Política

XAVI MONTFORT

CANDIDAT D'INICIATIVA PER CATALUNYA-VERDS DE FIGUERES

“Ens hem hagut d'empassar molts gripaus”

Considera que la presència d'ICV al govern ha servit per iniciar un camí mediambiental molt positiu que volen continuar

Estaria disposat a reeditar el pacte amb CiU però fixaria uns punts innegociables

Creu que ha faltat transparència, participació i un toc social en la gestió

Crear una anella verda al voltant de la ciutat

S'estrena
Xavi Montfort (Figueres, 1979) s'estrena en unes eleccions quant compleix sis anys de militància a Iniciativa. Professionalment és tècnic de so en espectacles i actualment treballa al departament de producció de Promo Arts Music i és el cap de producció del festival Acústica, que es fa a finals d'agost a la ciutat. També estudia Sociologia a la UNED, encara que aquest curs se l'ha agafat sabàtic per l'increment de feina que li ha suposat ser candidat a les municipals.
La presència de més llistes, benvinguda sigui si vol dir que hi ha més gent que va a votar

Iniciativa per Catalunya-Els Verds fa quatre anys va tornar a obtenir representació en el consistori i l'únic regidor es va estrenar entrant al govern amb CiU i PSC, tot i que numèricament no era necessari. Quin balanç fa de la presència d'ICV en el govern de Figueres?

La feina que s'ha fet a Medi Ambient (és una de les regidories que ostenta d'ICV) és molt bona perquè ha situat Figueres en un puntal mediambiental europeu i perquè s'han posat unes bases de treball que són capdavanteres a la ciutat. En el context de govern valorem en un 50% aquests quatre anys. Perquè s'han fet bé les coses, però com a partit hem hagut d'empassar-nos gripaus i aquesta és la part de què no n'estem tan contents.

Vostè estaria disposat a reeditar un pacte amb CiU?

No ho descartem però posaríem uns punts innegociables. Però no descarto res.

Quins són els principals dèficits que hi ha hagut?

Penso que la ciutat ha anat coixa en transparència, participació i números. I aquests són tres eixos fonamentals per no anar-hi coix, en aquesta època de desafecció política.

I en relació a la part més tangible de coses fetes?

S'ha fet bona feina però ha faltat aquest toc més social que hi posaríem nosaltres si estiguéssim a l'Ajuntament. Per exemple, en el tema de l'escola Montessori, no estem en contra que es posi una escola privada d'aquest tipus a Figueres, però s'ha de valorar quina contraprestació té i quin conveni s'adopta. I, sobretot abans de prendre una decisió, s'ha de mirar com està l'escola pública a la ciutat. Mentre hi hagi centres que encara estiguin en barracons, mentre hi hagi factures de calefacció sense consignar per pagar, s'ha d'anar amb molta cura amb quin tipus de tracte es fa amb escoles privades.

Què plantegeu a la ciutadania per repetir presència en el consistori?

Volem seguir el projecte d'anella verda que ha iniciat Richard Elelman i que està molt bé. Ens ha de permetre anar d'una punta de Figueres a l'altra caminant o amb bicicleta, en un entorn rural, i més tenint en compte les moltes infraestructures que s'han projectat al voltant de la ciutat. També volem seguir amb els compromisos mediambientals que s'han acordat i que són de llarg recorregut. Aquests temes que s'han iniciat, s'han de potenciar. També volem que l'administració sigui totalment transparent i participativa. Al ciutadà se li ha de facilitar l'accés a les dades econòmiques, als projectes i a tot el que afecta l'Ajuntament; fer serveis públics més eficients. I proposem alguns equipaments com un càmping públic, que obriria la porta a noves modalitats de turisme, l'hotel d'entitats i l'alberg de joventut.

I com portarien a la pràctica la transparència i la participació?

Amb pressupostos participatius. Per fer els pressupostos s'ha de parlar amb les associacions de veïns i amb les entitats. Els projectes que es fan també han de tenir la participació de la gent que hi viu. Un grup de persones han de poder decidir si volen contenidors soterrats o prefereixen una gestió de residus porta a porta. Han de poder decidir si al parc que els fan al barri hi volen una font o no n'hi volen cap. També en el tema de transparència s'ha de saber en cada moment com està l'estat d'execució dels pressupostos. I ara ni tant sols el pressupost està penjat al web municipal.

Com afectarà a ICV l'aparició d'altres candidatures com la CUP o SI?

És possible que ens afecti, però si ens ha d'afectar i això vol dir que hi ha més ciutadans que se senten representats per altres opcions i poden anar a votar més gent, benvingudes siguin. I si al final la dispersió de vot ens acaba perjudicant als petits i afavorint als grans, d'aquí quatre anys s'haurà d'estudiar fer un front d'esquerres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.