Política

vilanova i la geltrú

La CUP es converteix en peça decisiva per donar l'alcaldia

La Candidatura d'Unitat Popular podrà determinar si tira endavant un possible pacte entre CiU i el PP o si es manté un govern d'esquerres amb el PSC i ICV

La composició del consistori vaticina que hi haurà un govern en minoria

CiU ja ha iniciat els contactes amb les altres forces polítiques

A la nit electoral, durant les valoracions dels candidats, l'alcaldable d'Iniciativa per Catalunya, Iolanda Sánchez, ja convidava la CUP a “moure fitxa”, fent servir el lema que ha utilitzat aquesta formació en la seva campanya. I és que la candidatura que encapçala Quim Arrufat –l'opció política que ha sortit més reforçada d'aquestes eleccions– serà decisiva en l'elecció del nou alcalde de Vilanova i la Geltrú. La configuració del nou Ajuntament vaticina que no hi haurà un govern de majoria a la ciutat i que les opcions més probables són els acords entre CiU i el PP i entre el PSC i ICV.

La primera combinació suma 12 regidors i només donaria l'alcaldia a la convergent Neus Lloveras si la CUP –amb tres regidors a partir del proper mes de juny– s'absté o vota el seu mateix candidat, com ha fet en altres municipis, per exemple a Vilafranca del Penedès. Ara bé, l'abstenció de la CUP impediria que es mantingués un govern d'esquerres a la ciutat i a aquesta responsabilitat apel·lava diumenge a la nit Iolanda Sánchez. El Partit dels Socialistes i Iniciativa per Catalunya governen a la ciutat des del 1999, amb el suport d'ERC, i durant la campanya han parlat de la bona entesa entre els dos grups i de la voluntat de mantenir el seu acord. Amb la desaparició d'Esquerra del mapa polític municipal, el problema és que entre els dos grups només sumen 10 regidors i que aquest hipotètic govern en minoria només mantindria el socialista Joan Ignasi Elena a l'alcaldia si la CUP els donés suport en la investidura, que és prevista per l'11 de juny.

L'alcaldable de CiU, Neus Lloveras, ja va alertar diumenge a la nit, durant les celebracions de la victòria, que esperava que la resta de formacions respectessin els resultats i acceptessin “democràticament” que CiU és la força més votada. Però la vuitantena de vots que separen els dos grups amb més representació podrien legitimar qualsevol de les dues possibilitats.

Amb aquest panorama, les travesses s'han posat en marxa i els candidats ja han començat a fer els primers contactes amb la resta de partits. D'aquí a tres setmanes es constituiran els nous consistoris i els pactes hauran d'estar confirmats. De moment, Convergència i Unió ja ha començat a moure fitxa i ha fet contacte amb tots els grups que han obtingut representació municipal per trobar-se en els propers dies. Lloveras també va aprofitar ahir per lloar la tasca de la CUP i valorar que les dues formacions podrien fer compatibles els seus programes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.