Política

Montilla sosté que no és “entusiasta” amb la reforma

Creu que limita l'autogovern català i espanyol

Herrera avisa CiU que poden quedar com uns tramposos

L'encara primer secretari general del PSC, José Montilla, va picar ahir el crostó al govern espanyol i va assegurar que no és “entusiasta” amb la reforma constitucional. Segons l'expresident de la Generalitat, es tracta d'una “limitació” de l'autogovern de l'executiu català i també de l'espanyol i, en general, de la sobirania.

Aquest, però, no va ser l'únic dard enverinat que va llançar contra el PSOE. Per Montilla, la mesura està imposada per Europa, concretament per un “trio”, en referència a Jean Claude-Trichet, Nicolas Sarkozy i Angela Merkel, una teoria que contradiu el que afirma la vicepresidenta, Elena Salgado, que ho ha negat del dret i del revés.

Però, l'expresident va intentar compensar la balança i va recordar que aquests canvis a la carta magna són gairebé inevitables: “Si volem diners per evitar les retallades [en al·lusió a CiU], hem d'acceptar les regles del joc”, va puntualitzar. En aquest mateix sentit, també va fer una crida perquè la reforma no només sigui consensuada pel PSOE i el PP, sinó que també hi participin les formacions nacionalistes.

Herrera, pel referèndum

Amb la seva posició, Montilla no donava resposta a la crida feta hores abans pel secretari general d'ICV, Joan Herrera, que va demanar als diputats i senadors del PSC i CiU que donessin suport a la convocatòria d'un referèndum sobre la reforma. “Si CiU no s'hi suma –va afirmar Herrera– demostrarà que està fent trampes amb declaracions molt altisonants d'autogovern, pacte fiscal..., però que només parla per parlar”, hi va afegir. També va reclamar el suport dels socialistes “mínimament d'esquerres i amb sensibilitat social”.

Precisament ahir al vespre, un centenar de persones es van concentrar a la plaça Sant Jaume en demanda d'un referèndum sobre la reforma, informa Edgar Mata.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.