Política

Cunit prepara una reducció de plantilla i serveis

L'Ajuntament es troba “en fallida tècnica” i té factures pendents des del 2007

Empreses com la de recollida de la brossa han estat més de dos anys sense cobrar

“Si fóssim una empresa, estaríem tramitant expedients de regulació i concurs de creditors.” Així de contundent es mostrava ahir l'alcaldessa de Cunit, Montserrat Carreras (CiU), sobre la situació econòmica del municipi, que encadena quatre anys amb un resultat econòmic negatiu (aquest 2011 serà el cinquè consecutiu) i acumula 16 milions en factures pendents, algunes des del 2007.

Tot i que pot continuar pagant nòmines i tornant els crèdits, el nou equip de govern (format per CiU, ERC i ICV, i que al juny va substituir el tàndem PSC i PP) es prepara per fer ajustos i retallades. “Tenim uns ingressos reals de 20 milions, i una despesa de 25. L'any 2012 hi haurà d'haver quatre milions menys de despesa”, va avançar Carreras.

L'Ajuntament, que ha demanat el suport tècnic de la Generalitat, prepara un nou pla de sanejament i s'està mirant amb lupa els principals grups de despesa ordinària: el personal i els serveis. De fet, la plantilla municipal, formada per uns 200 treballadors, s'haurà de reduir. “Tenim nou milions de despesa en personal, quan al Vendrell, que té quatre cops més població que Cunit, en gasten dotze”, comenta Carreras.

La prioritat serà acabar amb les factures pendents. Empreses com la de recollida de la brossa o l'escola de música han estat dos anys sense cobrar, i el consistori s'ha trobat aquest estiu que no podia adquirir nou material, ja que els proveïdors no els donaven més crèdit.

L'executiu ha posat en marxa també una auditoria de factures amb preus “molt per damunt del preu de mercat” en què hi podria haver “negligències o irregularitats”. Carreras, de fet, relaciona gran part dels problemes econòmics actuals amb la “mala gestió” feta per l'anterior govern, del PSC i el PP.

LA XIFRA

16
milions
són els que Cunit devia al juny als seus proveïdors en 1.579 factures pendents

Sol·licitada una revisió del cadastre a la baixa

Tot i l'horitzó d'ajustos econòmics, el govern cunitenc ha iniciat ja els tràmits per tancar una de les polèmiques del mandat passat: la revisió cadastral que va disparar els valors i els rebuts de l'IBI dels veïns. L'executiu local, de fet, ja ha sol·licitat a la direcció general del Cadastre que prevegi una nova revisió a la baixa a partir del 2013 (que és el primer any en què la llei permetrà fer-ho) per tal d'ajustar els valors als preus reals de mercat. “Ara mateix estan per sobre”, detalla l'alcaldessa. D'altra banda, el govern treballarà perquè durant els pròxims anys el rebut de l'IBI no pugi, fet que els obligarà a anar reduint el tram municipal de l'impost per compensar l'increment progressiu dels valors cadastrals.

La resta de taxes, però, sí que podrien augmentar arran de l'estudi de tots els serveis municipals que s'està efectuant, i que segurament en suposarà una reorganització i, si es considera necessari, un reajustament del preu amb relació al cost real.

El consistori estalviarà un milió amb accions com ara el trasllat a edificis municipals de serveis que fins ara funcionaven en locals de lloguer, tot i que preveu acabar l'any amb un resultat negatiu.

Pimec demana als municipis que vagin a l'ICO per pagar proveïdors

La patronal de les petites i mitjanes empreses Pimec va fer públic ahir un comunicat en què demana als ajuntaments que es posin com a prioritat pagar les factures pendents a pimes i autònoms. La patronal els recomana que s'acullin a la línia de crèdit, per tant, de més endeutament, que ha tret l'Estat a través de l'ICO. De fet, i tal com va publicar aquest diari el 22 d'agost, són molts els municipis catalans que ja han demanat aquests crèdits. El president de Pimec, Josep González, ha assenyalat que els municipis “no han de deixar de pagar a les empreses perquè són aquestes les que generen riquesa i ocupació al país i reactiven l'economia”.

Faran els seus propis comptes i recorreran contra l'import de l'Estat

La liquidació negativa de l'aportació de l'Estat als municipis del 2009 correspon a una xifra que el Ministeri d'Economia ha comunicat als ajuntaments, sense la seva intervenció. És per aquest motiu que alguns es proposen auditar la dada i conèixer per ells mateixos l'import que han de retornar a l'Estat i, a la vegada, disposar de la fórmula per aplicar-la a l'aportació del 2010, que també temen que serà a retornar. Consideren, segons confessen, que la xifra resultant continuarà sent negativa, tot i que intueixen que l'import variarà. Serà en aquest sentit, per la modificació de l'import, que tindran força per presentar un recurs a la decisió del govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.