Política

política

El Barcelonès Nord perd pes en la nova Diputació de Barcelona

La presidència de la institució supramunicipal deixa de ser per a un regidor de la comarca De les tres vicepresidències que el Barcelonès Nord tenia el mandat passat ara només en té una, la cinquena, que és simbòlica

La presència del Barcelonès Nord a la Diputació de Barcelona és molt menor i de molt menys pes que en el mandat que ara acaba. La institució supramunicipal de la demarcació es va constituir ahir amb una única vicepresidència –la cinquena, que té caràcter simbòlic– per a la comarca. En el mandat anterior, regidors del Barcelonès havien ocupat la presidència i tres de les cinc vicepresidències de l'ens que agrupa els 311 municipis de la demarcació de Barcelona. Pel que fa als diputats, dels 51 que integren el ple de la Diputació, n'hi ha vuit del Barcelonès Nord. Sis d'ells són de Badalona, un altre de Santa Coloma de Gramenet i el darrer de Sant Adrià de Besòs. No hi ha cap representant ni de Montgat ni de Tiana.

Convergència i Unió és el partit amb més representants del Barcelonès Nord al ple de la Diputació. En concret tres: Jordi Subirana i Mercè Rius, regidors de Badalona, i Mireia Hernández, de Sant Adrià de Besòs. El PSC en té dos: Jordi Serra, regidor i exalcalde de Badalona, i Antoni Fogué, regidor de Santa Coloma de Gramenet i fins ahir president de la Diputació. El Partit Popular té dos representants comarcals al ple, tots dos de Badalona: l'alcalde, Xavier García Albiol, i Ramon Riera, tinent d'alcalde d'Hisenda. I finalment, Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa també té un membre de Badalona, Àlex Mañas.

Pèrdua de poder

El mandat passat, el govern de la Diputació estava en mans del PSC, ICV-EUiA i ERC. I el Barcelonès Nord havia arribat a tenir la presidència de la Diputació amb Antoni Fogué (PSC-Santa Coloma de Gramenet) des del 2008, quan Celestino Corbacho va ser nomenat ministre de Treball i Immigració, i de la vicepresidència primera a la tercera: Bartomeu Muñoz (PSC-Santa Coloma de Gramenet) –fins al novembre del 2009, quan va haver de dimitir després de ser detingut en el marc de l'operació Pretòria–, Màrius Garcia (ICV-EUiA Badalona) i Mateu Chalmeta (ERC Badalona).

En el mandat que va començar ahir, però, amb pacte de CiU i el PP, la presència de la comarca a la cúpula de la Diputació es limita a la vicepresidència cinquena, que recau en Antoni Fogué. Aquesta vicepresidència, però, és simbòlica i sense competències de govern. El PSC la rep com a gest simbòlic després que en el mandat passat CiU també la tingués, tot i no formar part del govern provincial. Els noms dels cinc vicepresidents es van donar a conèixer ahir, però no prendran possessió fins al ple de cartipàs, previst per al dia 26 d'aquest mes.

Diputats de govern

La presència del Barcelonès Nord a la Diputació, però, també arribarà amb tota probabilitat als òrgans de govern de la institució. Tot indica que algun diputat de la comarca es responsabilitzarà d'alguna competència, com ja havia passat en els mandats anteriors. Els diputats de les àrees de govern se sabran el dia del ple de cartipàs.

(Més informació a les pàgines 4 i 5.)

8
regidors del Barcelonès Nord
es van convertir ahir en diputats de la Diputació.
1
vicepresidència de la Diputació de Barcelona
és per a un regidor de la comarca.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.