Política

Universitat Catalana d'Estiu

L'UCE rellegeix Bildu

Prada examinarà models d'èxit electoral com els de Bildu, Compromís pel País Valencià i el dels independentistes flamencs

S'homenatjarà l'expresident Jordi Pujol, Òmnium Cultural i Santi Santamaria

L'estiu del 1968, just després del Maig francès i amb Franco encara al poder, un grup de militants anònims del Grup Cultural de la Joventut Catalana i el Grup Rossellonès d'Estudis Catalans (GREC) van decidir organitzar unes jornades sobre cultura, política i societat catalanes en una vila oblidada de la Catalunya del Nord. Allò va ser l'embrió de la Universitat Catalana d'Estiu. Avui, 43 anys després, comença a Prada de Conflent una UCE molt diferent. L'actual president de la universitat, Jordi Sales, va reivindicar la fidelitat al compromís “d'un programa acadèmic intens, de memòria, de festa i d'atreviment nacional”. Sobretot, òbviament, d'això últim...

L'UCE, sota el lema Vida, poble i llengua, aposta per aprofundir en el renaixement d'un independentisme electoral més o menys d'èxit, amb fenòmens polítics com ara els de Bildu, Compromís pel País Valencià i el dels independentistes de Flandes, amb la presència de Martin Garitano (diputat general de les Juntes de Guipúscoa, principal càrrec de Bildu), Mireia Mollà (diputada a les Corts Valencianes) i de Jan Jambon (portaveu de Nova Aliança Flamenca, N-VA, al Parlament de Bèlgica).

La Universitat Catalana d'Estiu va néixer de la voluntat d'un grup de joves nord-catalans que, en aquells moments d'eufòria per refer un món envellit i en crisi, volien alhora retrobar unes arrels mig perdudes. Del 1968 al 2011 han passat ampolles i anys, però la conjuntura actual de crisi, dictadura dels mercats, revoltes i crispació juvenil pot compartir certs paral·lelismes. L'interès per l'UCE no defalleix i, aquest any, l'organització preveu omplir amb uns 1.500 participants.

Tot i això, en l'apartat financer, a l'UCE hi haurà retallades. Per la crisi econòmica i per la reducció de les subvencions, com per exemple la del nou govern balear del PP. El pressupost d'aquest any de l'UCE experimentarà, com en els últims tres anys, una retallada, que es notarà sobretot en una pèrdua de conferenciants, que passen de 319, fa dos anys, a 190, i en la impossibilitat de continuar concedint beques a participants de les Illes i el País Valencià. El gerent de l'UCE, Jordi Maluquer, va explicar que la reducció és d'un 4,9%, després de la davallada del 13,5% del 2009 i del 9,4% del 2010.

Menys política, més cultura

Després d'uns últims estius a voltes amb la relació Catalunya-Espanya, l'UCE del 2011 serà una mica més cultural i científica que no pas política. La programació d'aquest estiu manté, en paraules de Salvador Giner, “el rigor acadèmic de sempre, a més de la dèria pels valors de la cultura catalana, com són el cosmopolitisme, la racionalitat i una visió molt lligada a les ciències”. Prada retrà homenatge al cuiner Santi Santamaria i al lingüista Lluís Marquet, i es commemoraran els aniversaris de dues llegendes de les lletres catalanes, Joan Maragall i Josep Maria de Sagarra. En l'àmbit educatiu, destaquen també xerrades sobre l'actual presència social del català i l'Any Internacional de la Química.

De polítics en actiu, n'hi aniran pocs. En la inauguració, el conseller de Salut, Boi Ruiz, representarà el govern i, en la cloenda, parlarà, entre d'altres, Andreu Mas-Colell, conseller d'Economia. També hi seran la consellera d'Educació, Irene Rigau; el sociòleg Salvador Giner; l'escriptor Vicenç Villatoro, o la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals.

Els premis Canigó
Els premis Canigó d'aquest any de l'UCE són per a l'expresident Jordi Pujol, Òmnium Cultural, l'escola Arrels i Antoni Nughes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.