Política

29 personalitats i 15 entitats recullen la Creu de Sant Jordi

Artur Mas ha dit que els guardons distingeixen “una trajectòria de servei al país”

Entre els guardonats, hi ha personalitats com Salvador Alemany i Mas, MIquel Bruguera i Cortada, Josep Maria Casasús i Montserrat Figueras

Un total de 29 personalitats i 15 entitats han rebut la Creu de Sant Jordi en un acte aquest dimecres al vespre presidit pel president de la Generalitat, Artur Mas. Entre els guardonats, hi ha personalitats com l'empresari Salvador Alemany i Mas, el metge especialista en hepatologia Miquel Bruguera i Cortada, el periodista i catedràtic universitari Josep Maria Casasús i la soprano Montserrat Figueras.

L'Associació d'Aviadors de la República (ADAR), l'Esbart Teatral de Castellar del Vallès i la Casa Amèrica Catalunya són algunes de les entitats guardonades.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha dit que els guardons distingeixen “una trajectòria de servei al país”.

En l'àmbit empresarial, han estat guardonats l'economista i professor mercantil i jurat de comptes Salvador Alemany i Mas; l'empresari Alessandro Benuzzi; l'empresari i directiu del món de l'esport Sebastià Millans Rosich; l'empresari, advocat i financer Antoni Negre Villavecchia, i l'empresari Francesc Riera i Cuberes.

Pel que fa a la cultura i la comunicació s'ha distingit el periodista i catedràtic universitari Josep Maria Casasús i Guri; l'escultor Ramon Cuello i Riera; la soprano Montserrat Figueras Garcia; el guitarrista Stefano Grondona; l'actor de teatre i televisió Jaume Pla Pladevall; l'artista floral i empresari Antoni Prat Seuba, i l'arquitecte Josep Ribas i González.

Pel que fa a les ciències socials i l'educació, han recollit el guardó la mestra i religiosa Maria Dolors Bassols Teixidor; la treballadora social Montserrat Colomer i Salmons; l'antropòleg i expert en fenomenologia de la religió Lluís Duch Álvarez, i l'escriptor, advocat i pedagog Jordi Cots i Moner.

En el camp científic, han estat reconeguts el metge i especialista en hepatologia Miquel Bruguera i Cortada; el físic Ramon Pascual de Sans; el veterinari Francesc Puchal i Mas, i el metge especialista en bioquímica clínica Simon Schwartz i Riera.

Entre els 29 guardonats, el Govern ha reconegut la tasca dels primers diputats catalans al Parlament Europeu: el polític i doctor en Ciències Econòmiques i Empresarials Joan Colom i Naval; l'advocat i polític Josep Antoni Duran i Lleida; la política Concepció Ferrer i Casals; l'economista i polític Carles Alfred Gasòliba i Böhm; el divulgador científic, economista i polític Eduard Punset Casals; l'advocat i polític Juan de Dios Ramírez-Heredia; la psicòloga, pedagoga i política Maria Dolors Renau i Manén; l'empresari, capità de la marina mercant i polític Domènec Romera i Alcázar, i l'advocat i polític Josep Verde Aldea.

Les quinze entitats guardonades han estat l'Agrupació Coral La Llàntia, l'Associació d'Amics de l'Escola Normal de la Generalitat, l'Associació d'Aviadors de la República (ADAR), la Casa Amèrica Catalunya, el Centre Excursionista de Terrassa, el Club Deportiu Terrassa Hockey, el Col·lectiu de Dones en l'Església, la Confederació Ecom Catalunya, la Confraria de Sant Sebastià, la Congregació de Germanes Carmelites de la Caritat-Vedruna, l'Esbart Teatral de Castellar del Vallès, L'Eco de Sitges, l'Orquestra Melodia, el Pessebre Vivent de Castell d'Aro i la Societat Coral Aroma Vallenca.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat. El guardó es va crear l'any 1981 per distingir les persones naturals i jurídiques en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.

El reconeixement al servei al país

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, s'ha dirigit als guardonats com “l'expressió de la pluralitat del nostre país” i el govern els honora per la seva “influència en el nostre present i en el nostre futur” i per la seva “aportació a la catalanitat que s'enforteix donant valor a la nostra memòria”.

El conegut divulgador científic, Eduard Punset, ha parlat en nom de tots els premiats “amb gran humilitat i sentiment” per agrair aquest “intent d'estimular els esforços per garantir la nostra identitat, l'expansió de la cultura”, ha dit.

Punset ha explicat que el seu “exili voluntari” de més de 20 anys fora de Catalunya ha tingut alguns inconvenients, com “enyorar cada dia el país”, però també alguns avantatges com aprendre que “quan un poble amb una identitat molt forta es tanca sobre si mateix, es nega a rebre les interaccions d'altres cultures i països es va asfixiant, fabrica menys neurones i acaba morint-se a les mans d'un altre”, ha dit Punset.

“No oblido que amb això el que esteu fent és recordar-los la importància d'entendre la resta del món sense oblidar qui som nosaltres”, ha dit el divulgador dirigint-se al president i referint-se als altres premiats.

Artur Mas ha agraït les paraules d'Eduard Punset, ha celebrat els 30 anys que compleix la Creu de Sant Jordi i ha felicitat els guardonats. “Avui el que fem és premiar l'exemple de tots vostès i el testimoni que han deixat”, ha dit el president, premiar una “trajectòria llarga de servei al país”. “Estem en un moment en què el que es valora sobretot són els exemples i els testimonis”, ha afirmat Mas. “En moments difícils és especialment important aquest tipus de persones i d'entitats”.

Mas ha afirmat que les persones distingides avui són “fars que il·luminen quan hi ha una mica de foscor, són els que serveixen per guiar, perquè la gent no es perdi”. “Serviran en aquests moments complicats del país de guia per a la gent”. “Demano que això sigui un estímul per a tots per fer les coses millors”, ha dit el president.

“No distingim simplement una trajectòria d'èxit, sinó sobretot una trajectòria de servei, un bon servei a un país concret, una identitat concreta, una personalitat, una nació concreta i un poble concret”, ha dit el president. La nació catalana, el país Catalunya, el poble català”, ha conclòs Artur Mas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
educació

Més de 31.400 alumnes que havien fet la preinscripció d’FP encara no tenen plaça

barcelona
política

Els renovadors presenten una proposta plural a ERC per a un “nou cicle polític”

barcelona
política

Castella i Lleó porta l’amnistia al Tribunal Constitucional

barcelona
política

Montero és forçada pel PP a explicar al Senat el finançament català

madrid
àsia

Un tribunal d’Hong Kong condemna per sedició dos periodistes

barcelona

Juli Fernández i el PSC proposaran Laura Millán com a nova alcaldessa de Palafrugell

PALAFRUGELL
guerra a gaza

L’exèrcit israelià mata cinc palestins en una mesquita a Cisjordània

Barcelona
Política

Raquel Sans plega de portaveu d’ERC per centrar-se en la candidatura alternativa a Junqueras

BARCELONA
Europa

Cita enverinada a l’est d’Alemanya

Berlín