Necessitats d'espais
L'eixample · Durant el mandat, el districte més densament poblat de la ciutat ha intentat fer alguns dels equipaments necessaris pels veïns, però la manca de temps i de recursos ha fet que molts projectes quedessin penjats
Millorar la dotació d'equipaments és una demanda comuna a tots els districtes de la ciutat. Però pren força a l'Eixample, el més densament poblat de Barcelona amb 35.847 habitants per km² i amb més necessitats d'espais com ho demostra el fet que només un 30,2% de l'alumnat no universitari accedeix a l'escola pública, davant el 49,6% de Ciutat Vella. Les 269.188 persones que viuen a l'Eixample han de ser ateses en un dels sis centres d'atenció primària, mentre que les 186.606 que viuen a Sants–Montjuïc en tenen vuit. L'Eixample és un districte envellit i segons les estadístiques de l'Ajuntament només en aquest districte hi ha més de 1.000 persones de 95 anys o més. Tanmateix, hi ha barris com el de la Dreta de l'Eixample que no tenen cap geriàtric de titularitat pública. El conseller portaveu de CiU i president del districte, Gerard Ardanuy ha lamentat que “l'Eixample sigui el districte amb menys serveis per cada 1.000 habitants i, a més, tenim el dubtós honor de ser el districte amb menys inversió per habitant del mandat”.
Un dels objectius del pla d'actuació del districte (PAD) per aquest mandat era apaivagar el dèficit històric d'equipaments. Perseguint aquesta fita, properament entrarà en funcionament el centre cultural del carrer Urgell. A més, el districte ha guanyat espais per al lleure seguint amb la recuperació d'interiors d'illa, paral·lelament ha impulsat les millores dels mercats del Ninot i de Sant Antoni i ha construït quatre escoles bressol noves. També s'ha dotat cada barri d'un centre social ubicat en edificis amb condicions idònies. Tot aquest reguitzell d'actuacions, més altres pendents d'anomenar, representen el compliment del 80% del PAD, segons el regidor de l'Eixample, Ramon Nicolau. Però dins del 20% restant hi ha projectes “molt importants” pel districte, li retreu Ardanuy. El portaveu de la federació nacionalista lamenta el grau d'incompliment d'aquest PAD a què van donar suport després que el PSC s'avingués a afegir algunes propostes fetes per CiU. A l'Eixample, els socialistes van buscar una entesa amb els nacionalistes, la formació amb més regidors.
Projectes aturats
Entre els equipaments que no s'han pogut posar en funcionament aquest mandat, Nicolau i Ardanuy coincideixen a destacar-ne un per damunt dels altres: l'institut d'educació secundària Angeleta Ferrer, al carrer Marina cantonada Consell de Cent, al barri del Fort Pienc. “L'Ajuntament ha fet la feina que li tocava transferint els terrenys a la Generalitat, perquè pogués començar a fer l'institut”, explica Nicolau. Reconeix, però, que no és culpa de l'actual govern que el projecte estigui encallat, recorda que tripartit ja el tenia parat.
El consistori també va cedir a la Generalitat l'interior d'illa Jardins d'Emma de Barcelona, conegut popularment com Germanetes, per fer-hi equipaments. “Però en aquest cas no hi ha ni un projecte sobre la taula”, es lamenta Nicolau. Un cas semblant és el de l'interior d'illa, Paula Montal o Skoda, on estava planejat fer-hi un geriàtric i un centre de dia per a gent gran.
El que sí que està fet és el centre de serveis socials i el centre d'atenció primària del carrer Comte Borrell, 305. Nicolau diu que “la Generalitat en té les claus i només cal que el posi en funcionament”. Però la consellera portaveu d'ERC a l'Eixample, Trini Capdevila, recorda a Nicolau que “és el consistori qui ha de decidir quan comença a funcionar el centre de serveis socials”.
La manca d'equipaments és un dels problemes del que més es queixen els veïns, però les entitats també tenen un ull posat en les llicències que l'Ajuntament atorga a segons quines activitats. On hi havia l'antic Bailèn 22, hi va obrir Cabaret Berlín, un local que té llicència de cafè teatre i sobre el que ja recauen dos expedients per cessament d'activitat que s'han de fer efectius. El consistori també ha de fer complir l'expedient de cessament d'activitat de la pensió il·legal del passeig de Sant Joan, número 1.
Reclamen el seu bocí del projecte de les Glòries
Entre el 20% de projectes pendents al districte hi ha la part de la remodelació de les Glòries que correspon a l'Eixample. Aquest projecte que és a les beceroles inclou la construcció de la nova escola dels Encants. Mentre no es fa aquesta escola, els alumnes hauran de continuar fent classes als barracons prefabricats que hi ha en el solar que té llogat l'Ajuntament al carrer Castillejos. Amb la remodelació de les Glòries també s'ha de fer un mercat, una zona verda i habitatges de protecció oficial pel districte “per als quals només s'ha de fer un estudi”, reconeix el regidor del districte, Ramon Nicolau. “L'Ajuntament ha tingut parat aquest projecte fins fa dos mesos que va aprovar un pla especial”, retreu, al govern municipal, el conseller portaveu de CiU i president del districte, Gerard Ardanuy. És evident, que el desenvolupament de les Glòries és una feina que queda pel proper mandat. En aquest sentit, la consellera portaveu d'ERC, Trini Capdevila, recorda al consistori que “el museu del disseny serà un projecte de ciutat, però en cap cas no cobreix les necessitats que té l'Eixample”.