Política

JOSEP MARIA MAS

ALCALDE DE MONTSERRAT DELS ALCALANS

“El tripartit aplicarà el model de govern obert”

Torna a desenvolupar aquesta responsabilitat després d'un parèntesi de quatre anys de govern popular mi salvats tots els entrebancs que li han estat posats durant aquest període

Josep Maria Mas assegura trobar-se molt honorat amb la responsabilitat que, la suma de vots li ha fet prendre i, aborda aquesta legislatura, amb la preocupació pròpia dels temps que s'hi viuen en el terreny econòmic i social.

A Montserrat sempre es governa pels pèls?

Sembla que últimament sí, però també s'ha de dir que si bé les darreres legislatures ha estat d'aquesta manera, també hem viscut temps de majories clares i de majories absolutes. Dit això, he d'acceptar que aquesta legislatura que ara s'enceta, ha estat una de les que s'ha arribat a obtenir un govern progressista després d'un pacte d'ultimíssima hora i, per tant, podríem dir, que ha estat pels pèls (vist des de fora) però en el dia a dia de les converses, hem aconseguit un projecte comú i una unitat d'acció per al poble.

Està satisfet amb la suma?

Sí, sí; estic satisfet amb la suma perquè era un dels vessants que es contemplava durant la campanya electoral i, al remat s'ha pogut portar a terme.

Pensa que serà més difícil governar el tripartit que l'Ajuntament?

No; ara mateix no. A la vista de les reunions fetes i de la confecció de l'equip últim, no. En absolut. Els set regidors estem tots per la feina de tirar amb la responsabilitat contreta endavant, el projecte que ens uneix és un projecte sòlid i tots estem d'acord amb ell. L'Ajuntament té uns problemes molt més greus i això farà que el tripartit s'unisca més encara.

Serà aquesta legislatura la del diàleg?

Estic convençut d'això, no sols per la composició política de l'equip de govern, sinó també per les característiques de l'electorat del poble. Les urnes ens ha dit que pactem, que dialoguem i no hi ha dubte que és aquesta la legislatura del diàleg.

Ha arribat a Montserrat l'esperit del 15M?

He de dir que, aquest esperit, està en la base dels programes electorals de les tres forces que hem aconseguit formar el govern del poble. Tant és així que, si no passa res, anem a intentar aplicar el concepte de “govern obert”, amb la participació de la ciutadania. De fet, a finals de juliol farem la primera assemblea local del poble de Montserrat a la Casa de la Cultura, perquè tot l'equip de govern sencer, estiga a disposició de la ciutadania i donarem informació de la realitat per la què passa el nostre Ajuntament. Com es veu, creiem fermament amb el diàleg i la participació, no d'ara, sinó des de fa temps. Mira que et dic: si els partits polítics de l'esquerra es repensen al que suposa i el que significa el “govern obert”, això pot fer canviar molt la forma de fer política i el concepte que la ciutadania té respecte dels polítics i de la política.

Ha perdut Montserrat molt durant els darrers quatre anys?

Bo; nosaltres ja hem fet les denúncies corresponents en el dia a dia dels quatre anys en que hem estat d'oposició i el que ara es pot dir és, que el nostre poble ha perdut bastant en qualitat democràtica. Ara estem veient la realitat econòmica de l'Ajuntament i hem perdut la possibilitat de fer un ajuntament equitatiu que ara ens toca recuperar, per damunt de la política aplicada fins ara a base d'amiguismes i favoritismes, amb el corresponent vot captiu.

Què és el que més preocupa l'alcalde Montserrat?

Ara em preocupen dues coses ben greus. El tema dels deutes que l'Ajuntament té amb tercers i l'atur existent al poble perquè, tot i que procurarem fer alguna cosa des de la municipalitat, no disposem d'una infraestructura tan gran com per a satisfer les necessitats existents.

Té alguna fórmula per poder eixir de la crisi?

Montserrat ha caigut dins del paquet d'ajuntaments que han tingut un creixement econòmic en funció del creixement urbanístic de la vila i això és tot un handicap per poder reconvertir l'economia basada sobre el taulell, en una economia més diversificada. Ens interessa potenciar altres sectors i cal procurar la formació dels joves perquè òbriguen les seues possibilitats. S'haurà de potenciar el sector turístic i consolidar i augmentar el sector industrial, si és que és possible.

S'aprovarà definitivament el Pla General del 2007?

Això m'agradaria a mi; que la Conselleria accelere els informes que han de consolidar el Pla General, perquè en aquesta proposta s'acota i molt, el creixement urbanístic del poble i es defineixen les línies mestres per a contenir les expansions desmesurades.

Necessiten els ajuntaments menuts i mitjans de major suport econòmic?

La meua idea és que s'haurien d'obrir vies perquè es pugueren fer aportacions des del pressupost general de l'Estat, des de l'Institut de Crèdit Oficial i des d'un Fons Autonòmic que s'hauria de potenciar, perquè els ajuntaments que tinguen problemes de liquidés i econòmics, puguen realitzar un pla a 12 o 15 anys vista, per poder sanejar l'economia municipal, mitjançant una garantia que s'ha de complir de manera estricta i que ha d'estar vinculat i garantit mitjançant el Fons Estatal de Participació d'impostos de l'Estat central, de tal manera, que si hi ha impagaments per part de qualsevol ajuntament, l'Estat tinga un resarciment automàtic. D'aquesta manera podríem obrir un camí de sanejament de les administracions locals. No oblide però, la possibilitat que la Diputació puga contribuir també a l'hisenda local, mitjançant l'aprimament dels seus serveis o fins i tot la dissolució definitiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.