Política

Els “indignats” de BCN volen “resistir pacíficament” la decisió de la JEC

La intenció dels acampats és aconseguir omplir la plaça de Catalunya abans de la mitjanit

Consideren que només un suport massiu dificultar un possible desallotjament del campament

De les 500 persones que segons la Guàrdia Urbana han passat la nit a la plaça de Catalunya, als volts de les 10 del matí eren pocs els que encara no havien recollit els seus llits improvisats. L'activitat entre els concentrats, a banda de celebrar múltiples assemblees, se centrava en explicar als centenars de ciutadans que s'han acostat al campament quines eren les seves reivindicacions i perquè aposten per mantenir la concentració davant la decisió de la Junta Electoral Central.

El missatge principal és que la concentració no vol condicionar el vot de cap ciutadà, i que si el govern espanyol vol que els ciutadans reflexionin a casa seva, ells ho volen fer tots plegats a la concentració.

A les taules de recollida de signatures, desenes de ciutadans esperaven fent cua el seu torn per donar suport als concentrats. La pregunta era sempre la mateixa: “què penseu fer aquesta nit?”; i la resposta també: “resistir pacíficament en cas d'intervenció policial per seguir fer sentir la nostra veu”.

La voluntat dels concentrats és aconseguir omplir la plaça de Catalunya abans de les 12 per dificultar el màxim un possible desallotjament del campament. Per això, fins i tot, s'ha creat un “campament jurídic” on s'està estudiant amb el consell, per exemple, del Col·legi d'Advocats les vies legals per poder mantenir la concentració. Amb tot, els concentrats reconeixen que tenen “poc marge de maniobra” i que només un suport massiu dels barcelonins pot evitar que la concentració “acabi com alguns volen que acabi”.

Més enllà del que pugui passar aquesta nit, els concentrats a la plaça Catalunya volen aconseguir fer-se notar aquest dissabte durant la jornada de reflexió. És per això que a les assemblees s'ha fet una crida a omplir massivament no només la plaça de Catalunya sinó els carrers de la ciutat per “demostrar” que la “indignació” de la ciutadania no s'acabarà diumenge amb les eleccions municipals i que es mantindrà fins que “les coses canviïn realment”.

La quarta nit

Aquesta ha estat la quarta nit que el col·lectiu d'“indignats” ha passat la nit a la plaça Catalunya, en la que ha estat la jornada amb més afluència des que van començar les mobilitzacions i a l'espera dels ciutadans que aquest divendres a la mitjanit poden aplegar-s'hi després de la crida que han fet els acampats.

El govern, a través de la vicepresidenta Joan Ortega, va demanar aquest dijous, hores abans que es fes pública la resolució de la Junta Electoral Central (JEC), que es respectés el que dictés la JEC i que la jornada de reflexió se celebrés “tal com marca la llei”.

A la resta de Catalunya, les acampades van arribar entre dimecres, en el cas de Lleida i Tarragona, i dijous, a Girona. A Lleida, la primera acampada va tenir lloc entre la nit de dimecres i dijous. Durant el dimecres s'hi van aplegar 300 persones de totes les edats per defensar una “democràcia real” i aquest dijous a la nit van ser 400 els ciutadans que es van reunir a la plaça Ricard Vinyes. D'aquestes persones, unes 25 hi ha passat la nit, malgrat l'advertència de la Guàrdia Urbana de Lleida, que la nit anterior va comunicar-los que no podien passar la nit acampats a la via pública.

Per la seva banda, a Tarragona poc després de la mitjanit es van aplegar un centenar de persones a la Plaça de la Font, tot i que al final va ser una vintena els qui van decidir pernoctar-hi. Durant la matinada, al voltant de les cinc, una parella d'agents dels Mossos d'Esquadra es van acostar fins a la zona on acampaven els joves per controlar la situació, tot i que no s'ha produït cap incident. Per a aquest divendres, a les nou del vespre, es preveu una cassolada.

En el cas de Girona, ha estat la primera nit de protesta. Ahir al vespre, unes 600 persones es van aplegar a la Plaça del Vi de la ciutat. En la concentració es van cridar consignes contra els partits i també contra la conjuntura econòmica actual com “No és una crisi, és un saqueig” o “PSOE Santander, CiU la Caixa”. La concentració estava formada per ciutadans de totes les edats , des de joves estudiants fins a gent més gran, que denunciaven la situació de crisi que viu el país. D'aquestes persones, una vintena ha passat la nit a la Plaça Catalunya, a un centenar de metres de la Plaça del Vi, on el dia abans s'havien manifestat, equipats amb tendes, mantes i matalassos. Els “indignats” han deixat clar que si els desallotgen no oferiran resistència, però lamenten que si és així serà un “atac a la democràcia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.