Campanya en crisi

Comença la cursa de les eleccions europees, centrada en l'economia i les pugnes entre populars i socialistes i pel sobiranisme

A l'inici de la campanya, els partits ja han posat les cartes damunt de la taula. El PSC centra els atacs en el PP, fent-los extensius a la dreta europea, i recupera el discurs de la por de les eleccions espanyoles. Els socialistes tornen a situar-se en l'eix entre l'esquerra i la dreta, i es presenten com els únics que poden garantir el progrés de Catalunya a Europa. La gran família del PSE davant de la dels populars europeus és un dels eixos de la campanya de Maria Badia, en contraposició amb la resta de partits catalans, els candidats dels quals van a parar a grups amb menys escons. Al pavelló del Guinardó, Badia va fer una crida a derrotar aquells –la dreta–que «ens van portar guerres il·legals com la de l'Iraq» i també «els qui ens van portar a la crisi». Badia va estar acompanyada per José Montilla i rebrà el suport de José Luis Rodríguez Zapatero, Felipe González i diversos ministres.

Però el PP troba inaudit que els socialistes –i els ecosocialistes– els culpin de la crisi, i contraposa els anys d'Aznar, en què es van crear cinc milions de llocs de treball, amb els quatre milions de desocupats actuals, sota el govern de Rodríguez Zapatero. «Les nostres polítiques són les que generen més creixement i ocupació», apunta Alejo Vidal-Quadras. El vicepresident del Parlament es pren com un afalac que el PSC l'hagi inclòs al cartell, ja que el reconeix com a «referent», però també hi veu «desesperació». El candidat del PP no atribueix ni «efectivitat» ni «conseqüències pràctiques» a la resta de grups per influir a l'eurocambra.

Vot útil catalanista

CiU fa una campanya molt econòmica centrada en les infraestructures, amb l'estrella del corredor mediterrani, en sintonia amb el fitxatge de l'economista Ramon Tremosa. La federació, que intenta trencar la bipolarització, planteja el 7 de juny com el principi d'un canvi que pot acabar amb Artur Mas a la Generalitat. En el primer instant de campanya, Tremosa ja va fer una crida al vot útil catalanista, en contraposició al del PP o el del PSC.

Com CiU, ERC prioritzarà aquests quinze dies la imatge del seu cap de cartell. Oriol Junqueras és un candidat jove i mediàtic, independent –malgrat ser regidor d'ERC– i transversal. Intentant fer oblidar l'afer Carretero i la discussió interna, els estrategs d'ERC centren la campanya a internacionalitzar el dret a decidir i fomentar l'ús del català a la UE. Junqueras va proposar ahir, en l'acte d'inici de campanya a Sant Vicenç dels Horts, llançar una iniciativa ciutadana europea per l'oficialitat del català i va exigir el suport del PSC, CiU i ICV.

A l'esquerra del PSC

Els ecosocialistes han demanat no fer del català un argument electoral. El candidat, Raül Romeva, aposta per trencar la bipolarització a Europa amb una majoria d'esquerres on els Verds/ALE siguin imprescindibles. Ahir va presentar ICV-EUiA com «la veritable alternativa a la crisi» i com «el canvi real d'Europa».

LES FRASES

JOSÉ MONTILLA
primer secretari del psc
«Derrotarem Rajoy, Vidal-Quadras, Mayor Oreja, Berlusconi i tota la dreta europea»
RAMON TREMOSA
CANDIDAT DE CIU
«Qui vol que fracassi la participació en aquestes eleccions? Els estats centralistes. El PP i el PSOE»
ORIOL JUNQUERAS
candidat d'erc
«El PSC diu que a Europa no hem de quedar en evidència amb el català. No podem deixar la UE a les mans d'aquesta gent»
JOAN SAURA
president d'icv
«Abstenir-se és com votar indirectament la dreta»
ALEJO VIDAL-QUADRAS
candidat del pp
«La resta de partits defensen una societat dominada per una idea totalitària i monopolitzadora»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.