Política

CiU escombra el tripartit i arrabassa l'alcaldia a Benaiges

Els convergents aconsegueixen situar-se a Cambrils com la primera força més votada, tot i quedar empatats a sis regidors amb el PSC

Es trenquen 24 anys de majoria absoluta del PSC a la Selva

La coalició d'esquerres formada pel PSC, ERC i ICV que governava a Cambrils des del 2003 ha fet aigües del tot. Ni els republicans ni els ecosocialistes han obtingut representació; i Robert Benaiges (PSC), que fins ara podia presumir d'haver estat l'únic alcalde capaç d'encadenar dos mandats en una població poc amiga de les majories absolutes, no sembla que tingui altres aliats que li permetin tornar a sumar. El PSC, a més, ha perdut dos regidors respecte al 2007 –ha baixat de vuit a sis– i, tot i que ha empatat en nombre d'edils amb CiU, la federació els ha superat per la mínima en vots (2.374 versus 2.306). La gran guanyadora de la nit, doncs, va ser la convergent Mercè Dalmau, que descartava la sociovergència i li prenia la paraula a Benaiges, que durant la campanya ha manifestat que l'alcalde havia de ser de la força més votada. D'altra banda, el PP ha assolit quatre regidors (un més que el 2007), la PLIC ha reculat de quatre a dos; i la nova aventura política de l'exsocialista Oliver Klein ha passat el primer examen a les urnes amb èxit i ha aconseguit tres edils, entre els quals possibles votants socialistes descontents amb l'actual gestió.

Més oberta està la situació a Mont-roig del Camp, on tot i que la recta final dels darrers quatre anys ha estat convulsa, els ciutadans han premiat amb dos regidors més (de quatre a sis) l'alcalde i candidat a la reelecció, Fran Morancho (PSC). Tot i això, el PSC i el PP –que governaven en coalició– sumarien vuit edils i podrien ser desbancats si la resta pactessin –ERC-Acord Municipal, CiU, Vx+ i la FIC–. Sense matisos, en canvi, ha estat la victòria folgada que ha protagonitzat a Riudoms el convergent Josep Maria Cruset, que ha obtingut onze dels tretze regidors en joc. Un gir històric, per contra, és el de la Selva del Camp, on els socialistes han perdut la majoria absoluta que els havia caracteritzat sense treva des del 1987. Tot i que el PSC ha mantingut intactes els sis regidors del 2007 amb Josep Masdeu al capdavant i ha tornat a ser el partit més votat, ha quedat empatat a sis edils amb CiU i, per tant, la clau recau sobre ERC (1). I, entre les hegemonies que també s'han escardat, hi ha la de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, on el convergent Josep Castellnou feia tres mandats que guanyava amb majoria absoluta. Malgrat que CiU va continuar sent la força amb més suport, va assolir sis regidors igual que el PSC i, ara, li toca parlar a la FIC per fer decantar la balança.

La ciutadania de Cambrils ha decidit pel canvi. El tripartit està mort i descarto la ‘sociovergència'
Mercè Dalmau
alcaldable de Ciu a cambrils
La nostra feina ha valgut la pena. Estic molt content i, a més, també estic disposat a pactar amb CiU
Oliver Klein
líder del NMC A CAMBRILS
Esperem que el PP sigui decisiu a l'hora de formar govern. Sens dubte, la pilota és a sobre de CiU
Carme Cros
alcaldable del pp a cambrils
Ens hem mantingut en una circumstància complicada. Iniciarem converses amb tota la resta de grups
Fran Morancho
número 1 del psc a Mont-roig
Tot i que hem guanyat en vots, perdre la majoria absoluta no és per estar satisfet. Ara la clau la té ERC
Josep Masdeu
alcaldable pel psc a la selva
La majoria que he obtingut és el resultat d'estar en un poble unit, on la sort és que els veïns van a l'una
Josep Maria Cruset
alcalde electe de CIU a Riudoms


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.