L'apoteosi del PP aigualeix una nova victòria del PSC
Els socialistes perden un regidor i gairebé tres punts, i els populars donen la sorpresa i creixen fins a set edils
CiU es manté segona per tres vots i ICV torna en detriment d'ERC, que desapareix
El creixement històric del PP a Tarragona va sacsejar ahir l'escenari polític a Tarragona. El PSC va revalidar la victòria de fa quatre anys, gairebé amb el doble de sufragis que els obtinguts per CiU i el PP. Però el pas dels tretze regidors obtinguts el 2007 per Josep Fèlix Ballesteros als dotze edils que ahir li van atorgar les urnes, junt amb l'esclat dels populars (que passen de quatre a set regidors i tenen la posició de segona força a tocar), deixen el panorama tarragoní més obert i incert que mai. Mentre que CiU va resistir l'apoteosi del PP d'Alejandro Fernández i es manté per tres vots per davant, el gran perdedor de la nit va ser ERC, que es queda sense representació. L'altra cara de la moneda va ser ICV, que torna a l'Ajuntament amb un edil amb què no n'hi ha prou per reeditar una majoria d'esquerres.
El PSC baixa, el PP esclata
A la seu del PSC, la pèrdua del tretzè regidor, en el tram final de l'escrutini, va modificar el discurs del seu cap de llista. Tot i que no va dubtar a celebrar la victòria, Ballesteros va admetre: “És veritat que ara s'obre un futur incert i per això caldrà obrir converses amb totes les forces polítiques”. Amb l'entesa entre CiU i el PP –podrien arrabassar-li l'alcaldia– flotant en l'ambient, l'alcaldable socialista es va remetre al diàleg futur, recordant que no estan “tristos ni decebuts, però caldrà que hi hagi diàleg per aconseguir formar un govern estable”.
L'eufòria, en canvi, va ser la protagonista a l'entorn del PP, que és la força que més creix amb diferència, amb gairebé 3.000 vots més i el salt espectacular de quatre a set regidors que fins i tot semblava sorprendre els mateixos populars. Històric i extraordinari van ser els adjectius que més va repetir el cap de llista Alejandro Fernández, que va ser rebut a crits d'“alcalde, alcalde”, i que ja va posar damunt la taula la seva condició sine qua non per pactar: “la defensa de la capitalitat provincial de Tarragona”, tot i que no va voler entrar a parlar de preferències a l'hora de negociar,i menys sobre el tan rumorejat acord amb CiU.
Durant tota la nit els populars es van disputar la condició de segona força amb CiU, posició que provisionalment recau en la federació nacionalista per només tres vots, a l'espera, però, de la suma del vot per correu. Aquest avançament de darrera hora va provocar que l'alcaldable, Victòria Forns, celebrés especialment la “consolidació” d'aquesta segona plaça i, sobretot, el caràcter “decisiu” dels seus set regidors (en perden un respecte del 2007) a l'hora de constituir un nou govern, on va donar per fet que CiU hi seria. Forns es va mostrar prudent a l'hora de parlar de pactes, un context on l'empat tècnic amb el PP podria dificultar una entesa sense un repartiment de l'alcaldia, opció que Forns havia rebutjat categòricament.
ICV va recuperar la representació municipal amb un regidor per a la seva cap de llista, Arga Sentís, tot i que la fita dels ecosocialistes es veu minimitzada pel fet que el grup no serà decisiu. ERC va ser la cara de la derrota amb una caiguda en picat que els fa perdre els dos regidors i els aboca a una refundació.