Política

Superar l'ombra del cas Pretòria

El municipi vol girar full sobre aquest afer després que hi hagin estat imputats l'exalcalde Víctor Ros (PP) i l'exregidor d'Urbanisme Antoni Jiménez (PSC)

L'Ajuntament de Llavaneres intenta fer net després que el poble es veiés assenyalat pel cas Pretòria. S'ha modificat el pla urbanístic municipal i s'han renegociat convenis que s'havien heretat de l'anterior govern, liderat per Víctor Ros (PP) i Antoni Jiménez (PSC), imputats en la causa. El nom de Llavaneres va aparèixer vinculat al cas perquè el presumpte cervell de la trama va comprar els terrenys de Can Rivière i va aconseguir que l'Ajuntament n'augmentés l'edificabilitat. Dels dotze xalets inicials que s'hi podien fer es va passar a 83 pisos. Si Luis Andrés García, Luigi, va comprar el solar per 4,7 milions, després de la modificació el va vendre pel doble. La principal conseqüència en l'àmbit polític va ser per a l'exalcalde. Ros es va haver de donar de baixa del partit i va haver d'acabar el mandat com a regidor no adscrit a l'Ajuntament.

En aquest mandat també, CiU va tornar a recuperar l'alcaldia, que estava en mans del PP. Tot i que el govern liderat per la federació nacionalista va començar pactant amb ERC i Gent, finalment els quatre anys acaben amb CiU governant en minoria.

Pel que fa als candidats, hi ha poques cares noves respecte als que es van presentar en les eleccions del 2007. CiU torna a aposta per Bernat Graupera, que aspira a revalidar l'alcaldia, mentre que ERC diposita novament la confiança en Joan Mora. El PSC posar un altre cop al capdavant la jove Carmen Bastida. Els independents de Gent de Llavaneres tornen a comptar amb Joan Rubal i els també independents SOS Llavaneres repeteixen candidat amb Josep Ruiz. La principal novetat recau en Carlos Bartomeu, que agafa el relleu de Ros com a candidat del PP. Anteriorment, Bartomeu havia estat regidor d'Hisenda en el darrer govern de Víctor Ros.

Governi qui governi en el proper mandat haurà d'afrontar alguns reptes cabdals per al municipi. Un dels quals serà acabar la nova zona esportiva després que fa uns mesos l'Ajuntament decidís trencar el conveni amb la constructora Proinosa, perquè va entrar en un concurs de creditors. La firma, a més, també s'ha vist relacionada amb la trama del Pretòria, ja que era l'empresa encarregada de construir diversos projectes a Santa Coloma de Gramenet que estan sota sospita. El desplegament del nou planejament urbanístic, afrontar el pla de sanejament –aprovat fa poques setmanes– i la lluita contra la crisi també seran altres reptes que el municipi haurà d'assumir en el nou mandat.

Una de les novetats, però, serà que l'Ajuntament passarà de 13 a 17 regidors. Aquest fet es deu a l'augment que ha experimentat la població llavanerenca els darrers quatre anys. Això obre les portes més que mai a noves aritmètiques electorals i caldrà veure de quina manera repercuteix en la representació municipal de cada partit. Aquesta situació també serà essencial de cara a possibles pactes de govern.

LES CLAUS
Cas Pretòria.
El municipi es va veure esquitxat per la trama. L'exalcalde i l'exregidor d'Urbanisme hi estan imputats.
Nova zona esportiva.
L'actual govern de CiU va decidir fa uns mesos trencar el contracte amb l'empresa adjudicatària, Proinosa, perquè aquesta va entrar en un concurs de creditors. Només s'ha construït el camp de futbol. A més, la firma també està sota sospita pel cas Pretòria.
Planejament urbanístic.
El nou POUM es va aprovar recentment i serà en el proper mandat quan s'haurà de començar a desenvolupar.
Bernat Graupera
CiU
40 anys. Nascut a Llavaneres. Alcalde. Espera poder revalidar el càrrec.
Carlos Bartomeu
PP
57 anys. Nascut a Barcelona. Actualment jubilat, havia estat director d'una oficina bancària. Relleva l'exalcalde Víctor Ros com a candidat.
Joan Mora
ERC
48 anys. Nascut a Llavaneres. Empresari. És el quart cop que es presenta com a candidat però només és la segona vegada que ho fa per ERC.
Carmen Bastida
PSC
31 anys. Nascuda a Barcelona. Advocada. És el segon cop que es presenta i espera millorar els resultats.
Joan Rubal
GELL
48 anys. Nascut a Sabadell. Tècnic de Mobilitat. Segon cop que és cap de llista.
Josep Ruiz
SOS
46 anys. Nascut a Llavaneres. Empresari. Repeteix com a cap de llista després d'haver fet entrar la seva formació a l'Ajuntament el 2007.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Biden participarà en la campanya electoral de Kamala Harris

barcelona
iran

Pezeshkian nomena cap d’Exteriors el negociador del pla nuclear

barcelona
política

Illa s’emporta el nucli dur al govern amb Romero a Economia i l’ex de Junts Sàmper a Empresa i Treball

madrid
POLÍTICA

Paneque serà portaveu del govern d’Illa i assumirà Territori, Habitatge i Transició Ecològica

Girona

Vidreres aprova el Pla de Gestió Ètica de colònies de gats

VIDRERES
estats units

L’equip de Trump denuncia que han piratejat les seves comunicacions

barcelona
israel

La fiscal general ordena aturar les subvencions a les llars d’infants als ultraortodoxos

barcelona
regne unit

La fiscalia estudia endurir les penes per als autors dels aldarulls ultres

barcelona
guerra a europa

Zelenski admet l’operació de tropes ucraïneses en territori rus

barcelona