Política

Allò que s'hi juguen

Diputació i consells comarcals Als partits els interessa controlar les institucions supramunicipals amb recursos per repartir als ajuntaments

CiU aspira a tornar a governar tots els organismes, que havia perdut

CiU torna a tenir coll avall que recuperarà la Diputació de Girona –probablement molt a prop de la majoria absoluta– i la majoria dels consells comarcals gironins. Tots els partits són conscients que canviarà el mapa polític municipal. Es preveu un augment dels vots totals cap a CiU i que els convergents seran a la majoria de governs. Precisament, després de l'experiència del mandat que avui acaba, CiU i el PSC tenen un pacte secret perquè el candidat de la llista més votada sigui el president i per procurar un govern de concentració durant el mandat 2011-2015.

CiU, la més votada

Convergència i Unió ha estat sempre la força més votada a les comarques gironines. Només un pacte entre el PSC i ERC per al mandat 2007-2011 va deixar CiU fora de l'equip de govern de la Diputació. Entre el 1979 i el 2007 tots els presidents han estat de Convergència. El 2003 CiU va perdre la majoria absoluta, però va mantenir el govern i la presidència gràcies a un acord amb Esquerra.

El mapa dels consells comarcals gironins ja va canviar abans de la marxa de Pujol i del nou lideratge d'Artur Mas. El 1999 ERC ja va guanyar el Consell Comarcal de la Selva, gràcies a un pacte, molt criticat, amb Convergència, en contra d'Unió. Actualment, hi ha més cohesió en el si de la federació de CiU, amb unes friccions més subtils i menys traumàtiques.

El 2003 va ser l'any en què CiU va començar a perdre popularitat i vots globals. Tot i ser la força més votada ja va perdre els consells comarcals del Baix Empordà i del Ripollès, on ja hi van haver pactes tripartits i intercanvis de cromos per a ajuntaments de capitals i de ciutats grans.

En les eleccions del 2007 es va consolidar la reculada de CiU i l'ascens dels partits del govern tripartit, especialment del PSC i ERC. En aquest darrer mandat CiU ha hagut de compartir amb el PSC la presidència dels consells comarcals de l'Alt Empordà, la Cerdanya i la Selva. CiU ha governat en minoria la Garrotxa i ha obtingut el suport del PSC per al Pla de l'Estany. I al Gironès, Convergència i Unió ha compartit la presidència amb Esquerra.

Reorganització

Els canvis en el padró han provocat moviments en l'assignació d'escons a la Diputació de Girona. El partit judicial de Girona envia 8 representants a la Diputació. El de Santa Coloma de Farners, 6; el de la Bisbal d'Empordà i el de Figueres, 5 cada un; el d'Olot, 2, i el de Puigcerdà, 1. Sumen 27 diputats. Fins l'any 2007, el partit judicial de Figueres escollia 4 diputats i el de Puigcerdà, 2. Però el nou cens ha provocat canvis en aquests dos partits judicials: el de Figueres guanya 1 diputat i el de Puigcerdà, en perd 1. Això trasbalsa les formacions polítiques, al Ripollès i a la Cerdanya, on en temps d'un sol partit, cada comarca enviava un diputat a Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.