“Sociovergència” o pacte de novells a Lloret de Mar
El PSC té la clau de l'alcaldia, però sembla complicat que pactés amb CiU
Ningú vol parlar d'aliances encara, i la secció local de CiU diu que han guanyat “Belén Esteban i <La Noria>”
Ningú no vol parlar encara de pactes a Lloret de Mar –almenys públicament– però sembla clar que els pròxims anys, o hi haurà sociovergència, o un govern del PSC amb el Moviment Independent de Lloret (MILLOR) i una formació com ara ICV-EiA, perquè la resta de panorames deixarien un govern en minoria.
El triomfador moral de la nit va ser Marc Fuertes, cap de llista del MILLOR, que admet que quan va començar la campanya no pensava tenir sis regidors. Amb l'objectiu de posar fi al govern de CiU, buscarà pactar amb el PSC. Els socialistes ara tenen la clau, però encara no volen parlar de pactes. No es tanquen a res, però s'han trobat amb una situació incòmoda i inesperada. I és que la sociovergència els passaria factura, atès que a Lloret sempre hi ha hagut una bipolaritat clara entre el PSC i CiU, però decidir un pacte amb el MILLOR tampoc no és fàcil. Joan Carles Amaya, número 5 de la llista i actualment regidor socialista a l'Ajuntament, ho resumeix molt bé: “Tenim dues xicotes però no ens agrada cap de les dues”.
Joan Bernat, alcaldable del PSC, diu que necessita “uns dies” per parlar amb el seu equip i analitzar el que ha passat. Com tothom, s'ha vist sorprès per la forta irrupció del MILLOR en el panorama polític. En tot cas, tenia clar que el missatge de Fuertes “ha arribat” a la gent, a diferència del seu. I no és l'únic que ho veu així. Fuertes és l'únic que ha basat la seva campanya en eslògans i reclams més que no pas en el clàssic retrat del candidat amb un lema simple. Fuertes va apel·lar a les coses que més toquen la fibra sensible de molta gent: la inseguretat, la corrupció (imaginada o no), la prostitució i les cues per fer una radiografia.
També ha promès rebaixar l'IBI un 3,5%, cosa que Lluís Austrich, número 9 de la llista de CiU i responsable de la secció local de Convergència a Lloret, li recordarà: “Si és alcalde li penso demanar cada dia que m'abaixi l'IBI”, deia ahir enfadat. Austrich va ser molt crític: “Entendríem que perdéssim algun regidor i que passessin al PSC o un altre grup, però han anat a parar al MILLOR, que promet coses inviables. La població no s'adona del que ha fet, ha fet entrar a l'Ajuntament la Belén Esteban, La Noria i Telecinco”, va manifestar. “Quin aire està agafant la política?”, es preguntava. Aquesta reflexió se la feia també Jordi Orobitg (ERC): “Ha fet una campanya de màrqueting”, resumia.
“La pilota ara és a la teulada del PSC”
S'esperava sis regidors?
En començar la campanya no, però hem anat trobant molt de suport, la gent volia un canvi, i ara és com si s'hagués acabat una dictadura i sortís el sol.
Alguns el defineixen com un monstre que va crear Crespo.
El meu grup no neix d'una emprenyada. És veritat que amb mi hi ha haver un abús de poder a l'Ajuntament fa cinc anys, i a partir d'aquí vam estar pendents del que passava, i hem anat veient moltes coses, i actes irregulars en benefici de regidors. I ens va motivar a crear una formació.
Ha fet acusacions molt greus des del seu butlletí.
Hem estat el mitjà de comunicació que ha publicat les seves actuacions, perquè si una cosa ha fet bé CiU aquests anys és dominar els mitjans de comunicació.
El seu objectiu és que CiU no tingui l'alcaldia...
Evidentment. Ara la pilota és a la teulada del PSC, que és qui té la clau. El poble no entendria una sociovergència, i el PSC ara pot fer alcalde l'un o l'altre.
“El més preocupant del vot de càstig és a qui ha anat”
Com valora els resultats, i el vot de càstig a CiU?
És preocupant, perquè el vot de càstig seria que els nostres vots haguessin anat a ICV, a ERC o al PSC, però que hagin anat a un grup que ha basat la campanya en temes populistes, aprofitant la crisi amb promeses de tota mena, no sé on ens portarà.
L'única possibilitat perquè CiU conservi l'alcaldia és un pacte amb el PSC.
Si, sembla que és l'única. No hem parlat amb ningú, encara. Vaig parlar ahir amb Joan Bernat i Jordi Orobitg per comentar el que havia passat i la situació estranya que hi ha ara a Lloret, però no hem parlat de pactes.
En què s'han equivocat per perdre quatre regidors?
Un equip que governa i fa moltes coses en vuit anys, també s'equivoca. Hem fet una transformació important a Lloret, i sempre hi ha coses que no agraden. La crisi està afectant tanta gent que hi ha la sensació de neguit i malestar, que és un caldo de cultiu. La gent que pot estar molesta amb nosaltres i amb la política els ha votat.