Cara a cara entre els candidats a Reus
Tensen la corda
Lluís Miquel Pérez i Carles Pellicer mantenen un dur debat en què l'endeutament de les finances locals, la immigració, el desenvolupament econòmic i la capitalitat són clau
El PSC critica les retallades i CiU vol el canvi
Potent però no sorprenent inici de campanya electoral a Reus. Els principals candidats a l'alcaldia, Lluís Miquel Pérez (PSC), alcalde actual, i Carles Pellicer (CiU), cap de l'oposició, van mantenir ahir un dur debat en el cara a cara organitzat per la Cadena Ser. Van ser uns minuts intensos en què fins i tot es va entrar en el terreny personal, de manera que en més d'una ocasió els van haver d'apagar els micròfons i donar pas a la publicitat per rebaixar el to dels parlaments. El duel no va fer res més que tensar encara més una corda que s'ha anat estirant durant tot aquest últim mandat, en el qual CiU ha fet, segons l'opinió del mateix alcalde, una dura oposició. Així, Pérez va tractar de mentider un Carles Pellicer que en més d'una ocasió va atrevir-se a envalentir-se.
L'enfrontament dialèctic dels dos candidats els va portar a parlar primer de les finances municipals, en què va ser difícil trobar un punt de connexió. Pellicer va criticar l'estat d'endeutament de l'economia local i va dir que s'ha hipotecat el futur de la ciutat, mentre que Pérez va insistir en la “solidesa” de les arques municipals. Sí que van estar d'acord que cal rebaixar la pressió fiscal.
Més endavant, quan el debat estava més calent, els dos candidats a l'alcaldia van passar a temes encara més complexos, com ara el de les polítiques socials, la immigració, i l'atur. En aquest sentit, Pellicer va subratllar que a la ciutat hi ha actualment 10.000 aturats i que caldria “revisar” les ajudes socials, i va parlar durament sobre la gestió que s'ha fet de la immigració a través del decret d'empadronament, l'obertura de mesquites i del corrent salafista (un dels més radicals i sembla que molt nombrós a la ciutat). L'alcalde ho va rebatre exposant totes les ajudes que s'han donat tant en serveis socials com a l'emprenedoria per fer front a la crisi, i va atacar Pellicer equiparant les seves paraules amb el discurs que usa Plataforma per Catalunya.
Un cop Pérez i Pellicer van adonar-se que havien de rebaixar el to de les seves paraules, el debat va continuar i cada candidat va exposar el seu particular punt de vista sobre la promoció econòmica de la ciutat. Pérez va parlar de l'impuls del Tecnoparc i de l'arribada de multinacionals, i va acusar el seu oponent de mentir quan diu que facilitarà la creació d'empreses en 21 dies, perquè va dir que la llei no ho permet. Pellicer, en canvi, li va retreure que no hagi aconseguit portar El Corte Inglés i Ikea, i va recordar que “el comerç és la nostra força”.
Durant el cara a cara no es va obviar la capitalitat que ha d'exercir Reus en el conjunt del territori. Pérez va erigir-se com un dels “protagonistes” d'haver aconseguit que Tarragona no sigui capital en la divisió territorial per vegueries, i Pellicer va replicar que al seu moment va perdre l'oportunitat d'aconseguir la cocapitalitat de Reus.
Els dos candidats van demanar el vot a la ciutadania, Pérez, agafant-se a les retallades de la Generalitat, i Pellicer, erigint-se en la clau del canvi després de 32 anys de govern socialista.