Política

diari de campanya

Moros i Cristians guanyen

Dia 10. Ple fins a les banderes per la Festa dels Moros i Cristians i molt més discreta la participació en la campanya electoral. I és que a la gent li agrada la festa i s'hi posa amb ganes. Més si el temps acompanya. Però una altra cosa és anar a mítings. Qui hi va? Els electors sense compromisos laborals amb institucions o partits, sembla que no. Algun xafarder, algun que es vol fer veure i jubilats als que conviden a berenar o esmorzar. Poca cosa més. Ah! I periodistes!

Les xocolatades i animacions infantils capten curiosos, però ahir van guanyar els Moros i Cristians.

I un dia festiu tampoc ajuda a les campanyes i els partits ho saben. Per tant, minimitzen l'activitat. Això sí, els candidats intenten fer-se veure entre la multitud. Més fàcil ho tenen l'actual alcalde i candidats que encara són regidors, perquè tenen tribuna pròpia en aquesta recreació festiva de la història de Lleida, així com la cap de llista d'ERC, Montse Bergés, que forma part d'una comparsa mora.

Però aquest festiu va estar marcat per les enquestes. Tres en van sortir publicades i totes donen una gran majoria al socialista Àngel Ros. El Periódico i La Mañana amb majoria absoluta i Segre, més prudent, aposta per 13 regidors del PSC, un per sota de l'absoluta.

El diari barceloní apunta a una victòria contundent amb 16 o 17 regidors i, la premsa lleidatana, per repetir la situació actual o un pèl menys. En el cas de CiU, la cosa no es mou massa, dels 6 actuals a un màxim de 8 regidors. I la resta tenen ben desorientats als experts que es dediquen a “cuinar” les enquestes telefòniques.

Resulta que el PP podria baixar a dos edils o sumar-ne un total de quatre. Cap els dona els 5 a què aspiren. ERC i ICV tant hi són com desapareixen del mapa i en algun cas, els republicans podrien fins i tot duplicar representació. ICV ho té més cru i en el millor dels casos no passaria de dos regidors. La sorpresa, segons El Periódico, és que podria entrar la CUP, deixant fora Esquerra i Iniciativa.

Les valoracions? Les habituals. Visca el tòpic! L'enquesta de veritat és el dia de les eleccions. Ja ho sabem!

Als que els hi va bé diuen que no cal fiar-se. I als que els surten malament els números, parlen de tendències que no tenen perquè ser fiables i fan crides a la mobilització. La nota curiosa la posava la popular Inma Manso (popular per allò de ser del PP). Va piular al Twitter que igual que els entrenadors que no parlen dels àrbitres, ella no ho faria dels sondejos. No sé si coneix a un tal Mourinho?

Propostes del dia: Àngel Ros va anunciar 50 policies locals més i deixar la Urbana en 300 agents, a més de refer i millorar la Rambla Ferran. Això, a part de satisfer a la premsa barcelonina criticant a CiU perquè els seus alcaldables no van a manifestacions contra retallades perquè defensen més un partit que als veïns.

Joan Ramon Zaballos va fer públic el seu patrimoni i va anunciar transparència en sous municipals i despeses. Per cert, té dos pisos, un d'ells llogat a l'EMU; un cotxe, 45.000 euros en estalvis i guanya més de 54.000 euros.

El PP està en capella pel míting de demà. ERC va criticar l'espanyolització del PSC i va apostar per la memòria història i els trets identitaris de la ciutat. Finalment, ICV va animar a la participació a l'entendre que són els únics que poden frenar retallades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.