González critica que la política del govern del PSOE contra la crisi queda curta

Protagonista del primer míting de campanya, Montilla demana a l'expresident espanyol que continuï sent una veu a la UE

Felipe González recordava ahir que no sempre combrega amb el seu partit. I aquesta és una d'aquestes ocasions. Manté reserves amb l'actuació del govern de José Luis Rodríguez Zapatero contra la crisi, una actuació que «l'impacienta». L'expresident del govern espanyol pensa que el gabinet del PSOE, però també la Unió Europea, podria fer «molt més» per sortir de l'embarrancada econòmica. Va criticar receptes «inconsistents», que no va atribuir, com «gastar més, ingressar menys i no tenir dèficit». I va insinuar que el govern espanyol encara se'n surt perquè l'oposició del PP, a qui va exigir propostes «serioses, consistents i sensates», no reacciona. El principal problema, apuntat tant en l'homenatge a l'expresidenta de Renfe Mercè Sala a la UPF, com en el míting de Terrassa, és que davant un desafiament global «cada cop hi ha més respostes locals». «Com pensem que solucionarem la crisi financera des de les nostres paradetes?», es va demanar amb to de retret. Davant les 2.000 persones que omplien el terrassenc poliesportiu del Pla del Bonaire, González va desgranar la seva recepta, que comporta que el Parlament europeu tanqui un pacte anticrisi que contingui reformes estructurals importants, com la del model productiu i energètic, una nova regulació per al sistema financer i també un acord sobre els fluxos migratoris. I, tot plegat, fer-ho amb la col·laboració dels Estats Units i del Japó. «Hem de treballar entre tots».

Per González, el gran pacte només el podria propiciar una majoria d'esquerres a l'eurocambra. Amb el fantasma de l'abstenció sobrevolant la campanya, l'expresident espanyol va fer una crida a la mobilització massiva el 7-J. «Avui més que mai necessitem més Europa, us ho dic amb la mateixa convicció amb què vaig defensar que hi entréssim», va dir referint-se al 1986. I es va mostrar preocupat perquè «en el moment que necessitem més Europa més ens en distanciem».

L'argument del PSC

Conscients de la passió que desperta González –amb aplaudiments i crits de «guapo»–, el PSC va jugar una carta guanyadora en el primer míting, en l'única visita de l'expresident espanyol aquests 15 dies a Catalunya. Els socialistes l'han convertit en argument electoral, ja que promouen la seva candidatura a presidir el Consell Europeu –càrrec de nova creació en el Tractat de Lisboa.

Ahir, el primer secretari del PSC va lloar la veu «respectuosa i respectada, amb saviesa i experiència» de qui ja presideix el comitè d'experts per a la reforma de la Unió Europea, encarregat de detectar reptes i aportar solucions. «Ens agrada escoltar la teva veu a Europa i ens agradaria pensar que la continuarem escoltant», va dir llançant un guant a l'expresident. No el va recollir. González ja havia dit que no aspira a aquesta responsabilitat. Montilla, precedit per l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, va situar l'abstenció com «l'enemic» de l'esquerra el 7-J.

Badia crida al vot útil apel·lant als electors de CiU, ERC i ICV

Normalment les crides al vot útil es reserven per als últims dies de campanya. Aquest cop, però, no és així. En la primera jornada de la cursa cap al 7-J, la candidata del PSC, Maria Badia, ja va fer una apel·lació al vot útil en forma d'opa als electors d'ICV-EUiA però també als de CiU i ERC. «Hi ha altres formacions d'esquerres, però no tenen l'àmplia família que sí que tenen els socialistes i, a Europa, o hi vas ben acompanyat o no tires endavant», va deixar clar Badia. La candidata va demanar a l'electorat d'esquerres que pensi «on va a parar el seu vot» i als catalanistes «qui fa la feina i qui xerra». Badia es va erigir en impulsora de totes les iniciatives relacionades amb la llengua catalana que, en els últims cinc anys, han prosperat a l'eurocambra. La candidata va defensar que Catalunya no només ha d'implicar-se a Europa per rebre fons sinó que va defensar que hi té influència. Un exemple: la integració de la immigració. «Som un bon model.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida en represàlia per l’atac a Tel Aviv

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona