Política

JOSEP ANTONI BLANCO

ALCALDE DE SANT PERE DE RIBES

“Buscarem complicitats per obtenir un govern fort”

Aconseguir un acord d'onze regidors per assegurar-se la majoria absoluta “fugint de les etiquetes” és un dels objectius de l'alcalde de Sant Pere de Ribes

Blanco, expresident del Consell Comarcal i l'únic alcalde del PSC que es manté al Garraf, confia en la bona entesa amb la resta de governs municipals a l'hora de gestionar la comarca

Hem treballat molt bé amb ICV-EUiA, creiem que ha de formar part del govern

Després de dotze anys seguits com a alcalde de Sant Pere de Ribes, Josep Antoni Blanco (PSC) inicia un altre mandat com a batlle. La pèrdua de dos regidors i la desaparició d'ERC de l'Ajuntament impedeixen als socialistes reeditar el tripartit d'esquerres que ha governat el municipi en el darrer mandat i deixen el PSC en una situació complicada a l'hora de governar, amb tan sols set regidors de 21, tot i haver guanyat les eleccions.

El 22 de maig, el PSC va perdre uns 600 votants respecte del 2007, i més de 2.200 respecte del 2003. A què atribueix aquesta pèrdua de suport?

Els resultats generals del PSC han tingut una davallada genèrica per la situació de crisi i, possiblement, per la manca de respostes. En la política municipal no hem tingut un càstig especial, i la prova és que altres grups de l'oposició no han vist incrementat substancialment els seu suport. Els resultats del 2003 no eren en clau municipal i veníem d'una situació de bonança; aleshores, el grup socialista va recollir la decepció de la resta de grups perquè no va oferir polítiques municipals coherents. De totes maneres, hem de prendre nota de la situació, ja que no estem satisfets. Alguns partits s'han afanyat a dir que la gent demana un canvi de govern, però el que demana la gent és un canvi en les maneres de fer de manera global, i no de les persones ni dels partits que estem al capdavant.

Lidera un govern en minoria. El seu objectiu continua sent arribar a un acord amb ICV-EUiA i UM9, tal com va assegurar abans del ple d'investidura?

La nostra prioritat és un govern de progrés, i hi abocarem tots els esforços. És veritat que des del punt de vista del discurs polític passaria per ICV i UM9, però en política municipal hem de fugir de les etiquetes. Estem molt decidits a buscar les complicitats necessàries per obtenir un govern fort, i això vol dir tenir-ne un d'onze regidors el més progressista possible.

Encara que ICV no aporti la majoria absoluta al govern, és factible que hi entri?

Hem treballat molt bé amb ICV, creiem que hauria de formar part del govern independentment de les majories. Podríem optar per UM9 o CiU-Via, i ICV no seria una força decisiva, però creiem que és bo que hi sigui.

Ja ha dissenyat el cartipàs?

Com que estic parlant amb totes les forces polítiques per veure quines són les seves predisposicions a formar part del govern o oferir governabilitat, el tinc pensat però no desenvolupat. Possiblement farem el primer ple el 7 de juliol, i llavors ja haurà d'estar llest.

Quines han estat les primeres actuacions com a alcalde?

Primer, gaudir de la festa major, i relacionar-me amb els ciutadans d'una manera molt més humana que en els darrers temps. I segon, parlar amb els caps de departament i la resta de regidors del PSC i d'altres forces per veure si som capaços de fer que el consistori funcioni d'una manera més eficient i eficaç. Pel que fa als projectes, tenim el centre bàsic de Salut de Ribes i les Roquetes, i fins que no els tinguem encarrilats no en podem començar d'altres.

El seu programa electoral incloïa la creació d'un centre per a la gent gran. Serà prioritari?

Nosaltres volem fer una residència amb pisos assistits a l'antic teatre de les Roquetes. Es tracta d'una font de creació de llocs de treball i, a més, ajudaria a millorar la qualitat de vida. Serà una prioritat, però buscant la complicitat del sector privat.

Un nou pla general és una proposta que comparteixen la majoria de partits.

S'ha de revisar, perquè té 10 anys, i la realitat d'avui és diferent de la de llavors. El 2001 ens podíem permetre el luxe de dir quin tipus d'activitats volíem, com, quan, i on. Una capacitat que no hem de perdre, però sí adequar-la a les noves demandes. Potser haurem de tornar a permetre que dins del casc urbà hi hagi petits projectes, comercials o d'autònoms, que abans es plantejava que s'havien d'ubicar als polígons.

En el darrer mandat cinc dels alcaldes del Garraf eren del PSC; ara només s'hi manté vostè. Serà més difícil l'entesa comarcal?

Els ajuntaments necessiten governs forts, però excepte a Canyelles, la resta de governs estem molt fraccionats: els uns governant amb altres partits i els altres, en minoria. Els ajuntaments ens haurem de donar suport els uns als altres, si no la comarca pot perdre moltes oportunitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Marta Vilalta no formarà part de cap candidatura d’ERC

barcelona
Narcís Llinàs
Alcalde de Llagostera (Junts)

“He vingut aquí a treballar, que és el que he fet tota la vida”

Llagostera
Alex Salmond
Exlíder de l’SNP i fundador del partit de l’Alba

“Escòcia serà independent abans de deu anys”

Londres
habitatge

Junts evita l’intent del Congrés de regular el lloguer de temporada i d’habitacions

barcelona
política

PSOE i PP avalen la iniciativa de Junts per endurir les condemnes per multireincidència

barcelona
Europa

Set morts en l’onada d’incendis que afecta el centre i el nord de Portugal

Barcelona
memòria democràtica

Torna la campanya per fer de Via Laietana 43 un espai de memòria

barcelona
unió europea

Qui és qui a la nova Comissió Europea de Von der Leyen?

barcelona

La consellera d’Educació, Esther Niubó, renuncia al càrrec de regidora

Castelldefels