Política

L'impuls econòmic apropa els candidats de Montgat

Els caps de llista d'ICV-EUiA, ERC, CiU i el PSC proposen receptes per potenciar l'activitat industrial i comercial local

Anuncien els compromisos en el primer debat electoral que es fa al poble

La reactivació econòmica de Montgat és una de les propostes electorals que comparteixen els principals candidats a l'alcaldia. Així va quedar palès dimecres al vespre en el debat electoral organitzat per Òmnium Cultural Montgat-Tiana i El Punt, el primer d'aquestes característiques que es fa a la vila. Els caps de llista que van participar en la trobada –tots els que tenen representació al consistori excepte el PP, que no hi va ser present per problemes d'agenda– van coincidir a assenyalar que el camí per dinamitzar l'economia local és aprofitar les característiques d'un municipi estratègicament ben situat.

De fet, aquest va ser el plantejament de l'alcaldable de CiU, Francesc Garcia, que va defensar les “potencialitats” de Montgat pel que fa a la reactivació econòmica. Montserrat Giner, l'alcaldable d'ICV-EUiA, va proposar aprofitar el sòl industrial del poble prioritzant la “contractació de personal local”, una proposta que també va defensar Jordi Ràmia, cap de llista del PSC i alcalde actual. Ràmia va anunciar que el seu partit impulsarà “el creixement econòmic” a la façana marítima, al Pla de Montgat i la zona de les Bateries. Una de les propostes més ambicioses en aquest àmbit la va fer l'alcaldable d'ERC, Rosa Funtané, que es va comprometre a crear locals de protecció oficial per afavorir la instal·lació de nous emprenedors.

Els quatre caps de llista van coincidir a proposar l'ampliació de l'escola bressol i la millora de les instal·lacions de l'escola Salvador Espriu, després que la idea de fer un centre nou s'hagi descartat. Ràmia es va comprometre a “treballar amb la comunitat educativa per millorar les instal·lacions”. Garcia i Funtané també van coincidir a proposar els programes de qualificació professional inicial (PQPI) per facilitar l'accés dels joves al món laboral. A més, el cap de llista de CiU va plantejar incentivar l'aprenentatge d'altres llengües. Els serveis socials també van centrar una part dels compromisos dels quatre caps de llista. Giner va destacar la necessitat d'impulsar el pla d'inclusió social, i Ràmia va prometre garantir la despesa destinada “als que més pateixen”. Com ell, Funtané i Garcia es van fixar com a objectiu la construcció de la residència per a la gent gran.

Atenció ciutadana

Millorar l'atenció als ciutadans, facilitant certs tràmits, va ser també una aposta dels candidats. Tant la cap de llista d'ERC com el candidat socialista van proposar la creació d'una oficina d'atenció al ciutadà –Funtané, a més, va proposar que fos “virtual” en cas de no poder obrir-se un espai físic–. Els alcaldables també es van comprometre a millorar la comunicació amb el teixit associatiu i la participació. En aquest sentit, Ràmia va anunciar que proposarà que els ciutadans puguin decidir el destí d'entre el 10% i el 20% del pressupost de l'Ajuntament. Parlant de números –i després de la polèmica que en aquest mandat va suscitar la pujada de l'IBI–, Garcia es va comprometre a fer un exercici de “contenció” pel que fa a impostos. Ràmia, al·ludit, va justificar la pujada per la necessitat de “sanejament” que tenia l'Ajuntament.

Un petit gran pas per a la participació ciutadana

J.G. Navarro

Una de les primeres coses que aprens en ocupar-te de l'actualitat montgatina és que les barreres artificials o la mateixa orografia són un llast per generar un sentiment de pertinença ciutadana a la vila. Així, la participació i el contacte entre veïns i entitats se'n ressenten. Per això debats electorals com aquest –el primer que es fa– són un gra de sorra per assolir aquest objectiu. L'assistència, més de mig centenar de persones –tot i que bona part estiguessin vinculades a la política local–, no és menyspreable. I els candidats, amb propostes prou concretes, van arrodonir la vetllada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.