Quatre projectes a seguir
Mentre ICV-EUiA ambiciona reprendre la tasca desenvolupada fins l'any 2007, els tres partits del govern (PSC, ERC i CiU) volen mantenir la línia d'aquest mandat tot donant prioritat als seus matisos
No és habitual trobar tantes candidatures per habitant com a Santa Perpètua de Mogoda –10 per a 26.000 persones–, ni tampoc tantes formacions amb experiència de govern lluitant per una alcaldia. ICV-EUiA, que va estar al capdavant del consistori des del 1979 fins al 2007, ambiciona recuperar l'hegemonia i el projecte de municipi tal com el va deixar, i ho intentarà sota el lideratge d'Isabel Garcia, exalcaldessa durant cinc anys i única hereva fins al moment de l'històric Pere Bufí. Els tres partits que configuren l'actual equip de govern, però, el PSC, ERC i CiU, també tenen la sensació de no haver acabat encara la seva tasca, i lluitaran per augmentar la seva representació per tal de poder imposar els seus matisos. Tots tres coincideixen a qualificar el pacte que expira el 22 de maig de còmode, però les seves idees diferents en alguns aspectes poden diversificar les possibilitats d'acords, així com la hipòtesi que les combinacions aritmètiques siguin més ajustades.
L'actual alcalde, el socialista Manuel Ruiz, és de l'opinió que “és bo que un govern no sigui monocolor, perquè ajuda a millorar”. Tot i això, refusa parlar de qualsevol pacte concret i només es marca com a objectiu poder ser la força més votada –el 2007 ho va ser ICV-EUiA– per tenir més força a l'hora d'establir converses. Per ell, l'obra del govern “es veu al carrer, amb més de 80 actuacions desenvolupades durant tot el context de crisi” però, malgrat sentir-se “orgullós d'aquest aval”, creu que encara li queda molta feina per fer, com la materialització de la piscina coberta, la creació de zones de vianants als barris, el foment del comerç, la culminació de la recuperació de la llera de la riera de Caldes o el reforç dels serveis socials.
Una de les grans novetats entre els caps de llista és la presència com a número u d'ERC de Rosa Rovira. Tot i acreditar una experiència de 4 anys a l'oposició i 4 al govern, com a quarta tinenta d'alcalde, ara assumeix el repte de substituir Rosa Maria Bonàs, en la línia del partit de forçar un relleu cada dos mandats. Ella, però, com a actual responsable de Cultura i Igualtat de Gènere i Promoció de les Dones, sap molt bé les directrius que li agradaria seguir. I no només en aquests dos àmbits, sinó també en els altres que estaven sota el domini d'Esquerra –Medi Ambient, Hisenda i Joventut– i tota la resta: “Creiem que la nostra mà també s'ha notat en d'altres projectes com el camp de futbol, la retirada de barreres arquitectòniques a La Florida o l'obertura dels patis escolars”. Per a ella, és clau mantenir la independència dels mitjans de comunicació locals, la prioritat del català com a llengua vehicular a l'Ajuntament i les escoles, i el manteniment de Mogoda com a espai verd, tot i l'acord amb Incasol per ubicar-hi un parc tecnològic. Un punt, aquest últim, que pot condicionar els pactes.
Pel que fa a CiU, torna a confiar com a cap de llista amb Joan Mestres. Tenint present que del 2003 al 2007 va pactar amb ICV-EUiA, és l'única formació que fa vuit anys que és al govern i el seu candidat es mostra molt ambiciós i esperonat pels resultats de les últimes eleccions al Parlament: “Si podem governar sols, no hi renunciarem”. En tot cas, però, es mostra obert a qualsevol tipus de coalició, encara que no a qualsevol preu: “La nostra idea és reduir les 20 regidories actuals i els càrrecs de confiança a la meitat, per millorar l'eficiència sense repercutir en els serveis, i això no ho canviarem”. Com és obvi, en el seu programa també hi ha la voluntat de facilitar l'emprenedoria empresarial.
Finalment, la bandera d'ICV-EUiA serà la lluita contra la crisi, després del desencís de comprovar que la seva defensa d'un pacte “semblant al que es va fer a Terrassa s'ha quedat al calaix”. Isabel Garcia creu que la majoria de projectes del mandat “s'han fet tard o estan mal acabats”, i ha trobat a faltar la creació d'un centre ocupacional, així com “més mediació” per a incentivar l'impuls de la línia ferroviària Papiol-Mollet, la construcció de la cinquena escola, o la presència de més especialistes en el segon CAP. Tampoc no està d'acord amb la política fiscal, ja que pensa que la proporció de taxes imposades als ciutadans i a les empreses s'ha equilibrat massa.
D'altra banda, el PP i la Plataforma Cívica Ciutadans a l'Ajuntament compten augmentar la seva representació, després que el 2007 els primers es quedessin el segon regidor per un sol vot.