Política

El PSC guanya per primer cop l'alcaldia de Palafrugell

L'alcalde, Juli Fernández, que esperava ser-ho fa 4 anys, anuncia que serà “el mandat de la gent”

Entre les primeres mesures, la taula de la convivència, recordant que és feina de tots

Han hagut de passat quatre anys perquè el candidat del PSC, Juli Fernández, a part de guanyar les eleccions, aconseguís també l'alcaldia. Un fet que ha estat possible per un acte de coherència i responsabilitat de la segona força local, CiU, partidari de deixar l'alcaldia al cap de la llista més votada. Un gest que Fernández ja va fer fa 8 anys, després que quedés segon, per darrere de l'ecosocialista Lluís Medir. En aquell mandat, Fernández va descartar un tripartit per evitar que Medir fos el nou alcalde. Una situació que ell va purgar quatre anys més tard al pactar Esquerra, Entesa i CiU.

A més, Fernández es converteix en el primer alcalde socialista del municipi. Només va rebre els vots del seu grup i del soci de govern. La resta de forces van votar el seu candidat, a excepció del PP, que va optar per no presentar alcaldable la seva cap, Laura Galiana, i va votar en blanc.

I davant el nou repte, Fernández va voler deixar clar que vol ser l'alcalde de tots. En aquest sentit, va marcar tres objectius: obrir la junta de govern a l'oposició, prioritzar els temes de resposta a la crisi econòmica i una nova manera de fer política, amb la implicació dels veïns. “Comença el mandat de la gent, del poble”, va afirmar Fernández, que va concloure: “Volem escoltar la gent, per això demano la vostra ajuda”.

El líder convergent, Albert Gómez, va haver de replicar les intervencions del PP i Esquerra, quan no havien apostat per tenir l'alcaldia amb un govern amb Esquerra i Entesa. Tot i això, va manifestar el seu convenciment pel pacte amb els socialistes i que tot i la confiança mantenien “caràcter propi” respecte a temes fora de l'àmbit municipal.

L'exalcalde i candidat d'Esquerra, Sergi Sabrià, va manifestar la satisfacció d'haver estat alcalde del seu poble i va deixar clar al nou govern que deixaven un Ajuntament en un molt bon estat econòmic. I en una línia semblant es va postular la seva sòcia de govern, la candidata d'Entesa, Núria Rivas. Sabrià i Rivas van recordar que si volen fer tot el programa electoral, no podrà ser. Fernández va replicar que no es preveu cap gran obra, sinó sobretot accions socials i qualitat urbana.

En la presa de possessió, cada regidor va utilitzar una fórmula pròpia, per no dir quasi individual. La majoria va prometre i per imperatiu legal. Els convergents van incloure el president de la Generalitat i els republicans, sense renunciar a l'autodeterminació de Catalunya, si bé un d'ells va prometre per lleialtat a ell mateix.

L'ALCALDE

Els partits busquen sempre la justificació en unes xifres, i, a cops, es concreta en una incoherència
Juli Fernández (PSC)
ALCALDE DE palafrugell

La immigració com a teló de fons

La constitució del nou consistori de Palafrugell va començar fora del Teatre Municipal, on es feia l'acte púbic, amb una concentració i casserolada per part d'una vintena d'“indignats”, ja que entregaven un fullet contra Plataforma per Catalunya, que ha aconseguit un regidor, per considerar-lo feixista i xenòfob. El regidor, Eduard Guerra, va demanar respecte i va continuar defensant que “primer, els de casa”.

Un discurs criticat per la resta de forces polítiques que van defensar la cohesió social, encara que des del PP es va demanar abordar el tema, perquè sinó “en les pròximes en trauran 3 o 4”. Però el PSC, va recordar la pregunta “qui era de casa?”, i va defensar la convivència, el respecte i la igualtat de drets i deures. El nou alcalde, Juli Fernández va arribar a Palafrugell als sis anys, provinent del poble andalús de Pozo Alcón.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.