El dilema de l'endeutament
Els problemes econòmics de l'Ajuntament són fruit de la necessitat de modernitzar el municipi després d'anys sense inversions, segons el govern del PSC i ICV, o del malgastament, segons els grups de l'oposició
El frenesí inversor de l'Ajuntament de Sitges dels darrers anys ha hagut de frenar en sec aquest mandat: la crisi ha posat pals a les rodes a l'ambició del govern del PSC i ICV, que ha posat al dia el municipi a costa d'un endeutament que arriba als 38 milions d'euros.
Els socialistes justifiquen la xifra assegurant que 19 milions del deute eren l'herència de CiU, que, a més, no va realitzar inversions, cosa que va obligar el nou govern a recórrer al deute per afrontar les carències del municipi. L'oposició, en canvi, no ha parat de lamentar la contínua despesa municipal: ple rere ple ha retret al govern el creixement del deute, el malgastament de recursos i l'excessiu nombre de càrrecs de confiança i de societats municipals. ERC, exsòcia de govern l'anterior mandat, ha estat sens dubte l'excepció, amb una actitud bastant més comprensiva que la majoria dels seus companys d'oposició.
El desenvolupament de Qualia com el màxim exemple de l'economia creativa és un dels reptes essencials de cara als propers quatre anys. El projecte d'economia creativa liderat pel PSC ha disposat d'un ampli suport de les forces polítiques, si bé, a mesura que s'han apropat les eleccions, grups com CiU demanen tocar de peus a terra en una iniciativa que requereix una gran inversió privada per posar en marxa una universitat d'arts escèniques, entre altres molts equipaments, incloent un auditori i espais per desenvolupar el disseny. El municipi, però, compta amb la unanimitat política per sumar esforços per no dependre exclusivament del turisme com a font d'ingressos, i lluitar per convertir-se en una vila competitiva gràcies al seu potencial creatiu.