Política

MIQUEL CALM

ALCALDE DE LA VALL D'EN BAS (CIU)

“SI sap que no hi tinc res a veure”

Rebutja qualsevol responsabilitat en la polèmica per la fórmula de jurament utilitzada per una regidora del partit independentista que s'ha presentat per ERC

Les prioritats són el centre de la gent gran i l'alberg

Va néixer al Mallol el 1955, està casat i té dos fills. És agent d'assegurances i molt aficionat a l'esport. Ha mantingut la majoria amb els 8 regidors que ja tenia, dels 11 que hi ha al consistori. Ara, acaba de ser nomenat per a una de les tres vicepresidències de la Diputació de Girona. Té càrrecs a CDC en l'àmbit comarcal.

Torna a ser alcalde després de tres mandats de majoria absoluta i valora la revalidació d'una còmoda majoria, el nou mandat ara iniciat i el polèmic jurament d'una regidora de SI amb sigles d'ERC.

Com valora aquests primers dies del nou mandat municipal?
Positivament, perquè pràcticament no s'ha parat res, ja que hi ha continuat la majoria de l'equip de govern. Tothom coneix les noves tasques i ha continuat fent les gestions per fer funcionar l'Ajuntament, i alhora s'ha posat al dia ràpidament els nous regidors. A més, tothom ha començat amb ganes renovades per fer molta feina.

Què ha passat amb la nova regidora d'ERC i el seu jurament?

Crec que va utilitzar una fórmula molt diferent de la prevista legalment i, en cas de dubte, la secretària va fer una consulta a la junta electoral, la qual va resoldre que la fórmula no era correcta, i havia de tornar a prometre. Perquè es pogués defensar, es va fer un decret d'alcaldia en què s'explicava la resolució de la junta i se li donava la possibilitat de recórrer-hi. Després es va ratificar en la seva fórmula i un altre cop la junta l'ha desestimat. Ara, ha presentat un recurs a l'Ajuntament perquè se li mantinguin els drets com a regidora, la qual cosa no se li ha discutit mai des del consistori, en tot cas com a alcalde mai li he posat cap trava perquè sigui regidora i la prova és que actua com a tal. Crec que la solució seria trobar una fórmula de promesa que fos vàlida i no vulnerés la seva voluntat, però això ho haurà de decidir ella, no pas jo.

SI li atribueix responsabilitats a vostè. Què en pensa?

Que saben perfectament que no hi tinc res a veure, però ho aprofiten políticament. De fet no se n'amaguen i així ho han reconegut en converses informals.

Com acabarà tot plegat?

No depèn de mi, sinó de la regidora i el que digui la junta electoral o el jutge.

CiU ha estat sempre la força municipal majoritària al municipi, tot i haver viscut moments difícils com les negociacions del túnel de Bracons. A què atribueix aquesta posició tan còmoda?
Suposo que la gent valora el treball constant, la dedicació, la seriositat i que s'expliquin les coses pel seu nom, sense embuts i amb transparència. Sempre he cregut que els problemes s'han d'afrontar de cara.

Les prioritats per als propers quatre anys són clarament de continuïtat. Com està el nou centre per a la gent gran?

Ara s'està executant la primera fase, que té el finançament total. Per a la segona, segur que s'haurà d'anar més a poc a poc, perquè ara no hi ha tantes subvencions, però hi ha un conveni signat amb Benestar Social de concertació del 80% de places, de manera que això garanteix que hi hagi interès de moltes empreses per gestionar-lo, perquè els números surten. Una altra cosa és que la construcció s'haurà de fer més lentament. Ja m'he reunit amb el nou departament competent per tirar endavant l'obra.

I l'alberg familiar?

L'alberg ja s'ha construït amb dues fases, ara l'Ajuntament fa els tancaments i faltarà una part petita d'inversió als interiors, que crec que es podrà fer en poc temps. Un cop construït també hi ha gent interessada a gestionar-lo. Crec que aquest equipament ha de donar un servei important per a estades a la Vall, relacionades amb el camí de Sant Jaume, l'Ecomuseu, l'espai agrari i de tipus esportiu. I tot plegat ha d'ajudar per a l'impuls turístic dels empresaris del sector.

I el Museu del Camp?

El Museu del Camp ja està en marxa i se n'acabarà la primera fase el 31 de desembre de 2011 perquè està finançada amb fons Feder. Per a la segona fase, es preveu tornar a sol·licitar una subvenció Feder que se sol donar a equipaments que ja s'han començat, de manera que creiem que també es podrà posar en marxa amb pocs anys. El Museu ha de representar per a la Vall i la comarca un impuls definitiu per als sectors turístic i agrari.

L'aposta pel turisme ha estat molt clara durant els últims anys. Què tenen previst en aquest tema?

Doncs continuar creixent en el sector i oferir un turisme de qualitat, familiar i ecològic. Oferir natura, gastronomia, paisatge, artesania i també serveis.

La Vall d'en Bas és una suma de pobles. Té previst algun tipus de política per fomentar la cohesió?
Des que es van fusionar els pobles s'ha intentat “fer Vall”, però és cert que sempre es pot fer més. Creiem que l'aposta ve clarament per les generacions més joves: xarxa de telecentres, fòrum de joves de la Vall, activitats conjuntes, etc.
I, per acabar: com afronta el seu Ajuntament la situació actual de crisi?
Doncs, tocant de peus a terra i vigilant de poder fer el màxim de coses sense més cost per als veïns. També procurant estalviar i fer l'administració més eficient. De tota manera, aquest és ja el tarannà que havíem tingut sempre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a europa

Zelenski admet l’operació de tropes ucraïneses en territori rus

barcelona
salvador illa

El filòsof seriós

política

Montero està al 100% amb el finançament i no oblida Junts

madrid
veneçuela

L’oposició denuncia una persecució política “a nivells inhumans”

barcelona
sudan

L’Acnur alerta de la situació dels dotze milions de desplaçats

barcelona
política

El govern d’Illa: Tècnics, a mida dels socis i pendents de quants ‘surten de l’ombra’

barcelona
política

Puigdemont justifica la fugida per l’operatiu policial “preparat” per impedir que parlés al Parlament

barcelona
tribunals

En llibertat el tercer mosso detingut per facilitar la fugida de Puigdemont

barcelona

Illa afirma que governarà per a “tots els catalans” amb l’objectiu d’“unir i servir”

BARCELONA