Política

Zapatero vol reformar la Constitució per aconseguir l'estabilitat pressupostària

L'executiu espanyol busca “enfortir” la confiança en l'estabilitat de l'economia a mig i llarg termini

El president del govern espanyol convida als dos grups majoritaris i als altres grups de la Cambra a que ho concretin “en una proposició de llei que pogués ser aprovada de seguida”

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha proposat aquest dimarts la reforma de la Constitució per establir una regla que garanteixi l'estabilitat pressupostària a mig i llarg termini, en relació tant amb el dèficit estructural com en el deute, que vincularia a totes les administracions públiques.

Durant el debat de convalidació del decret llei de mesures econòmiques aprovat divendres passat, Zapatero ha dit que aquesta mesura ajudaria a “enfortir” la confiança en l'estabilitat a mig i llarg termini en l'economia espanyola.

Zapatero ha avançat que ja ha traslladat aquesta iniciativa tant el líder de l'oposició, Mariano Rajoy, com el candidat socialista a la Presidència del govern, Alfredo Pérez Rubalcaba.

“Considero que és factible arribar a aquest acord de reforma constitucional i convido als dos grups majoritaris i als altres grups de la Cambra a que ho concretin en una proposició de llei de reforma constitucional que pogués ser aprovada de seguida”, ha subratllat.

Rajoy ha recordat que els populars ja van proposar que s'introduís a la Constitució l'establiment d'un límit d'endeutament a les administracions públiques.

Per la seva banda, Josep Antoni Duran i Lleida s'ha esperat a veure “la lletra” que finalment es proposa per decidir si CiU secundarà aquesta reforma constitucional.

Canvis en l'ajuda de 400 euros

El govern aprovarà aquest divendres un Reial Decret Llei que inclourà adaptacions en les modalitats de contractació per afavorir l'accés dels joves al mercat de treball i la seva formació, així com la pròrroga per sis mesos addicionals del programa ‘Prepara', que inclou un itinerari d'inserció per als desocupats que hagin esgotat la seva prestació, la participació en mesures de política activa de feina i l'ajuda de 400 euros.

Zapatero ha assegurat que el Reial Decret inclourà també l'ampliació del termini per convertir contractes temporals en contractes de foment de la contractació indefinida, així com la pròrroga del mecanisme de pagament per part del Fogasa de part de la indemnització per acomiadament.

El cap de l'Executiu ha aprofitat l'ocasió per agrair als líders de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, la “mostra de responsabilitat” que suposa oferir més moderació salarial ara mateix.

Per aquesta raó, ha confiat que els agents socials ampliïn l'Acord de Negociació Col·lectiva, la vigència del qual finalitza el 2012, més enllà d'aquesta data, perquè estendre la moderació salarial a un període més ampli seria “una baula més de credibilitat” en la camí de la recuperació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.