Etiquetes eternes i desproporcionades
Mentre ahir a l'Estat els trending topics eren un parell d'etiquetes relatives a les manifestacions que es faran avui, 15-M, a diverses ciutats per reclamar una democràcia real, el país continuava immers en les conseqüències de les #retallades. Això sí, les conseqüències del debat de divendres a la nit encara es feien sentir i l'etiqueta #debatbcn es va mostrar molt activa i ben posicionada tot el dia. Twitter s'ha fet molt útil per comentar de manera global certs espectacles televisius (des dels programes del cor fins als partits del Barça), de manera que els complementa i en fa més atractiu el consum. Habitualment, el volum de comentaris a la xarxa social acostuma a ser proporcional al que registren els audímetres. En el cas del debat barceloní, però, la repercussió 2.0 ha estat desproporcionadament molt més gran que els seus índexs d'audiència. D'explicacions, n'hi poden haver moltes, però segurament el fet que, a banda del públic del programa, hi hagués cinc equips de professionals de la comunicació per difondre cinc punts de vista diferents de segur que hi va tenir molt a veure. Això, i que, al contrari del que passa amb els partits del Barça, els missatges es concentressin en, posem-hi, quatre o cinc hores, va fer que l'etiqueta #debatbcn s'eternitzés i encara s'apliqués a missatges que no hi tenien res a veure ben entrada la tarda d'ahir.
Paradoxes de la vida. És una paradoxa, per exemple, que un candidat de Plataforma per Catalunya, que com saben fonamenta el programa en la xenofòbia, es dediqui a penjar cartells de la seva formació electoral amb la col·laboració de dos subsaharians. Precisament això és el que mostrava ahir, adjuntant-hi una fotografia, una piulada de @jmsadurni des de Manlleu. El problema és que la identificació del personatge en qüestió és complicada. I ja se sap que, en aquests casos, i per internet, tot és qüestió de fe. No és que dubtem de la veracitat de la informació, però de muntatges la xarxa en va plena. I, si no, que li ho preguntin a Ben Laden. Oh wait...
Llamps i trons. Una de les virtuts de la xarxa és la informació en temps real. I precisament la realitat del temps va anar en boca de molts ahir a la tarda. L'arribada de tempestes a diversos indrets del país va obligar a canviar d'ubicació festes, mítings i sopars populars. Un cop més, Twitter va permetre alertar el personal, però també descobrir quins dels candidats, poc previsors, es van acabar remullant.
Enllaços relacionats
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 15-05-2011, Pàgina 14
- El Punt. Barcelona 15-05-2011, Pàgina 14
- El Punt. Camp de Tarragona 15-05-2011, Pàgina 9
- El Punt. Comarques Gironines 15-05-2011, Pàgina 14
- El Punt. Penedès 15-05-2011, Pàgina 14
- El Punt. Maresme 15-05-2011, Pàgina 14
- El Punt. Vallès Occidental 15-05-2011, Pàgina 14
- Avui 15-05-2011, Pàgina 14