Política

Entre el càstig i el premi

Els partits que durant el mandat passat van presentar una moció de censura han rebut una resposta diversa a les urnes, depenent de la realitat de cada municipi

A municipis com ara la Pobla de Montornès i Roda s'ha castigat els que van provocar el canvi de govern

Els electors aproven els canvis a Salou i Torredembarra

Què passa a l'hora de votar en un municipi on durant els quatre anys anteriors s'ha viscut el trauma polític d'una moció de censura? Els resultats electorals de les set poblacions de la demarcació tarragonina que des del 2007 han viscut aquest tràmit (o un de semblant) no hi ofereix una resposta clara. En aquest sentit, tot indica que l'aprovació o reprovació d'aquesta maniobra política pels votants depèn exclusivament del que passi portes endins a cada municipi. Els uns premien aquells que van forçar el canvi de govern, que pugen en nombre de vots (per exemple, Torredembarra, Salou i Bot). Els altres, a municipis com ara la Pobla de Montornès, han castigat clarament aquells que van presentar la moció de censura, i a Altafulla n'ha sortit reforçat el partit que en va perdre l'alcaldia.

Majoria pel censurat

Tan sols a dues de les poblacions on hi ha hagut moció de censura el mandat passat les urnes han configurat ara una majoria absoluta. I, en tots dos casos, la victòria contundent ha estat per a la força que va sortir derrotada de la moció: CiU de Roda de Berà, i Alternativa Municipal per a la Pobla de Montornès (AM-PM), vinculada al Progrés Municipal del PSC. Els dos partits, a més, han mantingut el candidat que va ser censurat: Pere Compte a Roda, i Josep Santamaria a la Pobla.

A Roda de Berà, on CiU tenia una hegemonia històrica, el PSC i el PP van signar una moció de censura contra la federació el setembre del 2007, després que els populars trenquessin el pacte de govern amb CiU. Després que la gestió de l'executiu sorgit de la moció hagi passat per diverses crisis, la resposta de les urnes ha estat donar la majoria absoluta (amb set regidors i un 45,69% dels vots) a CiU. “Crec que els ciutadans han valorat la nostra tasca a l'oposició, i també la mala gestió del govern”, va comentar Compte. Tant el PSC com el PP han perdut vots i regidors (els socialistes han baixat deu punts en el percentatge de vots).

A la Pobla de Montornès la moció va arribar en el primer mandat en què governava una formació d'esquerres, AM-PM. CiU, però, va aprofitar l'escissió de dos regidors d'aquesta formació per presentar una moció de censura. En aquesta població de l'interior del Tarragonès la resposta a les urnes ha estat també de condemna a la moció: AM-PM ha tret una majoria absoluta contundent, amb el 60% dels vots i vuit regidors d'onze (tres més que el 2007), mentre que CiU ha registrat un descens de gairebé la meitat dels vots, passant de quatre a dos edils. Cap dels trànsfugues d'AM-PM, que s'havien integrat a les llistes de CiU, ha obtingut representació.

Victòries relatives

Una altra força censurada aquest mandat que ha obtingut una victòria electoral és Alternativa Altafulla (AA). És l'únic grup, a més, que ha revalidat la victòria, tot i canviar de candidat (el cap de llista actual és Fèlix Alonso i el batlle censurat va ser Francesc Farré). Aquest grup ha augmentat de sis punts el percentatge de vots i ha guanyat un regidor. Els efectes, però, sobre les forces que van presentar la moció de censura varien. El PSC, que va assumir l'alcaldia després de la moció de censura, ha pagat el moviment i una trajectòria erràtica (incloent-hi la dimissió per sorpresa de l'alcalde), i desapareix del consistori. El mateix ha passat amb PAU, mentre que Ideal (que ha tingut l'alcaldia en el tram final) i el PP han pujat.

Resultat divers

Un altre partit que torna a guanyar tot i haver estat censurat és el PSC a Constantí, que havia perdut el govern després d'un cas de transfuguisme a les seves files. Els socialistes, però, han perdut vots i un regidor. Pel que fa a les forces que els van censurar, CiU ha baixat i ERC s'ha beneficiat d'haver assumit l'alcaldia després de la moció de censura, i ha pujat en vots, però no en regidors.

A Bot, on es va produir l'única moció de censura fora de la comarca del Tarragonès, la reacció de l'electorat també és difícil de generalitzar: la força censurada, CiU, ha guanyat però ha perdut vots; EpB-AM, que va presentar la moció, ha baixat també en suport popular, mentre que ApB-PM n'ha sortit reforçada amb un regidor més.

Reforçats

Tan sols a Salou i Torredembarra el partit que va impulsar el canvi forçat de govern ha sortit clarament reforçat. En tots dos casos, va ser el PSC el que va perdre l'alcaldia, però va decidir deixar fora de les llistes el candidat censurat, Antoni Banyeres a Salou i Manuel Jiménez a Torredembarra. Com a resultat, els socialistes han perdut als dos llocs suport i regidors, sobretot a Torredembarra, on van rebre la meitat del vots. CiU, que va aconseguir rellevar-los a l'alcaldia després de la dimissió de Jiménez, n'ha sortit reforçada amb dos regidors més.

A Salou, CiU (en coalició amb FUPS) ha obtingut la victòria i manté els set regidors de l'antiga FUPS, tot i que no suma els tres que fins ara havia tingut CiU per separat. El PSC, per la seva banda, ha perdut un regidor. Les difícils dinàmiques de Salou i Torredembarra, però, fan impossible confirmar que CiU podrà reeditar-hi l'alcaldia.

La participació ha baixat a la majoria de municipis on hi ha hagut una moció de censura. Puja, però, a Salou, Roda i Bot.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.