Política

El PP s'erigeix, per primer cop, com la tercera força en nombre de vots

Guanya gairebé 200 edils però no supera Esquerra

Eixampla la distància amb els republicans a Barcelona i és la primera força a Badalona

Embriagats d'eufòria, els populars van convertir-se ahir en la tercera força municipal a Catalunya. Una fita assolida amb relació als vots (més de 362.000, amb el 99,65% escrutat), ja que no desbancarà ERC del pòdium pel que fa al nombre de regidors. Amb tot, el PP ja pot vantar-se d'haver avançat, tal com va apuntar el seu líder estatal, Mariano Rajoy, a “velocitat de creuer”. “Hem tornat a fer història”, va proclamar la presidenta dels populars de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, per qui aquests resultats són la segona etapa de l'èxit encetat amb el 28-N, que va suposar la millor marca obtinguda per aquesta formació en unes eleccions parlamentàries. Ara, amb els socialistes en ple marasme, el camí cap a la Moncloa està encara més a prop.

Els de Sánchez-Camacho ahir van aconseguir passar dels 284 regidors obtinguts el 2007 als 473, un pas de gegant que avala l'estratègia de la líder popular i el premonitori optimisme de Mariano Rajoy durant la seva intervenció en el míting central de la campanya celebrat a l'Hospitalet de Llobregat dimecres passat.

Sánchez-Camacho va situar ahir els populars com a primera força a Badalona (amb 11 dels 27 regidors de l'Ajuntament) i a Castelldefels (8 dels 25), mentre que a Barcelona el partit va guanyar un regidor respecte dels set actuals. Unes conquestes que, en paraules de Camacho, converteixen el PP en un “partit de govern” que decidirà les seves aliances en clau de “canvi”. Un canvi, va afegir, en què aquest partit és ara decisiu. Com també ho és, va assegurar, per a la governabilitat, no només de Barcelona, sinó també de capitals de província com ara Tarragona i Girona.

En definitiva, tot un triomf basat en un discurs populista pel que fa al debat migratori (una qüestió que els ha valgut el rebuig de la resta de formacions polítiques) i una sobrevinguda catalanitat amb episodis com ara la defensa de la reclamació del fons de competitivitat al Congrés dels diputats. La resta: economia, economia i economia.

LES FRASES DE SÁNCHEZ-CAMACHO

Hem tornat a fer història per segona vegada després de les eleccions del 28 de novembre
El canvi és una realitat en què el partit popular ha esdevingut absolutament decisiu


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.