Política

JOSEP PITARCH

ALCALDE DE SILLA DURANT EL QUADRIPARTIT 2003 - 2007

“La clau està en ser capaços d'arribar a acords”

L'autor intel·lectual del quadripartit dóna una visió positiva de la legislatura acabada de començar, posant èmfasi en la necessitat de lluitar, tots els partits en conjunt, per eixir de la crisi

Amb 69 anys i amb una visió nacionalista de la política, Josep Pitarch continua compaginant el seu treball de professor d'universitat, la política, la creació i la confecció d'encreuats. Es considera un autèntic defensor de l'austeritat, poc partidari de les subvencions alegres i enemic declarat de la corrupció.

Quina és la lectura de Josep Pitarch dels resultats de les eleccions a Silla?

Jo faig una lectura molt demolidora per a l'esquerra dels verds-nacionalistes-comunistes, perquè no han sabut aprofitar els vots dels decebuts del PSOE. Els votants de Silla han confiat majoritàriament en la dreta i en l'extrema dreta, especialment amb els populars que han presentat una llista novedosa i poc contaminada, aparentment, de prietisme. Evidentment, la crisi general de l'Estat ha anat també a favor del canvi.

Com preveu aquesta nova legislatura?

Ara l'Ajuntament està a zero, i caldrà fer miracles per sanejar el que es puga, pagar el que es deu i aguantar. A més jo pense que, com als populars els falta un vot, estan obligats a arribar a acords i crec que es l'hora de treballar per aconseguir aquestos acords. La situació és d'emergència i, per això no crec que els resulte difícil, ja que hi ha bona voluntat, per part de tots, perquè se superen els problemes.

Com la preveu per al seu partit (Compromís), que no ha aconseguit el segon regidor, que tothom els donava per fet?

Ja he dit que els partits d'esquerra no hem sabut respondre a les expectatives i per això mateix no estic content, evidentment, dels resultats. Érem la tercera força municipal i ara som la cinquena, però mantenim la fidelitat d'un electorat i, ara tenim la injecció de noves idees i força, via les Dones del Bloc i via el Bloc Jove. Evidentment, el factor més important és que tenim un gran regidor, Josep Melero.

Com s'explica la presència (a l'alça) d'un partit d'extrema dreta al poble?

La raó principal del seu ascens és que s'han organitzat i comportat amb les maneres tradicionals de l'extrema dreta, llançant unes negres idees sobre la immigració, a la qual responsabilitzen de l'atur, i “consignes patriòtiques” clarament feixistes. La ignorància dels qui s'ho han cregut ha fet la resta. Vull subratllar que aquest partit té a Silla molta implantació per les relacions laborals dels seus militants i simpatitzants amb els tèrbols negocis del seu líder (vigilància privada, discoteques, etc). A nivell local, el regidor Vicent Andrés s'ha mogut molt entre la joventut “problemàtica” o sense estudis i entre la gent del camp, aprofitant el buit polític que havien deixat els partits d'esquerra en aquests sectors.

Hi ha un amic seu a qui se suposa molt influent en la designació del nou alcalde, Josep Alapont, l'estellaor. Què opina al respecte?

A l'estellaor li tinc un enorme respecte. Em considere un poc el responsable d'interessar-lo per la política i per això, amb ell tinc un relació molt singular. Sé que la seua motivació és el camp i quan ha vist l'oportunitat, ha fet la proposta de Serafí, que treballava al Consell Agrari. De moment, l'ha encertada i per tant considere que els ha fet un paper, als populars, impagable; jo crec que li deuen l'alcaldia, per tant crec que es mereix que el tinguen en compte.

Creu que el pacte de Compromís tindrà mes durada que els anteriors?

Jo vull confiar que sí, però l'esquerra sempre ha tingut una debilitat, que és la tendència a la desunió, cosa que la dreta no té. Una cosa molt positiva és que el Secretari d'Organització de Compromís és precisament el nostre regidor de Silla, Josep Melero i confie que la seua gestió serà molt positiva. A més, ara del que es tracta és de la consolidació de Compromís i no només de quedar-se amb els bons resultats que s'han obtingut.

I a nivell local?

El repte és recuperar la posició de tercera força política, que teníem, perquè hem perdut posicions. Açò és responsabilitat de tots, evidentment, però especialment del nostre regidor Josep Melero, en qui confie plenament.

Quins són els canvis més significatius que ha donat el poble, des de la seua perspectiva personal, en els últims anys?

Per a mi, el més important ha estat que, entre mig de dues etapes de governs socialistes, Silla tingué l'oportunitat del quadripartit, que era una aposta plural i arriscada, perquè posava a governar quatre partits absolutament distints, d'esquerra i de dreta. Aquella conjuntura va permetre mamprendre la solució dels conflictes heretats del govern de Baixauli i posar en marxa una sèrie de transformacions urbanes i socials força importants, sobre tot haver obtingut el compromís de la Generalitat a fer totes les obres de desaigües i pluvials. Per altra banda, front a la política socialista ofegada pels desacords, amb la política del quadripartit s'arribà a acords en la majoria dels casos. Allò representà una bona lliçó històrica i crec que és també el que s'ha de fer en aquesta legislatura.

En quins aspectes creu que s'hauria de centrar el nou govern per transmetre positivitat i confiança als veïns i veïnes?

El gran repte, com dic, és la capacitat que tinguen d'arribar a acords pel bé del poble, perquè aquest món i la política no es divideix entre bons i dolents (esquerra i dreta), sinó entre els qui volen que els pobles milloren i els qui sols saben enredar i aprofitar-se'n. S'han de donar explicacions i respostes i en això és on es veu la capacitat d'un alcalde. ajustar-se als pressupostos, actuar amb austeritat i donar solucions. Ara hi ha sobre la taula problemes concrets, com el de la neteja, com el de la reorganització de l'administració, com el d'aconseguir que no s'aturen les obres publiques... i si proposen coses bones, tindran els vots dels partits que ara són a l'oposició, sense cap dubte.

Quin consell li donaria al nou alcalde de Silla?

Com li tinc confiança, a Serafí ja li he dit que ha de saber resistir-se a les pressions, ha de ser just i governar per a tots, ha de rebre a tothom i complir amb les expectatives que ha despertat. Tot això sense deixar-se manipular massa. En definitiva, ha de ser el Serafí en qui tanta gent ha confiat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Constituïdes les disset comissions legislatives d’aquest mandat

barcelona
guerra a europa

Rússia expulsarà sis diplomàtics britànics acusats d’espionatge i sabotatge

barcelona
Política

Turull alliçona Marlaska: “Les competències exclusives en immigració es poden traspassar ”

barcelona

El PP de Girona demana un pla de neteja específic contra les pintades

GIRONA
amèrica del sud

Veneçuela convoca l’ambaixador espanyol per les paraules “insolents” de Robles

barcelona
Oriol Lázaro
Alcalde de Campdevànol (Sumem per Camdevànol-Junts)

“Parlo en nom de tots, el govern tripartit té molt bona salut”

estats units

Trump descarta ara un altre debat amb Harris

barcelona

La portaveu de Junts a Ripoll deixa l’acte de regidora

RIPOLL
europa

Stoltenberg serà el nou cap de la Conferència de Seguretat de Munic

barcelona