Política

JAUME CANAL

CAP DE LLISTA D'ERC A BALAGUER

“Hem de preparar Balaguer per a la sortida de la crisi”

Esquerra proposa un pla estratègic per identificar els sectors productius més ben situats per sortir de la crisi i potenciar-los

Metge de 47 anys, va ser regidor entre els anys 2003 i 2007. Ara el partit l'ha recuperat després de l'episodi de transfuguisme protagonitzat pel cap de llista del 2007, Josep Maria Escoda, que ha acabat el mandat expulsat del partit i dins del govern del socialista Miquel Aguilà.

Després d'un mandat tan accidentat, quins objectius es planteja Esquerra a Balaguer?

Tenir representació a l'Ajuntament. Fa un any i mig que no hi som, a l'Ajuntament, i els millors resultats que hem obtingut van ser dos regidors. O sigui que ens podem moure en aquesta forquilla. O millorar. Els electors decidiran.

Què proposa per als pròxims quatre anys?

Hem de posicionar Balaguer de la millor manera per a la sortida de la crisi. Aquesta és la feina per als pròxims anys. La crisi amenaça greument el nostre teixit productiu i hem de ser capaços des de l'Ajuntament d'identificar exactament quines són les receptes que més li convenen que resistir aquests anys i situar-lo en una bona posició per al moment en què es recuperi l'economia. Haurem d'establir aliances amb aquests sectors productius i consensuar amb ells un pla estratègic perquè no només sobrevisquin sinó que creixin i generin ocupació.

Quins són aquests sectors estratègics de futur que té Balaguer?

D'entrada, el de les noves tecnologies, les energies alternatives, el turisme, l'agroalimentari, el sector sòcio-sanitari. Tenim moltes oportunitats, cal treballar-les perquè fructifiquin i se'n beneficiï tota la ciutat i el territori.

I per a l'ocupació?

Hem d'identificar quins són els sectors amb millor sortida de la crisi per fomentar la formació en aquestes àrees. També apostem per fer transparent la contracció de l'Ajuntament, que ara es fa per la via d'urgència en el 90% dels casos. Farem una borsa de treball a on recorrerà l'Ajuntament cada cop que hagi de proveir la plaça d'algun servei.

Què cal fer al centre històric?

Cal superar el pla de la llei de barris, hi ha coses que han quedat per fer i que caldrà fer-hi front. El solar dels jutjats allà hi és, després de set anys, esperant. La dinamització econòmica ha quedat obsoleta, cal un impuls. També l'atenció a les persones, el balanç últim és zero. Cal establir aliances amb les associacions de comerciants i les associacions de veïns i ser més participatius. Caldrà fer un pla director d'eixos comercials que ajudi a desenvolupar-los i fer-los créixer.

Vostès són partidaris de fer subterrani el tren o traslladar-lo al perímetre del municipi?

Cap de les dues coses. Hem d'integrar-lo en la trama urbana, que no sigui una barrera sinó al contrari, un element de la vida urbana de Balaguer ben integrat i que no generi problemes, com un tramvia. Quan arribi un nou cicle econòmic favorable, haurem d'electrificar-lo, que sigui possible enllaçar la línia de la Pobla amb la de Barcelona sense haver de canviar de tren. Hem d'aprofitar les comunicacions que tenim, som a mitja hora de Lleida, de l'alta velocitat, de l'aeroport d'Alguaire, de l'autovia A2, som en un nus de comunicacions molt important.

El mandat tan conflictiu per a ERC, especialment amb el PSC i l'alcalde, determinarà ara la política de pactes?

Nosaltres creiem que cal un canvi. Un canvi de persones i de maneres de fer. Això no vol dir que ens decantem d'entrada per uns o per altres. Els electors diran en quina situació queda l'Ajuntament. Però si ERC es troba en situació de negociar i ens vénen a veure uns i altres, el primer que posarem sobre la taula és un canvi de persones, i també de maneres de fer. Nosaltres no donarem suport a la llista més votada sigui quina sigui, sinó a qui representi un canvi que creiem que necessita Balaguer per tenir un impuls cap endavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.