Barcelona
Un govern comprimit
El futur alcalde de Barcelona condensa en cinc grans tinències d'alcaldia el gruix de responsabilitats del seu executiu
L'àrea de Cultura, en mans de Jaume Ciurana, adquireix una rellevància notòria en el nou cartipàs
Serà el nucli dur sobre el qual descansarà gran part de les competències i responsabilitats del seu govern. L'alcalde electe de Barcelona, Xavier Trias, ha escollit cinc dels seus col·laboradors més propers i fidels –Joaquim Forn, Sònia Recasens, Antoni Vives, Maite Fandos i Jaume Ciurana– per encapçalar les cinc tinències d'alcaldia sectorials sobre les quals s'estructurarà el seu executiu. Un equip format per un cercle reduït de noms que concentrarà, però, grans àrees de poder, a conseqüència de la decisió de CiU de manar en solitari. D'aquest grup també en formaran part Jordi Martí, un home de la més estricta confiança personal de Trias, i que tindrà el rang de regidor de Presidència, i Constantí Serrallonga, que exercirà un rol clau a l'hora de fer funcionar l'engranatge municipal des del càrrec de gerent.
Joaquim Forn, nou primer tinent d'alcalde, s'ocuparà de tota l'estructura interna de la corporació, incloent-hi els districtes, i de dues matèries tan sensibles com ara seguretat i mobilitat. Ben connectat amb l'aparell nacional de CiU i amb reconeguda capacitat negociadora, serà la gran crossa per falcar el govern. La democristiana Sònia Recasens tutelarà, des de la segona tinència d'alcaldia, totes les competències de caràcter econòmic, i Antoni Vives –tercer tinent d'alcalde– s'ocuparà de la gran macroàrea urbanística. D'ella en penjaran també les regidories de Medi Ambient i Serveis Urbans, de les quals s'encarregarà específicament Joan Puigdollers, un regidor de llarg recorregut i amb un vast coneixement de les entranyes del consistori. Maite Fandos serà una de les tinentes d'alcalde, la quarta, i d'ella dependran més competències: des de Serveis Socials fins a Igualtat, passant per Esports, Immigració o Joventut. Finalment Trias també ha volgut que matèries com ara educació i cultura tinguin una tinència d'alcaldia pròpia, la cinquena. Un gest amb què el nou alcalde vol visualitzar la importància que dóna tant a aquestes temàtiques –cal recordar que, actualment, cultura està en mans d'un delegat no electe– com a qui serà el seu responsable, Jaume Ciurana, un polític que s'entreveu que tindrà molta ascendència futura en l'executiu.
Un cop definida aquesta estructura de comandament, el següent pas per tancar el cartipàs serà certificar el nomenament dels responsables d'algunes de les regidories temàtiques que depenen d'aquestes tinències d'alcaldia, així com dels responsables executius dels deu districtes de la ciutat. Trias ja té tots aquests noms al cap, però no els farà públics fins que es resolgui el recurs judicial presentat pel PP i que podria arribar a fer perdre un regidor a CiU. Aquesta tria també queda condicionada per l'escassetat d'efectius de què disposarà l'executiu –entre 14 i 15 regidors– i que obligarà l'alcalde electe a comprimir competències entre els seus coreligionaris i, alhora, haver de delegar tasques en comissionats i delegats no electes. A hores d'ara ja es dóna per fet que Mercè Homs s'ocuparà del districte de Ciutat Vella; Joan Puigdollers, del de Sarrià-Sant Gervasi; Eduard Freixedes, del de Sant Martí, i Gerard Ardanuy, del de l'Eixample. Les travesses també apunten que algun dels cinc tinents d'alcalde s'haurà d'acabar fent càrrec, a més, d'algun districte. Antoni Vives a Nou Barris, per exemple? I partir d'aquí hi ha múltiples escenaris oberts i condicionats, per exemple, al fet que CiU conservi finalment el quinzè regidor. Aquest seria el cas de les Corts, on el nom del seu responsable polític està en espera que es resolgui aquesta situació.
ICV-EUiA, amb duresa, i suavitat del PP
En els darrers dies ICV-EUiA ja va advertir que faria una oposició dura, i ahir ja va demostrar que aquesta voluntat no serà un mer eufemisme. El president del grup municipal, Ricard Gomà, ja va criticar que en aquesta nova estructura de govern “hagi desaparegut la tinència d'alcaldia de Medi Ambient” i que, alhora, aquestes competències quedin subsumides dins l'àrea d'Urbanisme, un fet que, a parer del dirigent ecosocialista, fa preveure que les polítiques de sostenibilitat passaran a ser “decoratives” per al nou govern municipal. Així mateix, Gomà també va censurar que les responsabilitats de caràcter social “quedin diluïdes en una àrea de nom tan ambigu com ara Qualitat de Vida”. Molt diferent va ser la valoració que va fer el líder del PP, Alberto Fernández Díaz, que va considerar “positiu” que Trias fes públic ahir quin serà l'esquelet bàsic del seu govern. Això sí, ja li va advertir que ara el que cal és alleugerir l'estructura municipal.