiment. Ara bé, la situació a Móra d'Ebre requereix fer pinya i encara que poguéssim governar sols, no vol dir que no ens plantejaríem un govern molt més ampli. No ho garanteixo, però no ho descarto.

Quines idees noves podria aportar com a alcalde?

Estem treballant sobre el projecte de la Móra del 2020. Sempre hem denunciat la manca de projecte. S'ha treballat a cuita-corrents, sense saber on volem anar. Hem perdut fins i tot la capitalitat política de comarca. I hem de recuperar la posició de centre neuràlgic, fins i tot a la Terra Alta i al Priorat.

Exercir la capitalitat és d'una gran responsabilitat, sobretot amb temes candents com la candidatura d'Ascó al magatzem nuclear.
El lideratge tampoc no vol dir decisió. El que ha de fer Móra d'Ebre és crear espais de discussió perquè es puguin preveure les coses d'una altra manera. En altres èpoques, ningú ni discutia el lideratge de Móra d'Ebre. Ara hem de treballar amb un horitzó llarg. Necessitaríem dos mandats: dos anys per posar ordre a l'entramat de funcionament municipal; dos més per generar projectes i un segon mandat per recollir els fruits.

Algun projecte estel·lar?

S'ha de tenir clar el que volem més enllà de la crisi. S'ha de potenciar la centralitat en el comerç, per exemple dotant el poble de millors aparcaments o obrint la llar d'infants en dissabte, i els serveis en general. Eines que haurien pogut ser molt útils com la llei de barris toquen a la seva fi, i difícilment passarem de percentatges d'execució del 20%. També s'ha de garantir la continuïtat i les inversions futures d'un teixit industrial que ja existeix i que podem considerar mitjà.

I el turisme?

És l'altra assignatura pendent. Hem parlat molt de la navegabilitat, però necessitem més infraestructures. I jo en aquest punt seré bel·ligerant i collaré el delegat del govern, l'Idece i la Generalitat en general. I s'ha d'abordar el dèficit hoteler i de restauració i potenciar zones com l'Aubadera o els dos circuits de motor. Tenim alguns contactes que han de generar moviment en aquest sentit. I en general s'ha de ser hàbil i treballador per anar a tocar els nassos a qui convingui.

Però per la mateixa conjuntura a què apel·lava abans, serà difícil trobar una resposta positiva de la resta d'administracions.
Però el que cal és tenir el model clar i els avantprojectes i els projectes amanits, perquè quan surti una oportunitat es pugui aprofitar. Amb els dos plans de Zapatero, s'ha remodelat Comarques Catalanes, que em sembla bé. Però potser no era el més important. I ho hem hagut de fer amb dues fases i amb dos formats diferents, perquè vam haver de fer els projectes en poc temps i a cuita-corrents.

S'ha resolt bé la crisi interna per l'intent de Santiago Campos de tornar-se a presentar?

Ha estat una llàstima que s'hagi produït, i seria negar l'evidència pensar que no tindrà repercussió. Campos és una persona que ha fet molt per aquest poble, amb un final que no era el desitjable, i per mi és un debat tancat. Ell haurà reflexionat i espero que ens doni un cop de mà.

k

L'entrevista sencera a www.elpunt.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.