Política

TERESA BADENES

ALCALDESSA DE SILLA AMB EL QUADRIPARTIT (1000 - 2003)

“El quadripartit ha sigut l'època daurada de Silla”

La primera dona alcaldessa del poble, que va encapçalar un dels equips de govern més plurals, repassa els últims anys en democràcia i fa un anàlisi reflexiu del futur municipal

Molt orgullosa de representar la imatge femenina de la política municipal, alternant la vida pública amb el seu treball com a infermera, Teresa Badenes conta, entre somriures, que els veïns i veïnes han tornat a confiar en Esquerra Unida i creu que un futur d'esquerres serà novament possible.

Quina és la lectura de Teresa Badenes dels resultats de les eleccions a Silla?

Jo crec que era lo que, entre cometes, s'esperava. Lo que no m'esperava, és cert, és el desastre del PSOE. En totes les porres que havia fet, jo no li havia donat mai menys de set regidors, perquè el PSOE a Silla està molt arrelat, són molts anys i no m'imaginava mai que hagueren baixat tant. També he de dir que és el resultat de l'anterior legislatura. A nosaltres Baixauli no ens ha enganyat, ja sabíem com podia actuar. Ara, també ha tingut una directiva i una executiva que no li ha parat els peus, i el gran canvi en el govern municipal ha sigut la conseqüència de la gestió d'aquestos últims quatre anys.

Com preveu aquesta nova legislatura?

Jo veig al PP amb molt poc marge de maniobra tal i com està l'Ajuntament ara per ara. Poc a poc aniran fent el que puguen, l'únic que els demane és que donen transparència perquè les coses la gent ha de saber-les, açò és primordial. Ara estem en crisi i els veïns sabem que no hi ha diners, però si s'explica el que s'està fent i perquè no n'hi ha per a fer més coses, potser s'entenga molt millor.

Com s'explica la presència (a l'alça) d'un partit d'extrema dreta al poble?

No s'explica de ninguna de les maneres. La primera vegada que varen eixir no m'ho vaig creure i, passat el temps, crec que és conseqüència de tot el que està passant. Quan no n'hi ha per a tots, la gent no veu més enllà del seu melic. Aquest grup polític ha sabut jugar molt bé el tema de la immigració, el tema de l'atur... qüestions que a peu del carrer interessen molt als veïns.

Segueix vosté al món de la política directa o indirectament?

Si, si, seguisc. Però com diu Julio Anguita: “la mateixa edat en diferent trinxera” (rises).

Com veu la situació actual del seu partit?

A nivell de poble nosaltres portàvem quatre anys sense estar en l'Ajuntament, cosa que ens ha suposat que la gent pensara que havíem desaparegut i ens ha costat el doble d'esforç tornar a estar altra volta representant als ciutadans en aquesta legislatura. Per a nosaltres hem sigut guanyadors perquè de no tindre cap regidor a tindre un, és un gran pas. A més ens hem quedat a només cinquanta vots del Bloc i ha sigut un èxit molt gran. Però tampoc hem d'oblidar-nos que part de l'efecte Baixauli va ser corroborat pels Verds, perquè ells van ser els que pactaren en la darrera legislatura amb el PSOE. I no hem d'oblidar-nos perquè ara tot el món és molt bo, però les coses no són tan boniques. Llegint a Lluís Martínez en un dels articles publicats en aquest diari aquesta setmana, també vull recordar que en el seu temps com alcalde no va ser tot perfecte. El sou que va posar-se, va ser rebaixat a la meitat perquè era un despropòsit. A més, com a ell li agradava la bicicleta, va fer un Velòdrom que va costar una fortuna en aquella època i que, després, s'ha caigut a trossos. Coses que ara no es recorden.

En què pensa que, potser, estan fallant els partits d'esquerres quant a la política municipal?

Es que parlant de partits d'esquerres en capacitat de governar només ha estat el PSOE, i quant a les diferències entre el nivell local i altres nivells jo no hi trobe cap. Per tant, la gent cansada d'un partit vota un altre perquè a la resta ens veuen més dèbils i sense la capacitat de reacció que poden veure en els partits majoritaris. Doncs, la gent “desencantada” amb el PSOE, ara no ha votat o ha votat als populars. No obstant això, jo crec que este poble tornarà a ser altra volta d'esquerres quan Esquerra Unida i algun altre partit arribe a tindre la mateixa influència que tenen en l'actualitat els grans grups. Perquè nosaltres fem les coses d'altra manera i quan vam estar governant com a partit d'esquerres que som, vam posar els punts sobre les is i crec, de veritat, que a Silla s'han fet molt bones polítiques d'esquerres. De fet, les úniques polítiques d'esquerres que s'han fet al poble han sigut durant les dos legislatures del quadripartit, sempre mirant el bé del poble, sobre tot en els primers quatre anys. Personalment puc dir que el quadripartit ha sigut l'època daurada de Silla en anys i que estic molt orgullosa d'haver augmentat els recursos i, per damunt de tot, d'haver augmentat les persones que formen part de la organització de la vida municipal.

Quins són els canvis més significatius que ha donat el poble, des de la seua perspectiva personal, en aquestos últims 10 anys?

A nivell positiu s'han anat fent moltes coses importants. Per exemple, la piscina coberta era una necessitat per a un poble com el nostre. El que passa és que l'error dels polítics és que quan ens trobem en una cosa que no ha sigut idea nostra, la deixem morir... i això no es pot fer perquè són diners que paguem tots. També crec que ha sigut un gran encert la nova caseta de la policia municipal. Un dels esdeveniments que més nom ha donat en aquestos últims anys a Silla va ser la posada en marxa (durant els nostres temps) de la Fira de San Sebastià. No obstant, en els últims anys estic veient com s'està abandonant la mateixa per part dels polítics. Açò entre altres moltes coses que varem fer i pareix que la gent haja oblidat, com el carrer València o la casa Palau, al costat de l'Església de la plaça. Tot i això encara queden moltes coses per anar fent, perquè, per exemple, aquest poble es mereix un espai digne per a fer presentacions, teatre... i encara no el tenim.

En quins aspectes creu que es tindria que centrar el nou govern per transmetre positivitat i confiança als veïns i veïnes?

En primer lloc, en el tema dels sous han començat bé perquè jo crec que són sous raonables. I ara lo que han de fer és mirar molt bé el que es deu, com està el tema de la neteja, hui per hui un assumpte complicat... i tot allò que haja de veure en la neteja de les arques municipals, perquè fent-ho bé, ja faran prou.

Quin consell li donaria al nou alcalde de Silla?

Jo, a Serafín, que el conec en la seua faceta de treballador de l'Ajuntament, li diria que no canviara, que ell té prou criteri per a saber el que està bé i el que està malament, que no es deixe manipular, que siga una persona conseqüent i, sobre tot, que per damunt dels partits estan les persones i a lo que ha d'atendre és a les persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.