Política

reus

Ara Reus guanya el regidor que perd Ariel Santamaria

El nou escrutini electoral confirma que PxC continua fora de l'Ajuntament de Reus

El regidor ‘juantxi' s'acomiada de la vida municipal, on va irrompre per sorpresa fa quatre anys

Ara Reus, el partit liderat per l'exconvergent Jordi Cervera, tindrà dos regidors a l'Ajuntament de Reus després del recompte de vots que ahir va realitzar la junta electoral local. Ara Reus afegeix, doncs, una regidora (Cori Fargas) –que acompanya el representant (el mateix Cervera) que va obtenir en les eleccions de diumenge passat–, després que la Cori, el partit juantxi d'Ariel Santamaria, hagi perdut la seva representativitat. Plataforma per Catalunya (PxC) tampoc no va aconseguir ahir entrar a l'Ajuntament.

L'escrutini es va fer un altre cop ahir després que PxC impugnés els resultats de diumenge en considerar que part dels seus vots havien estat considerats nuls de manera injustificada. I la junta electoral li va donar la raó en afegir al recompte de vots de PxC 87 d'aquests vots nuls, un nombre, però, que no va ser suficient perquè Albert Tallada, el cap de llista de la formació xenòfoba a Reus, pogués obtenir l'acta de regidor. El mateix Tallada confirmava ahir que PxC s'acontenta amb els resultats finals decretats per la junta electoral: “Ens han donat la raó en allò que vam impugnar”. Entre altres vots nuls que ahir es van validar, es van acceptar les paperetes que contenien propaganda electoral, un supòsit que la llei permet.

Per la seva banda, Ariel Santamaria, el regidor juantxi que va donar la campanada fa quatre anys en entrar a l'Ajuntament de Reus i trencar la tradicional composició de partits del ple municipal (camí que aquestes eleccions han seguit Ara Reus i la CUP), es va prendre amb esportivitat la derrota d'ahir: “No buscarem cap excusa. Només cal admetre que la gent no ens ha votat. Ells s'ho perden”. Santamaria va afirmar que la Coordinadora Reusenca Independent no impugnarà el nou escrutini i va ajornar uns dies l'anunci sobre el seu futur i el de la seva formació. La Cori, amb el nou recompte de vots, en va afegir dos als de diumenge. Però el recompte general va fer que baixés el seu percentatge per sota del 5% (4,99%), circumstància que la va deixar automàticament fora de l'Ajuntament.

El partit més beneficiat per aquestes anades i vingudes de PxC i la Cori va ser Ara Reus. El nou escrutini de vots no en va afegir cap als 1.980 que va aconseguir diumenge, però li ha facilitat l'obtenció de la segona acta de regidor, que assumirà Cori Fargas, número dos de la llista. El nou escrutini també va afegir 33 vots blancs als 1.120 comptabilitzats diumenge i en va sumar 3 al PP, 6 a ERC i 1 a ICV-EUiA. Per tant, els vots nuls van baixar de 565 a 425, cosa que va fer pujar el tall del 5%.

L'escrutini va durar diverses hores i el van dur a terme tres jutges. Representants de les formacions polítiques, especialment d'Ara Reus, PxC i la Cori, van seguir amb atenció el nou recompte de les 148 meses electorals de Reus, juntament amb els mitjans de comunicació, que no van trobar cap trava per seguir el procés. Jordi Cervera estava exultant ahir a la tarda després de conèixer els resultats, una actitud que contrastava amb la resignació del representant de PxC i la tristesa de Santamaria.

LA XIFRA

87
vots nous
són els que ha aconseguit PxC. No són prous, però, perquè el partit xenòfob aconsegueixi un regidor.

LA FRASE

No buscarem cap excusa. Cal admetre que la gent no ens ha votat. Què hi farem. Ells s'ho perden
Ariel Santamaria
CAP DE LLISTA DE LA CORI

L'ESCRUTINI

148
meses electorals
són les que es van haver de tornar a escrutar ahir en un procés que va durar hores.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.