Política

Candidatura pactada

Junqueras llança avui l'equip negociat amb els sectors afins a Puigcercós i Portabella amb què vol liderar la nova Esquerra

Els dirigents de pes són Marta Rovira (número 2), Anna Simó (portaveu) i Oriol Amorós (vicesecretari)

El congrés nacional d'ERC de l'octubre, pel que fa als noms propis, acaba avui. El candidat Oriol Junqueras presenta al migdia l'equip –negociat en els últims quinze dies amb els sectors de Joan Puigcercós i de Jordi Portabella– amb què pretén dirigir l'Esquerra de la dècada vinent. Serà la seva posada de llarg. El seu pas endavant definitiu. Un dels actes més importants en la seva curta carrera política tindrà lloc a les reconstruïdes Columnes de Puig i Cadafalch a la plaça d'Espanya de Barcelona. El professor d'història vol començar a fer història.

La candidatura quasi unitària ha costat moltes reunions, dinars i passadissos. L'objectiu era no repetir la sensació de divisió amb què van tancar –probablement, en fals– l'últim congrés d'ERC el 2008. Els darrers quinze dies les negociacions s'han intensificat. Per Sant Joan, segons admeten fonts coneixedores de la negociació, l'acord ja estava pràcticament enllestit. Amb el sector afí a Puigcercós, l'entesa va ser relativament ràpida. Amb els de Portabella, va costar més. Finalment, els serrells barcelonins del pacte es van acabar de tancar la nit de dimecres en una reunió celebrada curiosament a l'aeroport del Prat.

Aprofitant les anades i tornades a Brussel·les, l'eurodiputat Junqueras i el seu equip va acordar amb Oriol Amorós, l'home que representa la federació de Barcelona, les línies generals del programa unitari i la incorporació a la futura executiva d'ell mateix –amb un càrrec important de nova creació com ara una vicesecretaria primera o segona– i dels exregidors de l'Ajuntament de Barcelona Ester Capella i Ricard Martínez. A més, l'actual cap del grup municipal a Barcelona, Jordi Portabella, assistirà a les reunions de la direcció com a membre nat. El sector barceloní demanava la incorporació de dues persones més, però al final no ho va aconseguir.

L'actual president en funcions d'ERC, Joan Puigcercós, que també és membre nat de l'executiva com a líder del grup parlamentari, no acompanyarà avui Junqueras a la presentació. Tot i això, personalment, li ha donat suport. Puigcercós va dir ahir que el procés de renovació a ERC “s'està portant molt bé”, ja que “el més important és fer un congrés per sumar i integrar, i per fer una renovació política de discurs i d'estratègia”. Puigcercós, que no renuncia a ser candidat a les eleccions catalanes del 2014, va beneir la llista quasi unitària un cop va confirmar que Anna Simó seria la nova portaveu nacional d'ERC i mantindria el càrrec de portaveu parlamentària. Això, en principi, donaria més control del que es faci i es desfaci al Parlament per a Puigcercós.

La incògnita de Ridao

L'equip de Junqueras, tant en les negociacions com en la futura executiva, estaria liderat per l'enginyer industrial Lluís Salvadó (la Ràpita, 1969) i l'advocada Marta Rovira (Vic, 1977). Tots dos ja tenien càrrecs importants a l'executiva de Puigcercós: Salvadó és vicesecretari de Coordinació Institucional, i Rovira, vicesecretària d'Acció Sectorial i Programes i coordinadora d'Internacional. Potser són desconeguts per als ciutadans, però coneixen bé l'interior de la formació.

I ara, què? L'objectiu primer del nou equip de Junqueras és aconseguir els avals necessaris per aspirar a les eleccions –un 5% dels militants o dues seccions locals–, i això serà relativament senzill. L'últim pas serà saber si, finalment, tindrà rival el dia de l'elecció del president d'ERC el 17 de setembre. D'una banda, hi ha Carles Bonet, que ha anunciat que s'hi presenta i ja està sumant avals; de l'altra, hi ha la incògnita sobre què farà Joan Ridao, actual secretari general.

LA FRASE

S'està portant molt bé. El més important és fer un congrés per sumar, i per renovar discurs i estratègia
Joan Puigcercós
president d'erc en funcions

LA DATA

02.07.11
Junqueras i Rovira.
Acte de presentació oficial de la candidatura a dirigir la nova ERC.

Bonet fa lectura del CEO en clau d'esquerres

El candidat alternatiu a presidir ERC, l'exsenador Carles Bonet, va fer ahir una lectura de l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió en l'eix esquerra-dreta. En la línia del carodisme, Bonet creu que el més significatiu de l'estudi –independentisme a banda– és que el 91% dels votants d'ERC es declara d'esquerra o centreesquerra i que el seu principal problema avui és l'atur. “La conclusió és clara –va escriure Bonet en el seu bloc–, el nostre independentisme ha de ser de rostre social i implicat en els problemes de la gent i no situat als núvols fent volar coloms”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.