JORDI NAVARRO
ALCALDABLE DE LA CANDIDATURA D'UNITAT POPULAR (CUP) PER GIRONA
“Cal un model més humà de ciutat”
“Vull que sigui el més participativa i austera possible”
“Cal modificar i millorar la política de residus”
Fa un parell de mesos les formacions de la CUP i Reagrupament van visualitzar un acord per sumar esforços amb vista a les vinents eleccions municipals de Girona. Quines són les bases comunes que han permès aquest acord?
En primer lloc, una plena coincidència en l'aspecte de l'alliberament nacional, en la necessitat de continuar avançant cap a espais de sobirania, d'autodeterminació l'àmbit de la ciutat de Girona. En segon lloc, una coincidència en l'aspecte de la radicalitat democràtica sense pal·liatius. I, per acabar, la coincidència en la necessitat de canviar el model de ciutat. Defensem un model de ciutat més participativa, amb més veu de les entitats, més pes del teixit associatiu, menys de l'urbanisme i de les grans empreses...
En les darreres eleccions van estar a punt d'aconseguir un regidor. Són optimistes?
A nosaltres ens agrada definir-nos com a treballadors optimistes. Som optimistes perquè, d'una banda, hi ha enquestes que indiquen que la CUP traurà representació; d'altra banda, tota la feina feta durant tants anys ens avala i ens donarà ressort per sortir. Però no ens volem relaxar. Hem de treballar molt i mobilitzar totes les nostres bases, perquè si ens relaxem això perilla.
Què passarà amb la feina feta des del teixit associatiu si la CUP entra a l'Ajuntament?
Nosaltres volem ser la veu del carrer a l'Ajuntament, però no volem suplantar ningú. El teixit associatiu, veïnal, ecologista, en defensa del territori i de la llengua ha de continuar fent la seva feina, de manera autònoma, lliure i independent. Nosaltres serem una corretja de transmissió per traslladar en un àmbit més polític el que es cou al carrer. Però també en volem ser partícips. No volem fer només feina institucional.
Quins són els eixos de la seva campanya?
D'una banda, la ciutat de Girona necessita una transformació radical de les formes de governar i de decidir. Durant massa anys hi ha hagut molta opacitat i poca transparència. I això ha de canviar. I, d'altra banda, cal encetar un nou model de ciutat: més humà, proper, solidari, sostenible... En temes ambientals apostem perquè la política de residus es modifiqui i es millori, i en temes socials tenim moltíssimes propostes, recollides de la ciutadania, com, per exemple, el tema de la crisi i l'habitatge. En temes nacionals i de participació defensem que hi hagi un pla estratègic de participació a Girona, o que la ciutat de Girona doni suport al projecte de crear una nova assemblea de Catalunya. Volem que Girona esdevingui ciutat capital de l'independentisme. També volem que esdevingui ciutat capital de les persones que volen un món millor.
Què creu que pot fer l'Ajuntament de Girona per fer front a la crisi?
L'Ajuntament té poc marge de maniobra, però pot impulsar petites cooperatives, protegir el comerç de barri enfront de les grans superfícies comercials, i impulsar mesures solidàries. Cal estimular el creixement econòmic més sostenible, de proximitat, però també es poden reforçar experiències com el banc del temps, que ja existeixen, que són xarxes solidàries d'intercanvi de serveis.
Per acabar, què cal fer perquè Girona sigui una ciutat millor?
D'una banda, aplicar polítiques ambientals ambicioses i aconseguir que Girona sigui una ciutat verda. I, de l'altra, blindar amb línies vermelles els serveis socials. Hi ha molta exclusió, i això s'ha de combatre. I, evidentment, m'agradaria que Girona algun dia fos la ciutat d'un país lliure.