Política

Sant sadurní d'Anoia

ERC ja negocia amb el PSC i CiU i pressiona per l'alcaldia

Els republicans diuen que l'objectiu és el govern local i que aquí hi entra la cadira d'alcalde

Els partits van establir ahir el primer contacte i dedicaran tota aquesta setmana a tancar acords

Esquerra Republicana de Catalunya a Sant Sadurní d'Anoia ja ha mostrat les seves cartes. Vol ser al futur govern local que es constituirà l'11 de juny i lluitar per aconseguir l'alcaldia, encara que sigui compartida. El cap d'ERC, Josep Maria Ribas, va confirmar ahir que el seu partit ja ha marcat la línia de les negociacions polítiques que s'inicien ara i que pel seu cap no passa altre possibilitat que un pacte amb CiU, amb qui van estar governant durant tres mandats, o amb el PSC per formar un govern estable. Tant CiU, que va guanyar les eleccions de diumenge i té 6 regidors, i el PSC, que es va mantenir com a segona força política amb 5 regidors, saben que ERC és l'única força, amb 4 regidors, que pot decidir el futur immediat del poble i per això la nit electoral mateixa ja van trucar Ribas per felicitar-los pel 19% de vots aconseguits, una fita mai assolida fins ara al municipi i per tantejar el terreny. Segons va poder saber ahir aquest diari, els caps de llista van establir ahir mateix els primers contactes per negociar possibles aliances, en les quals el PP és l'únic partit que en quedaria fora.

Ribas va apuntar ahir que els contactes seran “aquesta setmana” i que creu que el futur govern local es decidirà aquesta mateixa setmana o la següent com a molt tard. El líder dels republicans al municipi va apuntar que la direcció a la comarca no ha marcat cap directriu sobre futurs pactes amb vista també a la futura constitució del Consell Comarcal, on ERC també serà decisiva –gràcies al notable ascens que hi ha hagut a la capital del cava– “i si n'hi hagués no es tindria en compte. El municipi és primer”, conclou.

El partit que millor ho té per aconseguir un pacte de governabilitat si es compara la realitat històrica de la política local del municipi és CiU que va establir des del 1991 fins al 2007 pactes per governar el municipi amb Joan Amat com a alcalde, en el qual també hi va ser AMI, el partit que ha perdut ara representació després de quatre anys de pacte en solitari amb CiU. La relació entre ERC i CiU venia de lluny. El 1983 CiU s'havia presentat amb gent d'ERC dins de la llista.

El trencament traumàtic que es va produir el 2007 quan CiU va optar només per AMI i les afinitats programàtiques que tenen amb el PSC fomentades durant quatre anys a l'oposició són elements que es tindran en compte durant les negociacions.

LA FRASE

L'objectiu d'Esquerra és ser al govern local i l'alcaldia pot entrar en aquest objectiu
Josep Maria Ribas
Cap d'ERC a sant sadurní d'Anoia

Afinitats i gestió a la balança

El cap de llista dels republicans Josep Maria Ribas diu que “hi ha coses a valorar tant de CiU com del PSC i que hi ha afinitats en unes coses amb uns i afinitats en altres amb l'altre partit, però el que determinarà els pactes serà el programa electoral”. Les declaracions públiques del cap d'ERC tenen sentit un cop es coneix el rerefons polític. Malgrat que ERC no ho ha fet públic, fonts properes al partit apunten que hi ha dues coses que cal analitzar, el programa que està escrit i la gestió i el possible poder que el grup municipal aconseguiria amb un o altre partit. Si el pacte es basés només en el programa escrit, seria amb el PSC, diuen les fonts consultades. En aquest joc d'escacs hi ha una moguda que ningú ha previst. La sociovergència, que ja va ser una realitat l'any 1991.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.